Gluténmentes gabonák és lisztek, amit tudnod kell róluk

Egyre többen térnek át a gluténmentes étrendre, melyet csak támogatni tudok, ugyanis a gluténmentes étkezést nem csak a gluténérzékenyeknek kell betartani, de az amúgy arra nem érzékeny egyéneknek is javaslom. Ebben az esetben persze nem kell teljesen kizárni a glutént, de ha csökkentjük, és kerüljük azzal már sokat tettünk az egészségünk megóvása érdekében. (A glutént ezért kerüljük el – olvasni való)

GLUTÉNMENTES GABONÁK

HÁNTOLT KÖLES:

  • visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
  • candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
  • szabályozza a vércukorszintet
  • helyreállítja az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája

Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű növényitejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mazsolával,vegánproteinnel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át! gabona

Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben. Vigyázz, mert ha ott hagyod a bugyogó vízben, akkor kifut! Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak. 

HAJDINA:

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor). Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.

QUINOA:

A quinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet már a régi Peruban is ismertek. Teli van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás. A quinoa kicsit a kuszkuszra hasonlít, és legalább olyan sokoldalúan használható, mint a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű. A magokon természetes eredetű keserű bevonat található, mely a madarak elriasztására szolgál, ezt elkészítés előtt le kell áztatni róla. Bár valószínű, hogy a csomagolt quinoa már előáztatott, nem árt mindig ellenőrizni az apró betűs feliratokat, mielőtt főzni kezded. 

Áztass be egy bögre quinoát kétszer annyi vízben 5-10 percre, hogy az esetleges keserű íz teljesen kioldódjon belőle. Csepegtesd le és mossd át. Tedd egy edénybe, önts rá másfél bögre vizet, adj hozzá fél teáskanál sót. Forrald fel, majd fedd le egy szorosan záródó fedővel. Kis lángon főzd még 15 percig. Vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni 5 percig. A köleshez hasonlóan lehet alkalmazni az étkezésben. 

GLUTÉNMENTES LISZTEK

A lisztekről már korábban volt egy bejegyzésem, ott inkább a maglisztekről volt szó (ide klikk a cikkhez), ezért itt most csak az abból kimaradt liszteket sorolom fel!

KÖLESLISZT – alapliszt

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket. Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom minőségben vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szervezetünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. IMG_0446

A kovasav különleges tápanyagforrást jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. A növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.A kölesről azt írják, hogy a  táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok mint pl. a hólyaggyulladás, köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

A köleslisztből készült zsemlék receptjét itt találod.

HAJDINALISZT

Én nem használom önmagában, Szafi free termékeiben benne van, ezért írok róla néhány sort.  A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Mivel a sikértartalma alacsony, így duzzadt, magas, puha belű, levegős kenyér ebből nem készíthető. Sokkal inkább alkalmas a vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyér, illetve tészta készítéséhez. Palacsinta, kása, sütemény, torta vagy egyéb tésztaféleségek készítéséhez is sokoldalúan felhasználható búza-, kukorica-, rizs- vagy árpaliszttel keverve. Ez is lehet megfelelő kiegészítésekkel, feltétekkel laktató és főként egészséges élelem. Ha gabonafélék helyett gluténmentes lisztekkel (pl kölesliszt, burgonyaliszt vagy pehely, esetleg keményítők, stb) keverjük, úgy alkalmas mindennapi táplálék lisztérzékenyek és gluténintoleranciások számára is. Szafinak a hajdinás kenyérliszt keverékében és a tekerhető palacsinta lisztkeverékében van hajdinaliszt. Mindkettőt ajánlom, mert szerintem finom.

BARNA RIZSLISZT – nálam alapliszt

Amit kiemelek a rizsliszt használatánál, hogy ha túl sokat teszel valamihez, akkor törik, száraz lesz. Tehát mit lehet belőle nagyon finomat készíteni? > Linzert! A linzer receptjét megtalálod a letölthető menüpontban megvásárolható 2017-es receptgyűjteményemben. LinzerCookiesSquare1

A rizsliszt az egyik legismertebb gluténmentes gabona. Barna rizs esetében a csírát és a korpát nem koptatják le a hántolás során, ezért tápértéke magasabb a fehér rizsnél, viszont nehezen puhul, ezért főzési ideje is több. A barna rizs a fehér rizshez képest azonban magasabb rosttartalmánál fogva előnyösebb hatással van az emésztőrendszer működésére. A barna rizsliszt lassabb felszívódású, mint a normál (fehér) rizsliszt, így számos IR barát gluténmentes recepthez használható.

NoCarb SÜTŐMIX

A recepteim között ebből az alapanyagból találsz a legtöbbet. Magas rosttartalommal és szinte nulla szénhidráttal a diétázó körében igen csak kedvelt liszthez hasonló keverék. Jóval kevesebbet használunk belőle, mint a lisztekből, mert nedvszívóképessége igen magas. Térfogatának többszörösét szívja magába. Például egy tepsi meggyes piskótához mindössze 15 dekára van szükség.

Íme a recept az amerikai pitéhez (klikk a recepthez), a meggyes piskótához: ide

NoCarb DARAMIX WP_20170501_07_57_12_Pro

Nekem szintén nagy kedvencem, mert szinte csak megszórom vele a véletlenül túl hígra sikerült zabkását és máris beszívta a felesleges nedvességet, de nem lesz tőle nyúlós és gumiszerű. A daramixet császármorzsához és túrógombóchoz szokták a leggyakrabban használni, ezek a receptek rajta vannak alapból a csomagoláson. Természetesen a túrót totuval lehet helyettesíteni. Én még levesbe szoktam grízgaluska helyett daragombócokat készíteni, vagy a paradicsomos húsgombócba teszem a darált hús mellé. 500g darálthús, fűszerek és 1 tojás, valamint kb. 20g daramix. 

Daramixes receptekhez klikkelj ide. Valamint használt a blog keresőjét a fejlécben, írd be, hogy daramix és máris kidobja neked a sok-sok NoCarb daramixet receptet.

A te bevásárló listád nem feltétlenül egyezik az enyémmel, hiszen mindenki más! Kérj tőlem segítséget, hogy kitaláljuk együtt neked melyek az egészséges életmódhoz javasolt és kerülendő élelmiszereid.

Életmód- és táplálkozási tanácsadás hormontípus szerint >>>>> Konzultációk

élj élhető életmódot kép