Cukor helyett

Azt hiszem minden nőnek szüksége van az édességekre. Mondhatjuk? Mondhatjuk! Nézzük milyen cukorhelycukortettesítőket lehet használni.

 

A kristálycukor nagyon könnyen felszívódó szénhidrát, amely gyors vércukorszint emelkedést okoz, mely gyors inzulinválaszt  idéz elő, ennek következtében leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, ami egy ördögi kör. Olyan, mint a tokaji aszú, csak ez eteti magát, az aszú meg itatja magát (mert hát cukros!).

 

 

 

A barna cukor = kristály cukor + melasz. Kamu! Nem egészségesebb, ugyanaz, mint a kristálycukor! A nádcukor dettó. A méz annyiban más, hogy ugyan magas a glikémiás indexe, könnyen emeli a vércukorszintet, de meztápanyagtartalmában jelentősen eltér a kristálycukortól, rengeteg hasznos tápanyagot és enzimet tartalmaz. Edzés előtti étkezéshez adhatjuk pl. edzés előtti zabkásába. Meleg teába nem érdemes tenni, mert hőkezeléstől károsodnak a hasznos enzimek.

 

 

 

A xilit, azaz a nyírfacukor alacsony GI-ú, lassan felszívódó cukorféle. Kalóriatartalma alacsonyabb, de nem nulla. Bizonyos embereknél gyomorpanaszt okozhat, hasmenés, puffadás. stevia

Az eritrit (nekem kedvencem) egy édes ízű cukoralkohol. Ez bizonyos erjesztett élelmiszerekben természetes módon elő is fordul. Kalóriamentes, használható sütéshez, főzéshez, inzulinszintet nem befolyásolja, diéta esetén a legjobb választás. Nincs hashajtó hatása sem. Kb 1,3-szorosát kell használni, mint a normál cukornak.

A steviával kiválóan kezelhető a cukorbetegség, mivel nem emeli meg a vércukor szintet, hiszen glikémiás indexe nulla. Éppen emiatt a fogyókúrázók számára is nagy segítség, hiszen segít leadni a felesleges kilókat, mivel a stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul nullkalóriás. A stevia rendszeres fogyasztásával normalizálható a vércukorszint, vagyis segítséget jelent a cukorbetegség kontrollálásában. Kutatások igazolják, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást viszont változatlanul hagyja.

Bebizonyították, hogy a steviának antibakteriális hatása is van, emellett kedvező ásványi-anyag tartalma miatt nagy segítséget jelent a fogszuvasodás és a szájbetegségek megelőzésére valamint gyógyítására. Néhány országban már a fogkrémekben és a szájöblítőkben is megtaláljuk e tulajdonsága miatt. A stevia javítja a bélműködést és az emésztést, megnyugtatja a gyomrot és kisebb rosszulléteket is képes elmulasztani.

Erős gombaölő hatása miatt a stevia a Candida kezelésében is hatékony. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teaként vagy folyadék formájában fogyasztjuk. Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema, seborrhoea, stb.) gyógyítására is kiváló. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni! Csökkenti az éhségérzetet és a dohányzás, az alkohol, illetve az édességek utáni vágyat is. Segít a függőség leküzdésében.  (forrás: sztivia.com)

 

4 hetes online kurzusra jelentkezés           Itt vásárolj be!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.