3 hónap alatt 30 kilót fogyott

“3hó alatt 30 kg-ot fogyott.”   Nekem sokszor felugranak életmóddal, táplálkozással, fogyókúrával, diétával kapcsolatos hirdetések, posztok. Csodálkozom nagyon, hogy ma már mindenki táplálkozási tanácsadó, egy alap két napos képzés után azonnal praktizálnak.

Van olyan is, aki pár hónap alatt tíz-húsz-harminc kilót fogyott, majd innentől fogva azt gondolja, hogy már tud táplálkozási tanácsot adni. A gond ott van, hogy fogalmuk sincs ez a gyors fogyás milyen szinten egészségtelen, hogy a fogyás módja esetleg energiaszint vesztésével jár, később falási rohamokkal, esetleg szövődményekkel, szimplán túlevési-szindrómával, inzulinrezisztenciával, pajzsmirigy túl- majd később alul működéssel, és a többi női hormonális gondot ne is soroljam, ami a 35 felettieket kifejezetten érinti.

Váltsatok együtt életmódot!

Az egyél túrót, salátával, és igyál tejsavó proteint, attól majd le fogsz fogyni” – recept valóban segíti a fogyást, de vajon milyen áron? Tudom, mert 8 évvel ezelőtt én is ezt ettem.

Azóta folyamatosan képzem magam, és mivel nem telik el úgy hónap, hogy ne menjek el egy újabb továbbképzésre, tudom, hogy akkor, azzal a diétával mennyit ártottam magamnak. A gyors fogyásnál, ami tök menő leírva, hogy „hurrá 3 hét alatt 10 kilót fogyott”, nincs idő feldolgozni a szervezetének az őt ért változásokat. Nem tud adaptálódni, a kalóriamegvonás, vagy a hirtelen szénhidrátmegvonás, ami általában még zsírmegvonással is jár, így olyan stressz éri a testet folyamatosan, hogy az adaptációs időszak alatt is stresszben van, tehát eljut nagyon hamar a kimerülési szintre, így jön majd a pszichés és hormonális probléma.

Az életmódváltás folyamata

Szóval lehet, hogy szuper király, hogy mindenki látja és dicséri a fogyását, a gyors eredményét, de konkrétan az illető energiaszintje sehol sincs, a test küzd az életben maradásért. Egyébként ez marketing szempontból zseniális, mert mindenki, aki körülötte él, látja a változást, a gyors változást és ő is akarja. Az emberek a gyors és azonnali megoldást akarják, mert türelmetlenek, az élet pörög, a „mai rohanó világban” ez természetes.

Az egészség része pedig ki érdekel, majd van rá gyógyszer, meg orvos, meg most akar csinos lenni, pár év múlva már nem kell jól kinézni. Azt tudtad, hogy a legtöbb hormonális eltérés hízással, fáradékonysággal, kimerültséggel, édességvággyal, falási rohamokkal jár? A kialakult túlsúly általában önértékelési és lelki okokra vezethető vissza. Akinek sikerül gyorsan megszabadulni a felesleges kilóktól, gyorsan mosoly is kerül az arcra, hiszen leadott 10 kilót és fiatalodott hozzá még 5 évet is. Azt, hogy ezt milyen áldozattal érte el, vagy van-e egészségromlás, talán jobb nem is tudni.

Válassz a csomagok közül!

Kevesen tudják, hogy az elhízás pszichológiai következmény, s ennek a sikertelen fogyókúrákban is szerepe van. Leggyakoribb okok: szociális elszigetelődés, szexuális problémák, ügyetlen mozgás, hangulatzavarok, depresszió, elfojtott negatív érzelmek, félelem, düh.

A holisztikus szemléletű életmódtanácsadás során a legfontosabb az, hogy felismerjük és tudatosítsuk a túlsúlyos személyt arról, hogy mi állhat a súlyfeleslegének hátterében. Ennek az állapotnak a felismerése, majd kezelése, valamint a táplálkozás fokozatos megváltoztatása, koplalás és éhezés nélkül, az energiaszint feltunningolása, az életkedv visszaadása, a folyamatos kísérés, figyelés és biztatás, az időközben adódó gondok áthidalása, a fellépő tüneteket kezelése lenne a feladata egy jó táplálkozási és életmódtanácsadónak. 

KONZULTÁCIÓ

A témához kapcsolódó videómat itt nézheted meg, de youtube csatornámon több táplálkozással, életmóddal kapcsolat videó van, illetve edzésekhez is találsz segítséget!