Személyi edzőkről

Mit jelent az, hogy személyi edző?

A személyi edzőről sokakban egy olyan kép él, ahogy egy izmos, jól kigyúrt ember, aki majd jó nagy súlyok alá fektet és megszakadhatunk. Arról nem is beszélve, hogy sokan azt gondolják, hogy ezt csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerintem a személyi edző, egy olyan jól képzett szakember, egy életmód tanácsadó, egy motivátor, aki a saját területén hiteles. Hiteles, és példamutató mind külsőleg, mind belsőleg, valamint gondolkodás módjában.vizsga okl

Mi a személyi edző feladata?

A személyi edző feladata felmérni a vendég állapotát, állóképességét, erejét, tartáshibáit, célját és mindent, ami szükséges ahhoz, hogy a vendég által kitűzött célt együtt elérhessék.

Egy jó edző egy olyan társ, akire mindig lehet számítani, aki segít átvészelni a diéta legnehezebb pontját, aki melletted áll és nem hagyja ellazsálni a dolgokat, aki ott van és ugyan a vendég sokszor, csak azt látja, hogy számol egy óra alatt milliószor tízig, húszig, de az edző közben azt figyeli, hogy minden mozdulatod tökéletes legyen, teljes erőbedobással végezd és korrigál, ha ez szükséges. Ez különösen fontos a tartáshibás vendégek esetében. Akkor tudunk elérni eredményt a fájó hát, fájó térd, fájó derék területén, ha az edző, aki melletted áll végig kontrollálja a gyakorlatot.

Egy jó edző telefonja nem a kezében van óra alatt, hanem a polcon. Egy jó edző nem telefonál, nem beszélget másokkal, megtisztel azzal, hogy a te órádra figyel. Ez sajnos sokszor nehéz megoldani, mert a teremben a többi vendég nem tisztel meg téged azzal, hogy békén hagyja az edződet dolgozni. Ez megint az edző feladata, hogy közölje az ilyen „tolakodó” vendéggel a problémáját.PhototasticCollage-2015-05-29-14-17-29

Az otthoni edzések is jók, de az a véleményem, hogy ott sokszor nem lépik át a komfortzónát, nem végzik helyesen a feladatokat, nincs motiváció, hamarabb befejezik a gyakorlatsort.

Hidd el, nekünk edzőknek is kell sokszor az edző, aki meghajt, aki motivál, aki kidob a komfortzónából.

A megfelelő terhelés, intenzitás, a helyes kivitelezés, a kontroll hoz eredményt, ellenben a komfortzónás, helytelenül végzett feladatok.  

Eddigi munkám során sajnos találkoztam már olyan edzőkkel, akik ezeknek az elvárásoknak nem felelnek meg. Sajnálom azokat a vendégeket, akik nem ismerik fel ezeket a szituációkat! Később pedig már késő lesz. Hiszen, amikor egy edző rosszul terheli a vendéget, vagy éhgyomorra végeztet olyan intervall és magas állóképességet igénylő feladatokat, annak komoly következményei lehetnek.

Én küldtem már haza vendéget, mert nem evett edzés előtt és erre az edzés tizenötödik percében rá lehet jönni. De küldtem már haza vendéget azért, mert hőemelkedése volt, vagy azért, mert be volt gyulladva a foga.

A személyi edzés a gazdagok kiváltsága?

Nem akarok elriasztani senkit sem az olcsóbb csoportos óráktól, nem ez a cél, hiszen hamarosan írok azok előnyeiről is, de pár elgondolkodtató kérdés, hogy lássuk mire is költünk és annak milyen hatása volt az életünkre, a túlsúlyunkra és a közérzetünkre:b3_1

Mennyi pénzt költöttél el eddig diétákra, zsírégető bogyókra, csodaturmixokra könyvekre, magazinokra, speciális élelmiszerekre?

Mennyi pénzt költöttél el eddig olyan gépekre, mint például szobabicikli, taposógép, elliptikustréner, amiket azóta sem használtál?

Mennyi pénzt költöttél el torna DVD-kre?

Mennyit költöttél el orvosra, gyógyszerre, fájdalomcsillapítóra?

Mi a helyzet a csoportos órákkal?

A csoportos órák ugyancsak hatásosak, de alapvetően az egészséges emberek (nincs: tartáshiba, vérnyomás, szívpanaszok). Személyes tapasztalatom, hogy azok, akik ilyen órákra járnak, azoknak többsége nem odavaló. Több oka is lehet:

  • nem bírja a terhelést, rendszeresen rosszul van
  • nem végzi jól a feladatokat, lesérül
  • eleve fájdalmai vannak, de azért csinálja, mert azt hiszi ettől fog lefogyni.

kerek popsiA legtöbb edző itt sem figyel azokra a kényes pontokra, mint amiket felsoroltam. Ezáltal nincs személyre szabva a vendég edzése. Az edzőknek az a fontos, hogy sokan legyenek az órán, hogy jó hangulat legyen és sok pénzt keressen kevés idő alatt. Ez nem erről szól!

A jó edző a csoportos óráin nem a saját edzését végzi! A jó edző figyel a vendégeire, javítja ebben az esetben is mozgásukat, figyeli az állóképességüket. Akinek nem megy a feladat, motivál, könnyít és ott van, amikor szükség van rá. A vendég nem fog szólni valószínűleg, ezt az edzőnek észre kell vennie!

Van, hogy az órákon sokan vannak és ez képtelenség, ezért kell személyi edzésre is járni, hogy azokat a gyakorlatokat, melyeket a csoportos órákon végeznek, a személyi edzésen megtanulja helyesen kivitelezni.

Összességében

Személyi edzőt néhány alkalomra is igénybe lehet venni, majd ezt három havonta megismételni. Nálam olyan eset is volt már nagyon szép eredménnyel, hogy néhány alkalommal megtanult alap gyakorlatokat helyesen elvégezni, majd az általam írt edzés alapján szorgalmasan végezte hónapokon át. Magától változtatta a súlyokat, a gyakorlatokat és láthatóan szép eredményt ért el. A motiváció meg volt, nem kellett noszogatni, ment, mert akarta. Evett is az általam előírtak szerint, nem keveset, nem éhezett, jól érezte magát. Éhezéssel fogyni a legnagyobb hiba!FA sikersztori

A jó edző felméri azt, hogy milyen szokásaid vannak, mi az életformád és aztán ír neked étrendet, felméri, hogy milyen testalkat vagy, melyek azok az edzéstípusok, amik neked eredményt hoznak. Igen, ez két részből áll össze, sőt háromból: Belőled, az étkezésedből és az edzésedből. Mindenkinek más-más kell. Edzés terén is! Nem lehet két emberre ugyanazt a feladatsort ráhúzni, hacsak nem ugyanaz a testtípus és hasonló erő-, állóképességgel rendelkeznek.

Az étkezés ugyanez, nem lehet a sablon diétákkal dolgozni. Sablon annyi, hogy nincs cukor és fehér liszt és nincs csalás! A többi már egyénenként más-más!

Nem volt még két egyforma edzésem és még nem adtam ki két egyforma étrendet sem. Mindenkivel külön foglalkozom, még akkor is, ha időhiányában alkalmanként előfordul, hogy egy órámon két ember van egyszerre személyi edzésen.

2009_2015Összességében, javaslom, hogy keress fel egy olyan szakembert, aki már végig ment azon az úton, aminek az elején állsz. Aki tudja milyen a semmiből várat építeni, akit elismersz és példaként nézel rá. Aki akkor sem hagyta el magát, amikor már célba ért, hanem tudja tartani és tovább képzi magát az adott területen.

Honnan fogod tudni, hogy a teremben melyik edző a neked való? Kérdezd meg az recepcióstól. Én elvárnám a recepcióstól, hogy tudjon ajánlani nekem megfelelő edzőt.

Számomra nem elég az, hogy a vendég, aki ahhoz az edzőhöz jár, milyen jó sokat fogyott, és milyen jókat beszélgetnek, valamint milyen kedves, és milyen jó vele együtt edzeni. Az a vendég szakmailag nem látja azokat a dolgokat, amiket a fitneszterem dolgozóinak látniuk, tudniuk kell, hogy mit várhat el egy vendég a jó edzőtől.