Segíthet a Q10 a megtermékenyülésnél?

Nem igaz, hogy a termékenység és a CoQ10 között nincsen összefüggés.

Azt tanultam egy hétvégi továbbképzésen, hogy meddőségi problémák esetén – kifejezetten akkor, ha az anti-Müller hormon alacsonyan van, akár 1000mg Q10 fogyasztása is javasolt. 

A Wise Tree Naturals oldalán az alábbi információk olvashatók: 

A CoQ10 szerepe kulcsfontosságú a mitokondrium energiatermelő folyamataiban. Az életkor előrehaladtával a CoQ10 termelése csökken, ebből következően az idősebb nők petesejtjeinek energiatermelése kevésbé hatékony. A CoQ10 szint az első 20 életévben a legmagasabb, onnantól kezdve pedig folyamatosan csökken. Bizonyos mitokondriális tápanyagok, mint például a CoQ10 növelhetik az energiatermelést, ez pedig pozitív hatással lehet a terhesség kihordására 35 év feletti nőknél. Más tanulmányok alátámasztják, hogy a CoQ10 szedése növelheti a sikeres terhességek arányát az idősebb korú anyák esetén.

Nem igaz, hogy a CoQ10 csak a nők fogamzóképességére van jótékony hatással.

A meddő férfiak mintegy 30-80%-ának spermája igen nagy mennyiségben tartalmazott szabadgyököket. A spermium teljes kifejlődése mintegy 3 hónapot vesz igénybe. A fejlődési folyamat során a szabadgyökök a spermiumokat körülvevő sejtmembrán megbontásával károsíthatják a spermiumot. Súlyosan roncsolhatják a sejt DNS-ét is, ezáltal a spermium génállományában kárt téve génhibákat okozhatnak. A COQ10 igen erős antioxidáns hatással bír. A többi antioxidánshoz hasonlóan a CoQ10 is a szabadgyökök által okozott, káros oxidatív hatásoktól védi a sejteket.

Nem igaz, hogy a CoQ10 csak a szív egészségére van jó hatással.

A sejtek az élet apró építőkövei, a Q10-nek pedig jelentős hatása van a sejtműködésre. Mikor táplálkozunk, a táplálékkal bejuttatott tápanyagokat a sejtek számára hasznosítható energiává kell alakítani. Ezt az átalakító folyamatot biológiai oxidációnak vagy sejtlégzésnek nevezzük. A biológiai oxidáció nagy része a mitokondriumban zajlik, amit a sejt erőművének is nevezhetünk. Ha a Q10 koenzim szint túlságosan alacsony, a sejtek energiatermelő képessége is romlik. Antioxidáns lévén a Q10 koenzim segíthet a szabadgyökök semlegesítésében, ezáltal csökkentheti az általuk okozott károkat.


Nem igaz, hogy a termékenység szempontjából legelőnyösebb CoQ10 forma az ubikinol.

Néhány ígéretes új vizsgálat adatai alapján a CoQ10 különösképp hatékony policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél. Egy nemrégiben közölt tanulmány két vizsgálati csoport (klomifén+CoQ10 kombinációt szedők vs. csak klomifént szedők) adatait hasonlította össze.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a naponta háromszor 150 mg klomifén-citrát + 60 mg CoQ10 kombinációt szedő nők szervezetében több tüsző érett, vastagabb lett az endometrium és magasabb volt az ovulációs ráta (65,9% vs. 15,5%), mint a monoterápiás (csak klomifént szedő) csoportban. Még ennél is izgalmasabb adat, hogy a klomifén-citrát + CoQ10 kombinációt szedő nők terhességi rátája is magasabb volt monoterápiában részesülő társaik terhességi rátájánál (37,3% vs. 6,0%).

Egy 2016-os randomizált placebo-kontrollált vizsgálatban 60 PCOS-es nőnél vizsgálták a CoQ10 hatását a glükóz- és lipidanyagcserére.

A vizsgálatban az alanyok napi 100 mg CoQ10 koenzimet szedtek 12 héten keresztül, a kontrollcsoport tagjai pedig placebot kaptak. A vizsgálat elején és a vizsgálat végén mért glükóz- és lipidanyagcsere értékeket elemezték.

A Q10 koenzimet szedő csoportnál az éhgyomri vércukorszint és inzulinszint jelentős csökkenése volt megfigyelhető, ezen kívül az összkoleszterin szint és az LDL koleszterin (“rossz” koleszterin) szintje is csökkenést mutatott.

Forrás: Wisetreenaturals.hu