Amikor végre sikerült!
Van egy olyan mondás, hogy a terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván. De sajnos nem így van. Ha a szükségesnél több táplálékot fogyasztunk, azzal sem a babának nem segítünk, sem magunkon. Sőt, a terhesség alatt felszedett plusz kilók sem tűnnek el nyomtalanul. A táplálkozás során most is és majd később is a minőség a fontos, nem pedig a mennyiség. Érdemes már a várandósság előtt odafigyelni a helyes életmódra, mint azt az előző cikkemben írtam.
Hurrá, megvan a pozitív teszt, mindenki boldog! A baba már 5-6 hetes a pocidban. Vigyázz rá!
Vitaminok, amelyek fontosak számodra: A multivitamin, azaz kismama vagy magzatvédő-vitamin, a vas-komplex, a B-komplex. Javaslom továbbá a magnézium fogyasztását is.
Mire jó a magnézium?
A magnézium és a B6-vitamin egyaránt hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Javasolt jelentős szellemi igénybevétel esetén, sportolóknak, diéta, fogyókúra esetén az alacsony magnézium bevitel miatt és kismamáknak a görcsök elkerülése, csökkentése miatt. Most még a görcsök, később a kimerültség és a szellemi topforma elérésében lesz nagy szerepe.
Étkezés a terhesség alatt
A terhességed során én azt gondolom, hogy 300-500 kalóriával kell többet enned, ez kb. két banán (300kcal).
Ne hagyj ki túl sok időt két étkezés között, hogy ne ingadozzon a vércukorszinted és ne legyél farkaséhes, így valószínűleg nem fogod felfalni a hűtőszekrényt. Maradj meg a napi többszöri étkezésnél és egyél átlagosan 4 óránként. Ne terheld meg a gyomrod, ha úgy érzed, hogy neked kellemesebb a közérzeted, ha naponta csak 2-3 alkalommal eszel, de akkor tartalmasabbat, akkor legyen így. A fontos az, hogy minőségi ételt tegyél a tányérodra. A terhesség második felében úgy sem fogod tudni megterhelni, mert jön a gyomorégés és gyomorsav túltengés. Egyél zöldszínű zöldségeket ezek lúgosítanak. Egyél lassú felszívódású szénhidrátokat, ezek kevésbé emelik a vércukorszintet.
Kerüld a puffasztó ételeket! Ezeket a szoptatás alatt is kerülni kell majd. Ha már most vezetsz étkezési naplót, akkor tudni fogod, hogy melyek azok az ételek, amiktől fáj a hasad, ég a gyomrod, puffadsz. Ezeket hagyd ki az étrendedből! Fogyassz sok nyers ételt, készíts magadnak smoothie italokat (ne a boltit vedd meg!) csinálj zöldség turmixokat. Az étkezési naplóba vezetheted, hogy mikor, mit és mennyit ettél, hogy érezted magad. Ha valamitől puffadás, hasmenés bármilyen más szokatlan tünet lépne fel, akkor vissza tudod lapozni a kis füzeted, látod, hogy mi okozhatta.
Legyen elegendő a rostbeviteled. A rostdús táplálkozás főleg az utolsó harmadban fontos, ugyanis ilyenkor jellemző a székrekedés és aranyér problémák. A rostdús étkezés segít abban, hogy elkerülhető legyen a székrekedés. Természetesen a megfelelő folyadékfogyasztás is szükséges. Rost kiegészítésnek javaslom az utifűmaghéjat, a bambuszrostlisztet, melyek megtalálhatóak azokban a készen kapható lisztkeverékekben, melyeket egészséges életmódot élők számára kínálnak a bioboltok. Ha ezekből készítesz magadnak kenyeret, zsemlét, akkor biztosan jót teszel magadnak és a babának is. Ha eddig nagyon alacsony volt a rost fogyasztásod, akkor pár nap kell a beleidnek, hogy megszokják. Elindul egy bélműködés, ami hascsikaráshoz hasonló tüneteket produkál, puffadhatsz és akár egy-két napig lazább székleted is lehet, de ne izgulj minden rendben van, csak tisztulnak a belek.
Továbbra is a legfontosabb, hogy kerüld a cukros, finomított szénhidrátos élelmiszereket. Ne fogyassz mesterséges édesítőket tartalmazó, szénsavas üdítőket, ha lehet kerüld a szóját, és a tartósítószereket, ízfokozókat. Ha már ezeket betartod, sokkal jobban fogod érezni magad!
2 hozzászólás “Tudatos táplálkozás terhesség alatt” bejegyzéshez
Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.