„Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”
» » »

Szülés után 1. rész

100_0075_3

Szervusz “kisöreg”! Milyen itt kint a világosban? Milyen itt kint a hangos világban? Hiányzik Anya szívdobogása? Itt van ő most is, és vigyázunk rá, hogy neked mindennap finomat, egészségeset tudjon adni. Vigyázunk rá, hogy ő sokáig itt legyen veled, még 20 év múlva is mosolyogva nézzen rád! A legjobb nő az életedben! Jaaa, hogy most mindig fáradt és máris azzal foglalkozik, mikor lesz újra szép alakja?!

PhototasticCollage-2016-04-23-10-57-40Anyaaaa, pihenj!

Persze neked mindennap számít, nekünk is, neki is! Sokkal fontosabb most az, hogy az első hat hétben elsősorban átéld az anyaság örömét. Amikor csak tudsz pihenj, feküdj le! Hagyd a lakást, hagyd a szennyest, ha kell hívj segítséget, ne szégyelld!

Az első részben csak az étkezésre fogok kitérni, a mozgásról annyit, hogy pihenj, amennyit tudsz! A napi teendőkön kívül, amiben a napi sétálás is benne van, nem kell különösebb tornázás, edzés. Futás, kocogás semmiképpen. Gondolj bele, hogy mi történt veled még pár hete. Az egész pocakbelsőd szerte-szét van. Hagyd, hogy újra megerősödjön, visszarendeződjön. Ezt az orvosod 6 hét után a kontroll vizsgálaton ellenőrzi, majd jöhet a mozgás, de erről a következő részben fogok írni!

Hogyan tovább? Kell-e többet enni? Ha igen, mennyivel és mihez képest?

A szoptatáshoz még több energiára van szükséged, mint a várandósság idején. Tehát elvileg most még többet ehetsz. De ne érts félre, ez most nem a fél tábla csokit, vagy a négy gombóc fagyit jelenti. Az elvek ugyanazok! Nincs cukor, nincs fehér liszt.

Most a normál étkezésedhez képest 500 kalóriával ehetsz többet.

Ez kb. 3dl tej, 20gr zsírszegény sajt, teljes kiörlésű kenyér, vagy 2db banán, egy marék dióval

Nem javaslom a szigorú fogyókúrázást ebben az időszakban.

Mindössze az odafigyelést, a diéta betartását!

A bevitt tápanyag a baba emésztésére is hatással van,

ezért fontos a kontroll, a minőségi étrend kialakítása.

Ne fogyózz!

Ne foglalkozz az alakoddal!

Ne felejts el inni!

Ne egyél egyfajta étel!

Ne hagyd ki a vitaminokat!

Ne nézd az órát, tedd ahogy jónak érzed!

Nem tudod rosszul csinálni, neki te kellesz és te vagy a legfontosabb!

Folyadék fogyasztásod maradjon 3 liter, ennél kevesebbet ne igyál. Ez lehet cukormentes gyümölcs-, vagy gyógynövénytea is.

Mivel naponta 500ml és 1000ml között termelődik az anyatej, így ennyivel többet kellene is inni. Szerintem a 3-4 liter folyadék nem is olyan nehéz. Készíthetsz gyümölcsleveket, vagy zöldség turmixokat is. Fogyassz sok zöldséglevest, de ne helyettesítsd vele az étkezést!orditas

Továbbra is szükséges vitaminokat fogyasztani!

Az egyik legfontosabb a kálcium, a B vitamin, a multivitamin és még maradjon a magnézium is! Fontos, hogy a fehérje bevitelünk emelkedjen, együnk kalciumban gazdag ételeket.

Kálcium található a sötétleveles zöldségekben, a gabonapelyhekben, szójatejben és gyümölcslevekben (a brokkoli a kálciumon felül szénhidrátokat, rostokat és folsavat is tartalmaz). Kálcium van továbbá a szárazbabban, mazsolában, mandulában, mákban, olajos mogyorókban, dióbélben és a szezámmagban.

Amit mindenképp fogyasszunk:

  • Fehérjék: (szárnyas) húsok, tojás, tejtermékek (tej, sajtok, joghurtok, túró), olajos magvak, hüvelyesek (bár vannak kivételek, pl. a borsó nem feltétlenül ajánlott).
  • Omega-3 zsírsav: halak, lenmagolaj.
  • A zöldségek közül elsősorban a sütőtök, a cékla, a répa, a tök, a saláta, a zeller és cukkini, illetve a sóska és a spenót ajánlottak; a gyümölcsök közül pedig a banán, az alma és a körte valamint a szilva és a szőlő tartalmazzák leginkább a szoptatós kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat.

Kerülendő ételek:

  • csípős fűszerek, erőteljes fűszerek
  • hagymafélék
  • bab, lencse, kukorica, borsó
  • káposzta, karfiol és a “K” betűsök többsége a krumpli az burgonya!
  • szénsavas üdítők, nehéz (zsíros vagy füstölt) ennivalók
  • rizikós még a tej és a túró (a joghurt, a kefír és a sajt már jobban feldolgozott, meg lehet próbálni)
  • étcsokoládé (a sima pedig nyilván alapból tiltólistás) PhototasticCollage-2016-04-23-10-53-45

A tejet ki kell tapasztalni, ha a baba hasfájós, akkor abba kell hagyni a tej fogyasztását, ez sokat segíthet.

 

A vitaminokról (forrás: szuloklapja.hu)

Minden vitaminnál megcsináltam, hogy ha rákattintasz, akkor rögtön átléphetsz a Goodwill Pharma oldalára, ahonnan én is rendelem a vitaminokat az egész családnak.
A-vitamin
Erősíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a csontok és fogak fejlődését, javítja a látást és óvja a bőr és egyes szövetek épségét. A-vitamin található a vajban, a tejszínben, a májban, a tojássárgájában, a petrezselyemben, a spenótban és a sárgarépában.

D-vitamin
Segíti a kálcium és foszfor beépülését és felszívódását a csontokba, ezzel megelőzve a csontritkulást. Kétféle D-vitamin létezik: D2- és D3-vitamin. A D3-vitamin aktívabb, a napsugárzás hatására keletkezik a bőrben. D2-vitamint inkább a növények tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerekben mindkét fajtát megtalálhatjuk. Legjobb D-vitamin források: halmájolaj, máj, tojás, tej, tejtermékek, margarin.

E-vitamin
Szülés után különösen fontos, mert növeli az állóképességet és segíti a regenerálódást. Ezen felül gátolja az öregedési folyamatot, csökkenti a vérnyomást, a nemi működésben is szerepe van. Erősíti az izomszöveteket, ezért sportoláshoz feltétlenül szükség van rá. E-vitamin található a növényi olajokban (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, oliva- és kukoricaolaj), búza- és gabonacsírákban és zöld növényekben, húsban, májban és tojásban is.
Figyelem! Az E-vitamin könnyen oxidálódik, ezért levegőn vagy napsugárzás hatására elveszítheti hatását.

K-vitamin
Nagy szerepe van a véralvadásban, védi a májat. Létezik K1- és K2-vitamin. Az előbbi inkább a zöld növényekben található meg, az utóbbit pedig baktériumok szintetizálják (pl. a bélrendszerben élő baktériumok). K-vitamin források: zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, paraj, tej, tejtermékek és a máj.

– Vízben oldódó vitaminok

Magnézium

A magnézium és a B6-vitamin egyaránt hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Magnézium és B6-vitamin pótlására ajánlott.
Javasolt jelentős szellemi igénybevétel esetén,  fizikai megterhelés esetén (pl. sportolóknak),
elégtelen magnézium-bevitel (pl. diéta, fogyókúra) esetén,  kismamáknak.

B-vitamin
A B1- B2- B3 vitaminok a táplálék energiatartalmának beépülése miatt fontosak. Megtalálhatók a barna kenyérben, a tejben, a májban, mogyorófélékben.
A B6-vitamin a sejtépítésért és a fehérjék felhasználásáért felelős. Ezt a vitamint pl. a tej tartalmazza.
A B12-vitamin a zsír és a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, és elősegíti a vörös vérsejtek képződését. Megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, főként a vízi állatok húságban (leginkább tengeri ételekben – ezekben omega-3 zsírsavak is vannak, melyek jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre)

C-vitamin
Elősegíti a kálcium beépülését a csontokba, a vas és a réz felszívódását a szervezetbe, a kötőszövetek és az érfalak épségének megtartására is vigyáz. Szükség van C-vitaminra a csont- és kötőszövet növekedéséhez, a véredények működéséhez és a sebgyógyuláshoz. A legkiválóbb C-vitamin forrás a kivi, de megtalálható az eperben, a citrusfélékben, a paradicsomban, a zöldpaprikában, a káposztában, az édesburgonyában, a cukkiniben és a petrezselyem zöldjében is.

Folsav (B9 vitamin)
Segíti a vas felszívódását a szervezetbe, részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében és az aminosavak, nukleinsavak anyagcseréjében, vigyáz a bélrendszer és a szájnyálkahártya épségére. Folsav van a májban, a tejben, a leveles zöldségekben (főleg a spenótban), a gyümölcsökben és az élesztőben.

A vitamintartalom az ételekben tárolás és főzés során csökken, ezért fontos, hogy minél több friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon a szoptatós kismama. Gyorsan mossuk meg a zöldségeket, mert némelyik már a tisztításnál is veszít vitamintartalmából. Ne áztassuk sokáig vízben a zöldségeket, ha pároljuk, az összes vizet használjuk el a párolás során. A salátalevelet csak közvetlenül fogyasztás előtt tépkedjük darabokra. Ne főzzük túl a zöldségeket és ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen sorrendben puhulnak.

line 1

Facebook zárt csoportunk és a hírlevélre feliratkozás jól jöhet neked is!

Share This Post:

Related Posts

2 Comments

Leave a comment

Name *

Email *

Website

Your comments *

Életmódváltó csomagok

Beszélgessünk az életmódról, ha megfogadod a tanácsaimat, egy hónap alatt akár 6 kilótól is megszabadulhatsz

nézd meg

INGYENES táplálkozási kérdőív

Töltsd ki és tudd meg milyen típusba tartozol!

Kitöltöm a kérdőívet!

Sikersztorik

Kinőtt nadrágok, eltűnt centik, és lefogyott kilót gyűjteménye.

Nézd meg!

Facebook oldalam

Kövess a Facebookon is!

Facebook