A táplálkozás befolyásolja a születendő gyermeked életét is

Ebben a cikkemben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fejlődő magzat helyes tápanyag biztosítása 100%-ban az anyuka életmódján, táplálkozásán múlik.

A várandósság ugyan nem betegség, hanem egy csodás állapot, ezért még fontosabb, hogy kellő figyelemmel és felelősséggel álljunk hozzá ehhez a megváltozott állapothoz. A baba és anyukája érdekében egyaránt fontos egy mindkettőjüknek megfelelő életmód kialakítása, melynek alapja a táplálkozás!

terhes5

A megfelelő táplálkozás meghatározza a leendő gyerek jövőbeli egészségét; a kismama egészségét, fizikai állapotát, erőnlétit pozitívan befolyásolja; a várandósság alatt folytatott táplálkozás felkészíti testet a baba szoptatására, a megfelelő hormonok ideális arányban történő termelésére; elegendő energiát biztosít az édesanyának és babájának a születéshez.

A terhesség ideje alatt a magzat a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül jut táplálékhoz anyukája által Teljes egészében a leendő anyuka táplálkozása befolyásolja azt, hogy a fejlődő magzat milyen tápanyagokhoz jut. Ezekből fogja tudni felépíteni saját szervezetét. A magzati korban történő behatások akár egész életén át elkísérik a gyermeket. Rengeteg vizsgálat kimutatta már, hogy sokszor egészséges gyermekekben felnőttként alakulnak ki olyan betegségek, melyek valószínűleg még magzati korban jöttek létre, de csak felnőtt korban bukkannak elő. A kicsi magzat szervezet mindig tökéletesen alkalmazkodik, így a helytelen tápanyag bevitel esetén képes nagyon jól kompenzálni, bizonyos átalakulásokat létrehozni azért, hogy a megkapott tápanyag számára „ideálissá” alakuljon. Életfolyamataiban olyan módosító mechanizmusokat hoz létre, melyek későbbi életét befolyásolhatják. Ezek a változások idővel fejlődését gátolhatják. (felnőtt kori szív- és érrendszeri problémák, károsodott máj működés, cukorbetegség, pajzsmirigy működési zavarok) Ezek a népbetegségek a kismama tudatos táplálkozásával kivédhetőek, vagy csökkenthetőek az esélyek kialakulásokra.

Töltsd le az ingyenes anyagot!

Tévhit, hogy két ember helyett kell enni a várandósság során. A kismamának a várandósság során 15%-kal növekszik meg az energiaigénye, így az eddigi helyesen kiszámított energiaszükségletét 15%-kal kell emelni.

A terhesség során folytatott fogyókúrázás, tápanyagok megvonása, hirtelen történő komoly fizikai munka a fogyás érdekében negatív hatással van a pocaklakóra is.

terhes1

A koraszülés esélyét növelik továbbá:

– dohányzás

– koffein fogyasztás

– alkohol fogyasztás

– vegyszerek, gyógyszerek

– stressz

Ezek a tényezők már a várandósság első pillanatától fontosak, hogy ne szerepeljenek a kismama életében. A tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben a fentiek a terhesség előtt is nagy szerepet játszanak a leendő anyukánál, akkor a teherbe esés is nehezebben történik meg, ugyanis a helytelen táplálkozással karöltve ezek a dolgok komolyan megváltoztatják a női hormonrendszert. Egy egyensúlytalanságban lévő hormonállapot sem a várandósság előtt, sem a várandósság alatt, sem pedig a várandósságon kívül nem kellemes állapot egy nő számára.

Válassz a csomagok közül!

Hasznos cikkeim a témában:

http://mozduljanyu.hu/index.php/2016/04/18/terhesseg-elott/

http://mozduljanyu.hu/index.php/2016/04/20/terhesseg-alatt/

http://mozduljanyu.hu/index.php/2017/03/10/terhesseg-alatti-ehezes-pregorexia/