Sárgabarack

A sárgabarack húsának legfőbb előnye magas flavonoid tartalma, ezért antioxidáns hatású, és ily módon segíti megelőzni a daganatokat. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely az A-vitamin előanyaga, és segíti a szem, a bőr, a haj, valamint a köröm egészségének megőrzését is. A gyümölcs továbbá gazdag C-vitaminban is, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, ként, foszfort, magnéziumot és vasat is tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Vannak azonban kísérletek, amelyek szerint a barackmagban található cián-glikozidok a kemoterápiához hasonlóan hatnak: elpusztítják a rákos sejteket. Azonban a kutatók felhívják a figyelmünket, hogy ne fogyasszunk belőlük túl sokat se (napi max 6-8 db). Helyette inkább a sárgabarackmag-olajat javaslom.
A kereskedelemben kapható sárgabarackmag-olaj könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakban és tápanyagban gazdag, ezért fogyasztás mellett bőrápolásra, a ráncok kisimítására is alkalmazható.

100g sárgabarack 10g szénhidrátot tartalmaz.

Barackos álom vaníliás shake

Magas rost-, kálium- és vitamintartalmú ital, igazi bomba reggelire!
Hozzávalók:
• 1 db apróra vágott nektarin
• 2 db apróra vágott sárgabarack
• 3dl kókusztej
• 1 kávéskanál chia mag
• 20g Blnce Pro3 vaníliás shake (www.blnce.hu)
Turmixolj össze mindent, és élvezd az ízeket.

 

Ha kicsit még többet szeretnél, akkor készíts belőle fagylaltot:

Barackos álom azonnal-fagyi

Hozzávalók:
• 1 db apróra vágott fagyasztott nektarin
• 2 db apróra vágott fagyasztott sárgabarack
• 3dl kókusztej
• 1 kávéskanál chia mag
• 1db M-es tojás
Turmixolj össze mindent, és élvezd az ízeket.

 

Receptek 1. LETÖLTÉS