Mi történik velünk étkezés közben?

 

Étkezés közben a tested feldolgoz és átalakít, még hozzá az élelmiszerből adódó glükóz bonyolult folyamatokon keresztül beömlik a véráramba, hogy a megfelelő helyre jusson, és ott energizáljanak, üzemanyagként szolgáljon. Ahhoz, hogy ez megtörténjen az inzulin nevű hormonra van szükség. Ez az inzulin az, ami utasítja a sejtjeidnek, hogy vegyék fel a glükózt, majd éljenek vele, és használják üzemanyagként. Ahogy elkezdesz enni a hasnyálmirigyhez megy egy inger, ami inzulintermelésre készteti. Azonban ha nincs elegendő inzulin, akkor a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, így az ottmarad a véráramban (magas vércukorszint) és ezt a tested későbbre eltéve zsírként eltárolja.

Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor inzulin van, de a sejtek nem veszik fel az inzulint, tehát hiába jelez az inzulin nekik, ők hátat fordítanak. Ez pont olyan, amikor a gőzösbe pakoljuk a szenet, de az valamilyen oknál fogva nem akar gyorsabban menni, ezért még több szenet pakolunk, hogy jobban menjen. A sejtek nem engedelmeskednek. A hasnyálmirigy csak termeli a sok-sok inzulint (szenet), de kifárad, így alakul ki az inzulinhiány (elfogy a szén, és a gőzös nem megy), a cukorbetegség, illetve az inzulinrezisztencia.

Inzulinrezisztencia tünetek lehetnek:
• fáradtság
• hasi elhízás
• magasabb éhgyomri vércukorszint
• barna foltok a bőrön, aknék
• nőgyógyászati gondok (PCOS)
• zsírmáj
• édesség iránti vágy, farkasétvágy
• hajhullás, körömtöredezés
• megemelkedett vérnyomás
• vizesedés, bokatájéki, lábfej dagadás
• mentális fittség romlása

Sajnos ezek a tünetek ma már szinte mindennaposak. Nyilván nem mindenki inzulinrezisztens, de a rossz életmódvitel, a helytelen táplálkozási szokások miatt, a fenti tünetek nagy részét érezzük, kisebb-nagyobb mértékben. Fontos lenne időben elkapni az inzulin problémával járó betegséget.

A hagyományos orvoslás megengedi a szélesebb tartományt a labor eredményben, többen még normálisnak tekintik, még akkor is, ha a beteg a fenti tünetek akár mindegyikét produkálja. A legtöbb orvos – és tisztelet a kivételnek – csak akkor kezel, ha már a tartományon kívülre esik az érték. Mi laikus emberek is addig nem foglalkozunk vele, míg nincs tele csillaggal a laborleletünk. De azért kell visszamenni a beutaló belgyógyászhoz, háziorvoshoz, mert nem tudhatjuk, hogy ő az összes adat alapján milyen következtetést von le. Lehet, hogy észreveszi az emelkedett, de még értékhatáron belüli eredményt, és elkezdi a megelőző kezelést, iránymutatást.

A funkcionális táplálkozási tanácsadáson, a természetgyógyászatban nem az értékhatárok alapján hozunk döntést, és javasolunk terápiát, hanem a tüneteket és a labortesztet együtt vesszük figyelembe. Ezek alapján mutatunk irányt a páciensnek, hogy miként tudja jobb és egészségesebb útra terelni életét.

Személyes konzultációra tudsz jelentkezni:
telefonon: 06203313171
e-mailen: ideirj@mozduljanyu.hu

 

Az életmódváltás folyamata