A cékla nekem nagy kedvencem! Főként télen kedvelt savanyúság formájában, de én sülve, főve, nyersen is nagyon szeretem. Csináltam most belőle cékla tortát, ennek a receptjét osztom meg veletek ebben a bejegyzésben.
A cékláról jó tudni, hogy rengeteg benne az antioxidáns, amit a hosszú élet titkának tartanak. Már az ókorban is használták, főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolták. A görög legendák szerint Aphrodité ezzel őrizte meg szépségét, Hippokratész pedig sebeket kötözött a leveleivel. A VIII. században Nagy Károly kötelezővé tett a termesztését, annyira bízott gyógyító hatásában.
A céklalé hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, és segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. A céklalé hatóanyagai javítják az agyi vérkeringést, így az agyszövetekbe több oxigén jut. Ezzel késleltethető a demencia kialakulása, illetve lassítható, ha már kialakult. Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással van a szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya gyakran okoz szédülést, valamint szívritmuszavarokat. A céklalé nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.
De most már jöjjön a torta receptje:
Hozzávalók:
- Cékla pucolva 35dkg (vásárolva kb. 50dkg9
- 80g kókuszzsír olvasztva
- 100g köles liszt
- 40g barna rizsliszt
- csipet só
- 10g sütőpor
- 50g kakaó- vagy karobpor (de ebből csak 25g)
- 4 tojás
- 150g eritrit
A céklákat meghámozzuk, elvágjuk kockákra és vízben megfőzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk a kókuszolajjal. A tojásokat habosra verjük az édesítővel, majd hozzákeverjük a céklás krémhez, ezután mehetnek bele a száraz hozzávalók is. Ekkor már csak kanállal keverjük lassan össze. Sütőpapírral bélelt formába, tepsibe simítjuk. 160 fokon 60-80 percig sütjük. Ha elkezd égni a teteje, akkor takard le sütőpapírral.
A tetejére lehet csokimázat önteni (kókuszolaj, kakaópor, édesítő keverékéből).
Jó étvágyat hozzá! Meg fogsz lepődni, hogy milyen finom!
Életmód- és táplálkozási tanácsadás hormontípus szerint >>>>> Konzultációk
Élj Élhető Életmódot tudásanyag és receptgyűjtemények >>>>> Letölthető