Egészségügyi alapmodul vizsgámról

Tanárnő én készültem!

Valóban. Hihetetlen mennyiségű anyagot próbáltam 44 éves fejemmel befogadni. Le kell szögeznem, hogy – bár sokan nem hiszik – de nincs segítségem a mindennapokban. Normális, átlagos családként élünk, nincs két autónk és nincs palotánk sem. Apa dolgozik, gyerekek iskolában, jól tanulnak, jó magatartással. Délután minden családtag edzésen van, jellemzően minimum három felé. A családnak mindent én főzök, én sütök, nem veszek készen pékárut és nem rendelem az ebédet sem, sőt csak a legkisebbik családtag ebédel az iskolában, az összes többi étkezésről mindenki számára én gondoskodom. Na de nem akarom magam fényezni, hogy mennyi energiám van, nyilván ez köszönhető az életmódomnak és a tudatosan kialakított életvitelemnek is.

Nem véletlenül vagyok edző és táplálkozási szakember, hiszen így a magam ura vagyok és mivel úgy érzem, hogy segítőnek jöttem e világra, a már meglévő tapasztalatommal azt csinálhatom, amit szeretek, akkor amikor tudom és magam oszthatom be az időmet is.

Szóval emellett tanultam.

Úgy jött ez az egész, hogy tavaly voltam egy laborleletek értelmezése elnevezésű továbbképzésen, ahol sok természetgyógyásszal együtt hallgattam az előadást. A szünetben néhányukkal beszélgettem, megtetszett a gondolkodás, az a segíteni akarás, a jó szándék, ami bennük van, és ez bennem is meg van, de ott volt még nekik nem mellesleg a tudás, ami nekem nem volt. Így még azon a hétvégén leültem a gép elé, chateltem egy régi barátnőmmel, akiről tudtam, hogy valami ilyesmi iskolát végzett. Végül odajutottunk az itthoni kupaktanácsban, hogy vágjak bele online, mert annyi időm viszont nincs, hogy a hétvégéket suliban töltsem. Nálunk ugyanis a hétköznapok mellett a hétvégén meccsek, versenyek vannak, és ilyenkor ketten két irányba visszük a gyerekeket. Szóval ez már tényleg nem fért volna bele az életembe.

 

Váltsatok együtt életmódot!

 

Elkezdtem és tegnap már az első vizsgámon vettem észre magam.

A beregisztrálás során komoly azonosításon vettünk részt, személyi igazolvány, érettségi másolat és eredeti összevetése, ültetési rend, hogy ki hova ül. Mindenképpen két oldalamon természetgyógyász vizsgázó volt, nehogy tudjunk lesni egymásról. Mint egy érettségin. Közölték is velünk, hogyha ki kell menni a mosdóba akkor be kell adni a tesztlapot, tanár kikísér és csak így lehet elhagyni a termet. Egyébként ha kész van valaki, akkor nyugodtan elmehet, de maximum két óránk volt a tesztlapok megírására.

Úgy voltam vele, hogy semmiképpen nem hagyok üresen semmit, mindenhova írok valamit. Mert ha nem jó, akkor is nulla pont, és ha mégis jó, vagy jónak érzi a javító tanár, akkor talán csurran cseppen egy-egy pont azért is.

Egészen simán ment minden, de volt három betegség, amit a végére hagytam, mert azok olyan kifejtősek és előtte gyorsan a többit megírom – persze jól! Tényleg jó lett. A betegségek pedig:

myopia, phyelonephritis acuta, chlamydia. Na ebből a chlamydia volt a legkönnyebb, mert azt tudtam, hogy az egy nemi betegség, fel is soroltam a tüneteket. Ez pipa, a másik kettő viszont nagyon nem ugrott be. Leginkább azért, mert ez dupla próbatétel, mert mint olvasod te is, latinul volt megadva a betegség. Rá kellett jönnöm, hogy mi is ez. A myopia volt olyan, hogy először azt sem tudtam, hogy hova tegyem, így hát elkezdtem aszerint gondolkodni, hogy az eddig megoldott tesztlapok úgy épültek fel, hogy téma szerint jöttek sorban. Előző kérdés érzékszerv volt, a fül részei, a következő pedig már az elsősegélynyújtás témája. Tehát ez is érzékszerv, és mivel a szem nem volt még a tesztlapon, akkor ez tutti szembetegség lesz. Na, akkor kezdett derengeni, hogy a távollátás és a közellátás valamelyike lesz ez. Ekkor úgy döntöttem, hogy azt választom, amikor a távoli tárgyakat nem látja jól. Bejött, mert utólag megnézve ez az. Szerintem azért itt sem kapom meg a maximum pontszámot, de a csurran-cseppen pontokból azért néhány csak bejön.

A phyelonephritis acuta pedig megint csak homályként vetült az ideghártyámra 😀 Jött a szóelemzés. A nephron a vese, a …-itis gyulladásra utal, az acuta pedig a heveny pár napos, max egy hetes betegség lefolyásra utal. Tehát ez valami vesegyulladás lesz. Hát írtam tüneteket, olyanokat, amik vesegyulladás jelei lehetnek. Itt is számítok egy pár pontocskára, hiszen a betegség diagnózisát nem tudtam felírni pontosan, és az okához sem azt írtam, hogy „Gram-negatív baktériumo, 90%-ban Escherichia coli.” úgyhogy a maximumot itt sem kapom meg.

Ez a három betegség olyan volt a dolgozatban, hogy örülök, ha kapok értük pontot, így, hogy üresen nem hagytam, de szerintem már az is értékelendő, hogy tudtam hova tenni őket.

Latin szavakból a fültőmirigyet nem tudtam 🙁 illetve, amit hibázásként tudok, és szerintem nagy vétek volt, hogy a felcseréltem a vércsoportoknál az „antigén a vörösvértest felszínén” és az „antitest a vérszérumban” csoportokat. Na, ez hiba. Itt pontot valószínűleg nem kapok.

A többi szerintem jó lett. Így ahogy saccoltam, meg lesz a 71 %-os teljesítésem, ami a megfeleltet jelenti. Három hétig lesz a javítótanárnál a dolgozat, majd július 1-től lesz közzétéve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság honlapján.

Szóval az ez egész nem egy oklevélért megy most. Ha letelik ez a három hét, és megfelelek a vizsgán, akkor irány a természetgyógyászati vizsga novemberben. Ehhez szeptemberben kell beadni a jelentkezést, ami előtt augusztusban egy négy napos természetgyógyászoknak tartott tárborban kell részt venni, ahol gyógynövényezünk, illóolajozunk, akupunk-túrázunk :D, jógázunk, mozgásszervi masszázsokat végzünk, egészséges életmódot élünk és mindenféle ilyen csudijót csinálunk. Már alig várom, szerintem ez lesz a nyaram fénypontja.

 

 

Nagyon jó érzés, amikor az ember azt tanulja, amit szeret. Többen kérdezték, hogy miért tanulom én ezt ilyen szinten. Azért mert ha jön a páciens és hozza a leleteit, az belsőszervi ultrahangról, a gyomortükrözésről, a vérképről, a lábszár törésről, a trombózisáról stb. akkor nekem ne kelljen a guglival keresgélnem semmit. Hanem tudjak neki beszélni arról, hogy mit olvasunk ki a papírokból, hogy lássam az összefüggéseket, hogy tudjam, hogy ha egy 4 éves kislány a fogát fájlalja, akkor valószínűleg nem a fogászatra, hanem a fül-orr-gégészetre kell vele menni. Sajnos az orvosok csak megírják ezeket a papírokat, a többség már nem magyaráz semmit, csupán azt mondja, hogy „minden rendben”, közben pedig nem is, mert nekünk a megelőzés a cél. És egy éhomi 6,1-es vércukor nagyon is nincs rendben. Van olyan páciensem, akinek azt mondták a belgyógyászaton, hogy mivel nincs daganata, ezért nem tudnak vele foglalkozni. Köszöni szépen, tök jól van, és nincs abban az anyagi helyzetben, hogy több százezer forintot költsön el endokrinológusra és egyéb magán úton történő vizsgálatokra. Így inkább engem kért meg, hogy segítsek, jobban van. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a házi orvosa azt mondta „de jó, hogy van Önnek egy ilyen segítője”. Bizony nagyon jó neki!

 

Válassz a csomagok közül!

 

Vannak még olyanok, akik azt hiszik segítők, és úgy csinálnak, mintha azok lennének, de a legfontosabb az, hogy az ő betege minél több tápkieget vásároljon meg az ő általa adott weboldalról… Ilyennel is találkoztam már. Majd később kiderül, hogy a betegnek nem is volt szüksége arra a rengeteg vitaminra és löttyre (főleg nem a regenorra, ami nálam egyenlő az űrhajós diétával). Az illető végül nálam kötött ki, és most jól van, a laborban az értékek a helyükre kerültek.

Szeretek foglalkozni emberekkel, szeretek nekik segíteni, valóban segíteni (!) és szeretek fejlődni, tanulni. Hiszem és tudom, hogy ez az én utam.

 

KONZULTÁCIÓ