» » »

E-számok gyűjteménye

adalékok virsli kolbász

Mik az élelmiszer-adalékanyagok?

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket speciális technológiai céllal adnak az élelmiszerekhez, és az általuk, az élelmiszerekhez való hozzáadást követően betöltött funkció szerint csoportosítanak, pl.: stabilizátorok, sűrítők, zselésítők, tapadásgátlók, fényezőanyagok, csomagoló- és hajtógázok.

A táblázat a vegyületek (mellék)hatásait is felsorolja; készült a Zöldköznapi kalauz alapján (a Föld Napja Alapítvány kiadása).

Kód (név) Szín Eredete, hatása

E-100(kurkumin) Sárga Sárgagyökérbõl nyerik, a curry alkotórésze

E-101(riboflavinok) Sárga B2-vitamin, sok természetes eredetû B2-vitamin van az élelmiszerekben

E-102(tartrazin)   Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották

E-104 (kinolin-sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották

E-110(narancssárga-S) Narancs Szintetikus, allergiát okozhat

E-120(kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros

E-122(azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják.

E-123(amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult

E-124(neukokcin vagy ponszó 4R) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat

E-127 (eritrozin) Vörös Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális mûködését gátolja, allergiát okozhat

E-128 (vörös 2G) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat

E-129(alluravörös AC) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott

E-131(patentkék V) Kék Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít

E-132(indigókármin) Kék Szintetikus, allergén

E-133(brillantkék FCF) Kék Szintetikus, allergén

E-140 (klorofill a, b és klorofillinek) Zöld A levélzöld természetes színezõanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan

E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek) Zöld Káros hatása nem ismert

E-142 (brillant-zöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották

E-150(karamell)

E-150b (szulfitos karamell)

E-150c (ammóniás karamell)

E-150d (ammónium-szulfi- tos karamell) Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet

E-151 (brillant-fekete BN) Fekete Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották

E-153 (aktív szén) Fekete Növényi eredetû

E-154 (barna FK) Barna Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották

E-155 (barna HP) Barna Szintetikus

E-160 (karctinoidok) Sárgarépa színanyaga, a karctinoidok az A-vitamin elõanyagai

E-160a (karotin-a,-b,-c) szintetikus A béta-karotin

E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean) Allergiaokozó lehet

E-160c (kapszantin, kapszorubin) A pirospaprika színanyaga

E-160d (likopin) A paradicsom piros színanyaga

E-160e (béta- apo8-karotinál)  Szintetikus

E-160f (béta- apo8-karotinsav- etilészter) Szintetikus, színe sárga

E-161(xantofillok) Narancs Természetes színezõanyagok

E-161a(filavoxantin)   Szintetikus karotirmid

E-161b (lutein)   Szintetikus karotirmid

E-161c(kriptoxantin)   Szintetikus karotirmid

E-161d(rubixantin)   Szintetikus karotirmid

E-161e(violaxantin)   Szintetikus karotirmid

E-161f(rhodoxantin)   Szintetikus karotirmid

E-161g(kantaxantin)   Szintetikus, szem- és májkárosodást okoz

E-162(céklavörös, vagy betanin) Piros Céklából vonják ki, természetes színezõanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan

E-163(antocián) Kék, lila, piros Kék szõlõbõl vonják ki, természetes színezõanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan

E-170 (kalcium- karbonátok) Fehér Ásványi anyag, kréta, mész

E-171 (titán-dioxid) Fehér Ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elõ az élõvizekben

E-172 (vas(III)-oxi- hidroxid) Sárga, piros, fekete Ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elõ

E-173(alumínium) Ezüst- szürke Fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór elõidézõjének tartották, de ez még ma sem bizonyított

E-174 (ezüst) Ezüst Fémpigment, állatkísérletekben számos enzim mûködését gátolta

E-175 (arany) Arany Fémpigment

E-200 (szorbinsav és vegyületei) Vörösáfonyában találhatók meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak

E-201 (nátrium-szorbát)

E-202 (kálium-szorbát)

E-203 (kalcium-szorbát)

E-210 (benzoesav és vegyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belõlük

E-211 (nátrium-benzoát)

E-212 (kálium-benzoát)

E-213 (kalcium-benzoát)

E-214-219 (p-hidroxi–benzoesav és észterei) Allergiát okozhatnak, erõs görcsoldók

E-220 (kén-dioxid és vegyületei) Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztõcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki

E-221 (nátrium-szulfit) Bontja a B-vitamint

E-222 (nátrium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint

E-223 (nátrium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint

E-224 (kálium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint

E-226 (kalcium-szulfit) Bontja a B1-vitamint

E-227 (kalcium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint

E-228 (kálium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint

E-230 (bifenil) Citromfélék felületkezelõje penészedés ellen, fõként a gyümölcs héjában raktározódik

E-231 (ortofenil-fenol)

E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)

E-233 (tiabendazol) Banán penészedése ellen

E-234 (nizin) Antibiotikum

E-235 (natamicin) Antibiotikum és tartósítószer

E-236 (hangyasav és sói, a formiátok) Hangyában, csalánban találhatók, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy mennyiségben mérgezõek; a hangyasav sóit Angliában betiltották

E-237 (nátrium-formiát)

E-238 (kalcium-formiát)

E-239 (hexametilén tetramin) Gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul

E-242 (dimetil-dikarbonát) Üdítõitalok, dobozos jeges teák fertõtlenítõje

E-249 (kálium-nitrit) Önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgezõ nitritekké alakíthatják õket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltõ nitrózaminokká alakulnak

E-250 (nátrium-nitrit) Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltõ nitrózaminok keletkeznek belõle; helyette más gátlószert még nem találtak

E-251 (nátrium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közremûkö-désével nitritté alakulhatnak

E-252 (kálium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közremûkö-désével nitritté alakulhatnak

E-260 (ecetsav és sói) Átlagos fogyasztásuk nem káros

E-261 (kálium-acetát)

E-262 (nátrium-acetát)

E-263 (kalcium-acetát)

E-270 (tejsav) Savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes; ártalmatlan

E-280 (propionsav és sói) A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét

E-281 (nátrium-propionát)

E-282 (kalcium-propionát)

E-283 (kálium-propionát)

E-284 (bórsav) A kaviár tartósítószere

E-285 (nátrium-tetráborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erõsen mérgezõ

E-290 (szén-dioxid) Szénsavassá tesz, az alkohol hatását erõsíti

E-296 (L-almasav) (D, L-almasav) Természetben elõforduló sav Mesterségesen állítják elõ

E-297 (furnársav)

E-300 (L-aszkorbinsav) C-vitamin, nem ártalmas

E-301 (nátrium-L-aszkorbát)

E-302 (kalcium-L-aszkorbát)

E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav) Szintetikus

E-306 (tokoferol) Természetes erdetû, E-vitamin

E-307 (alfa-tokoferol) Szintetikus, káros hatása nem ismert

E-308 (gamma-tokoferol) Szintetikus

E-309 (delta-tokoferol) Szintetikus

E-310 (propilgallát)

E-311 (oktilgallát)

E-312 (dodecilgallát) Természetes, de szintetikusan is elõállítják; allergiát kelthet, csecsemõnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak. Nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai. Az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.

E-315 (D-eritroaszkorbinsav)

E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)

E-320 (BHA, tercier-butil,4,hidroxianizol) Szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat. Marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.

E-321 (BHT, 3,5 di-tercier-butil hidroxi-toluol) Rágógumi antioxidánsa

E-322 (lecitinek) Állati és növényi, fõleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthetõ összetevõket). Átlagos fogyasztása ártalmatlan.

E-325 (nátrium-laktát) A tejsav sói, nem károsak

E-326 (kálium-laktát) A tejsav sói, nem károsak

E-327 (kalcium-laktát) A tejsav sói, nem károsak

E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan

E-331 (nátrium-citrát)

E-332 (kálium-citrát)

E-333 (kalcium-citrát)

E-334 (L-borkõsav és sói) Természetesek, állatkísérletekben vesekõképzõk

E-335 (nátrium-tartarát)

E-336 (kálium-tartarát)

E-337 (kálium-nátrium-tartarát)

E-338 (ortofoszforsav és sói) Elõregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják õket, mert sok vizet kötnek meg

E-339 (nátrium-ortoioszfát)

E-340 (kálium-ortofoszfát)

E-341 (kalcium-ortofoszfát)

E-342 (magnézium-ortofoszfát)

E-350 (nátrium-malát) Természetes só

E-351 (kálium-malát)

E-352 (kalcium-malát)

E-353 (meta-bórkõsav)

E-354 (kalcium-tartarát)

E-355 (adipinsav) Csak sópotlókban használják

E-356 (nátrium-adipát)

E-357 (kálium-adipát)

E-363 (borostyánkõsav) Gyümölcssav, ma szintetizálják

E-380 (triammónium-citrát)

E-385 (kálium- dinátrium-etiléndiamin- tetraacetát) Szintetikus

E-400 (alginsav és sói) Barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert

E-401 (nátrium-alginát)

E-402 (kálium-alginát)

E-403 (ammónium-alginát)

E-404 (kalcium-alginát)

E-405 (propilénglikol-alginát)

E-406 (agar-agar) Tengeri algákból nyerik

E-407 (karragén) Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott

E-410(szentjánoskenyérmag-liszt) Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan

E-412 (guárgumi) Guarmag-származék, allergiát okozhat.

E-413 (tragant-mézga) Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat

E-414 (gumiarábikum) Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert

E-415 (xantán) Növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik

E-416 (karaya gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-417 (taramag-liszt) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-418 (gellán gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)

E-420 (szorbit) Édesítõszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat

E-421 (mannit) Édesítõszer, ártalmatlan

E-422 (glicerin) Nedvesítö és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz

E-431 (polioxietilén (40) sztearát) Szintetikus

E-432 Szintetikus

E-433 Szintetikus

(forrás: transindex)

Share This Post:

Related Posts

INGYENES táplálkozási kérdőív

helyes táplálkozás beállításának alapvető szempontja, hogy nem vagyunk egyformák! Különbözünk idegrendszeri, emésztőrendszeri, hormonális beállítottságunk és egyéni érzékenységeinkben is. Ahhoz, hogy megtaláld a helyes utat, érdemes ismerned tested egyedi genetikai kódját és sajátosságait. Ennek egyik egyszerűsített formája a típus-kérdőív.

Kitöltöm a kérdőívet!

Sikersztorik

Kinőtt nadrágok, eltűnt centik, és lefogyott kilót gyűjteménye. Elégedett anyukák néhány mondata olvasható itt. Igazi motiváció neked is!

Nézd meg!

Ingyenes tudásanyag

Neked írtam a leggyakrabban előforduló kérdések alapján. Kalóriaszámolás, tápanyagok, arányok, mintaétrendek. Minden, amit tudnod kell az egészségedért!

Nézd meg!

Életmódváltó csomagok

Beszélgessünk az életmódról, ha megfogadod a tanácsaimat, egy hónap alatt akár 6 kilótól is megszabadulhatsz

nézd meg