A fokhagyma hatása az egészségedre

 A tibeti és indus felfogás szerint a fokhagyma a rák legjobb megelőző szere. Az európai városlakó pedig sokszor egész életét leéli anélkül, hogy a rossz szagú fokhagymából valaha is egyetlen gerezdet evett volna. A fokhagyma ennek ellenére elengedhetetlen az egészséges emberi táplálkozásból:

ezért azt ajánlom, hogy apróra zúzva, sóval és citromlével keverve vegye be az, aki nem akarja, hogy a szaga miatt kiközösítsék a civilizált életből. De meg kell mondanom, hogy a foghús betegségei, mint például a fogínyvérzés, de legfőképpen az ínysorvadás ellen is a legjobb ellenszer fokhagymával bedörzsölni a foghúst, illetve erősen vöröshagymát és fokhagymát rágni, hogy jól belenyomódjék a fogtőhöz. Továbbá a brahmanok azt tanítják Indiában fiaiknak, hogy ha eszesek akarnak lenni, minél több vöröshagymát fogyasszanak. Úgyszintén a fokhagymát ajánlják öregedés, érelmeszesedés ellen. (Selvarajan Yesudian- Sport és Jóga)

fokhagyma fokhagyma2

Garlic bulbs and cloves on white surface credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81918154, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen
(Garlic bulbs and cloves on white Surface / Marie-Louise Avery)

 

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, melynek már bizonyítottan számos egészségre vonatkozó előnyös tulajdonsága van. Izraeli kutatók egy csoportja nemrég sikeresen alkalmazta ezt a vegyületet ráksejtek és rossz indulatú daganatos tumorok elpusztításában, egereknél.

Az allicin az ép fokhagymagerezdben nincs jelen. Csak akkor szabadul fel, ha a fokhagymát összezúzzák, ezért főzés közben soha ne hagyjuk ki ezt a lépést. Bár az ép fokhagymagerezd is megadja az ételnek a markáns ízt, rákölő tulajdonságai így nem érvényesülnek. Érdemes a fokhagymát összezúzni, így sokkal hatékonyabb, mintha csak vágnánk.

Ha egy ételhez zúzott fokhagymát adunk, a parazitákat, baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat már az előtt megöli, hogy a magas hőmérséklet végezne velük. Ezért, ha utcai árustól vásárlunk, a legbiztosabb módszer, ha erősen fokhagymázott ételt választunk. Ezzel igen csekély lesz az ételmérgezés esélye.

 

fokhagyma

 

A fokhagyma – ahogy mindenki tudja, vagy jó lenne, ha tudná – természetes fertőzésgátló. Napi egy gerezd fokhagyma segít távol tartani a legtöbb fertőzést.

Ha minden nap fogyasztasz foghagymát, máris közelebb kerültél az ideális vitamin- és ásványianyag-szinthez, ugyanis tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, C- és B6-vitamint, valamint rostot.  A kutatások igazolták, hogy a fokhagyma az egyik leghatékonyabb segítség magas vérnyomás esetén. Gombaölő és fertőtlenítő hatásáról jól a fokhagyma. Ezen tulajdonságai miatt jusson eszedbe, ha valamilyen fertőzéssel küzdesz. A leghatékonyabb, ha este eszel belőle, mondjuk vacsorára.

A fokhagyma antioxidáns, méghozzá igen erős. Segít erősíteni az immunrendszert, harcol a betegségekkel. Ezek a hatások mind jól jönnek, főleg a téli időszakban.

A koleszterinszint akár 12%-kal is csökkenhet, ha rendszeresen fogyasztasz fokhagymát. Ennél a pontnál csak arra kell odafigyelned, hogy elég fokhagymát ettél-e a cél érdekében, mert ez esetben a mennyiség is fontos.

 

 

Válassz a csomagok közül!

A fokhagyma egy nagyon jó fűszer, számtalan ételhez használható. Igaz, hogy erőteljes szagot bocsát ki, ami nehezen múlik el, s az is lehet, hogy a vámpírokat sem tartja távol, mégis túl sok egészségi előnnyel bír ahhoz, hogy feladd a fogyasztását.