Így tesz boldoggá a csokoládé

Szomorúságra együnk egy kis édességet, de minimum valami fehér lisztből készült cuccot. Miért történik ez? Miért van az, hogy a csoki boldogít? Elmagyarázom…

Az, hogy a finomított szénhidrátok az ellenségeink, már mindenki tudja. De vajon miért, mit okoznak a testünkben? A finomított szénhidrátok közé soroljuk elsők között a cukrot, a finomított lisztet és a fehér rizst.

Amikor ezeket, vagy ezekből készült ételeket eszünk, akkor megemelkedik a vércukorszintünk, ennek hatására a hasnyálmirigy inzulint termel, az inzulin pedig elszállítja a vérben lévő cukrokat a sejtekhez. Ahogy ezek a cukormolekulák elszállítódtak a sejtekhez, leesik a vércukorszintünk újra éhesek leszünk, és jöhet a következő adag finomság. Megtörténik ugyanaz, ami az előbb. Megemelkedik a vércukorszint, jön az inzulin rendet tenni, és így tovább… Ezt az étel mennyiséget már nem tudja a szervezetünk energiaként hasznosítani, így beindul a hízás.

Megfigyelhetjük, hogy ha finomított szénhidrátot fogyasztunk például kakaós csiga, vagy sajtos croissant, rövid időn belül újra éhesek leszünk, ilyenkor újra eszünk valamit. Ez az ördögi kör ismétlődik szinte egész nap. A vércukor ingadozik, az inzulin termelődik, a hasnyálmirigy kifárad, melynek hosszútávon cukorbetegség a következménye.

De hogyan is tesz minket boldoggá a finomított szénhidrát fogyasztása?

Az inzulin hatására megnövekszik a BCAA aminosavak felvétele az izmokba. (Ezért szoktak a testépítők fruktózos fehérje turmixot inni, vagy banánt enni a fehérje turmix előtt.) De van egy triptofán nevű aminosav, ami nem megy az izmokba, hanem a vérben marad, és így megnő a szintje a vérben. Ez a triptofán eljut az agyba különböző szállítók segítségével, az agyban pedig átalakul szerotoninná. Ez már ismerős ugye? A szerotonin az, amit boldogsághormonnak is nevezünk.

Tehát a sok finomított szénhidrát fogyasztása boldogságot okoz.

Erről nem könnyű leszokni, hiszen komoly euforikus állapotot teremtenek ezek az ételek. Mindenki más, tehát van akinek ez a sajtos pogácsa, van, akinek ez a csoki, van akinek ez a nutella, vagy a fagyi, vagy a sós ropi, chips.

Mi a megoldás?

Ha jön az elhízás, akkor sokan a leggyorsabb utat választják. De meg kell mondanom, hogy amennyi idő alatt az elhízott állapot létrejött, legalább annyi időt hagyj magadnak a visszaalakuláshoz is. Az életmódváltás lemondásokkal és komoly elhatározásokkal jár. A személyre szabott életmódváltás figyelembe veszi, hogy milyen körülmények között élsz, mi a bioritmusod, milyen egy napod, vagy heted. Ahhoz, hogy a lehető legpontosabb ajánlást tudjam elkészíteni, alapos feltérképezésre van szükség.

Nagyon fontos, hogy mindannyiunknak szüksége van szénhidrátokra, fehérjékre, és zsírokra, de nem mindegy, hogy milyen arányban, mennyiségben és minőségben jutnak el a tápanyagok a sejtjeinkhez. Az életmódváltással járó önuralom, kitartás nem könnyű, de megéri.

                 Válassz a csomagok közül!