Nem állhatok mérlegre, vagy mégis? – sikertörténet

Azt gondolom, hogy túl sokat eszem. Már saját magamat idegesítem azzal, hogy mindent lemérek, legrammozok. Nem járok étterembe, mert nem tudom, hogy mit ehetek meg. A fogyás mindezek ellenére mégis lassan megy. Régebben, a terhességeim előtt csak 10 kiló feleslegem volt, ami mostanra megduplázódott. Tulajdonképpen még éjszaka is azon gondolkodom, hogy másnap mit eszek majd. Segíts, hogy megváltozzon a gondolkodásom, azt hiszem az lenne a megoldás!”

 

 

Ezt a levelet kaptam egy online vendégemtől. Ezek a sorok egyébként nem ritkák, legtöbb hozzám forduló hasonló problémákkal küzd. Mindenféle diétákat próbálnak ki, az egyiket még be sem fejezik, de már a következőn gondolkodnak Szinte versenyeztetik a diétákat, hogy melyik hoz nagyobb eredményt. A folyamatos kudarcok azt sugallják, hogy nem elég jók, hogy ők világéletükre most már túlsúlyosok maradnak, nem a diétával van a gond, hanem velük, akik képtelenek lefogyni. Pedig ez nem igaz!

 

Válassz a csomagok közül!

 

Egyetlen fontos dolog van, amit szeretnék megjegyezni: Nem létezik olyan diéta, vagy fogyókúra, amivel könnyen, gyorsan, szenvedés, áldozatok, kompromisszumok nélkül tartósan le lehet fogyni.

 

 

A jó hír az, hogy egyénre szabott módszerekkel, türelemmel, pozitív hozzáállással, kitartással, áldozatokkal viszont el lehet érni azt az egészséges formát (mindegy, hogy hány kiló!) amiben jól érezzük magunkat, és az immunrendszerünk is erős!

 

 

Néhány fontos információ a diétázással kapcsolatban:

A testnek szüksége van zsírra. Testünk élni akar, ezért zsírt raktároz. Tehát a zsírmentes diéta nem a legjobb választás. Az, hogy mennyi zsírra van szükséged, a vegetatív idegrendszer dominanciája mutatja meg nekünk. A paraszimpatikus idegrendszer több zsírt, míg a szimpatikus idegrendszer kevesebb zsírt igényel.

 

 

A normál testzsírra szükségünk van, ennek eltávolítása a szervezetből nem könnyű feladat, mert a test védekezik a fogyás ellen, azonban a felesleges testzsírt kontrollált étkezéssel, rendszeres és jól megtervezett testmozgással, pozitív gondolkodással ledolgozható.

 

KONZULTÁCIÓ

 

Nem érdemes éhezni, mert éhezés idején testünk „takarék lángra” kapcsol, kevesebb kalóriát éget, nehogy éhen pusztuljunk. Ha pedig a hosszas, rendszeres éhezés után jól bekajálunk, akkor pedig elraktározza a következő ilyen éheztetős időszakra. (ez az éhezés nem egyenlő az időszakos böjtökkel)

 

 

Amikor elkezdünk bármilyen diétát tartani, azaz (alapok szerint) nem fogyasztunk gyorsan felszívódó szénhidrátokat (péksüti, kenyér, cukor…) akkor viszonylag hamar, az első két hétben 1-3 kiló is eltűnhet, ez azonban nem a zsírból történő fogyás, hanem izom és víz. A fogyókúrák elején testünk cukrot és fehérjét éget el, a zsírt, csak ezután fogja. A mérleg azonban kevesebbet mutat és mindenki boldog. Azonban eltelik az első és a második hét is ezen az alacsony kalóriás, ám de összetételt nem néző étkezésen és megszólal a vészcsengő, mely szerint indul a tartalék láng. Csökken az alapanyagcsere, azaz, ha innentől fogva egy picit is többet eszünk, akkor az már raktározás lesz, ahogy azt már fentebb írtam.

 

 

Mi lett végül az anyukával, akitől a sorok származnak? Először is kapott egy személyre szabott étrend-javaslatot, élelmiszer listát. Sok minden ismeretlen volt számára a testünk működésével kapcsolatban. Időbe telt megérteni és feldolgozni, hogy az elmúlt évek alatt végig evett fogyókúrák (90 napos diéta, léböjtök, Athkins és LowCarb) milyen hatással voltak a belső egyensúlyra. Úton vagyunk, és jól haladunk. Hetente küldi a naplóját, már 4 hónapja, és a fogyás is elindult. Szeretnéd tudni, hogy ezen a héten milyen levelet kaptam tőle?

 

 

Mivel mindig azt mondod, hogy ne álljak rá a mérlegre, nem is álltam rá! Azonban a szokásos éves kontrollra mentem a házi orvoshoz, hogy kérjek egy labor beutalót és mérjen vérnyomást, de ő ráállított a mérlegre is! Mondtam neki, hogy nem szeretnék ráállni, mert félek a csalódástól és a Saci azt mondta, hogy ne álljak mérlegre! Képzeld el végre két jegyű számot mutatott! Hálás vagyok, és ma bele fogom írni a naplómba neked, hogy a mai napban a legjobb: hogy mérlegre álltam!”