Egyél jól, hogy jól legyél!

A reklámokban az újságokban a szomszédnál fellelhető diéták, a drogériában kapható fogyitabik még mindig nagyon jól mennek, pedig tulajdonképpen nem szabad két emberre ugyanazt a diétát alkalmazni. Hasonlót igen, de akármennyire is elcsépeltnek gondolod már azt a mondatot, hogy nem vagyunk egyformák, valóban így van.

Minden mindennel összefüggésben van, tehát a táplálkozásod hatással van a hormonrendszeredre, az idegi állapotodra, a stressztűrőképességedre. De ez fordítva is igaz, ha kicsit stresszesebb vagy, akkor másképp működnek a hormontermelő mirigyek és másképp szeretnél enni is. Így van? És van aki nem tud enni, ha stresszes, van aki felfalja a fél házat, ha valami nem okés. Akkor máris itt van újra, hogy nem vagyunk egyformák. Aztán az egyikünk a popsijára hízik, a másikunk a hasára, az egyikünknek beválik a ketogén, a másikunknak beválik a vega étrend.

Miért?

Mert nem vagyunk egyformák.

KONZULTÁCIÓ

Az igaz, hogy minden ember emésztőrendszere ugyanúgy működik, beveszem a falatot a számba, termelődnek az enzimek, elindul az emésztés, végig megy a falat a nyelőcsövemen, a gyomromba, a vékonybelembe és így tovább, közben megtörténnek a szükséges biológiai folyamatok, míg végül a felhasználható felhasználódik, energiává alakul, vagy zsírként raktározódik, amire nincs szükség, kiürül. Az anyagcsere az, ami működtet, az autónknál a motor, a testünkben pedig ez tart életben.

Sok féle diéta létezik, és látott már napvilágot, volt ami az űrből jött, de ezek leginkább – ha az nem felel meg a táplálkozási típusunknak – kibillenthetnek minket, vagy még jobban felboríthatják az amúgy is egyensúlytalanságban lévő rendszerünket. A hízás, a zsírpárnák, a narancsbőr, a hulló haj, a ráncok, és a külső jegyek mellett a belső tünetek mind a rossz táplálkozás következménye. A gond nem is a külső jegyeknél van, hanem a belsőknél, mivel a rossz étkezéssel az egészségünket támadjuk. (Az autódba étolajat öntesz, mondván, hogy az is ég majd valahogy.) Tehát a rendszeres diéta váltogatások, „a sikerült lefogynom, most már ehetek újra úgy, mint a diéta előtt” módszerekkel folyamatosan teszed tönkre az egészséged és a tested.

Akkor mi a jó út?

Léteznek a táplálkozási típusok, ezeket nem én találtam ki. Weston Price az 1930-as években végzett egy kutatást, ahol ő a Föld több részén vizsgálta, hogy milyen étkezési szokások mellett, milyen betegségek jelennek meg. Arra következtetett, hogy nem lehet általánosítani az étrendeket mindenki számára, hiszen a különböző környezeti hatások, életmódok, különböző étkezési szokásokat fejlesztettek ki. Rájött arra is, hogy ami az egyik embernek jó, a másik embert megbetegíti. Ezt az elméletet a 80’as években Bill Wolcott tovább vitte, és az ő nevéhez fűződik igazán a metabolic typing rendszere. Ez az, amivel felhívta a figyelmet az idegrendszer és az anyagcsere közötti kapcsolatra.

Válassz a csomagok közül!

Jelenlegi tanulmányaimban sokat olvasok a kínai és indiai alkattípusokról. Már abban a korban is megkülönböztettek embertípusokat, akik a külső jegyeik alapján különböző belső tulajdonságokkal rendelkeztek. Például az ayurvédában is ott a pitta, a kapha, a vata alkati típus. Mindegyiknek más táplálkozást, sőt más életmódot is javasolnak a természetgyógyászok.

Az egyik ember étke, a másik ember mérge ” Lucretius

Kapcsolódó bejegyzésem a blogon: http://mozduljanyu.hu/index.php/2019/05/26/a-metabolikus-anyagcsere-tipusok-tortenelmi-hattere/

Tulajdonképpen mi nem a testalkatot és a betegséget örököljük, hanem a táplálkozási típusunkat, csak a felmenőink nem biztos, hogy jól táplálkoztak, ebből adóan lett olyan testük, és alakultak ki a betegségeik.

Az életmódváltás folyamata


Akkor most leegyszerűsítve van ennek a skálának két vége az egyik végén a magas zsír-fehérje étrenden élő egyének állnak, a másik végén pedig az alacsony zsírbevitel mellett, magas szénhidrátot fogyasztók. A skálán tulajdonképpen bárhová eshetsz.

Tulajdonképpen rontani a jelen állapoton úgy lehet, ha mindenféle menő diétákba kezdünk és nem ismerjük meg saját magunkat, nem figyelünk arra, hogy melyik típusba tartozunk és nem aszerint étkezünk. Létezik a skálának a közepe, aki az egyensúlyi típus, tehát ő ne keresse a végletet magában. Minden bizonnyal a két típus jellemzői keverednek benne, ez nem gond, neki is meg van a ritmusa, hogy milyen időközönként javasolt elfogyasztani a számára ideálisan összeállított ételt.

Nézd meg hormontípusod!

Tehát nem biztos, hogy hosszútávon nyerő ügy szénhidráttípusként ketogénes étrendet folytatni, vagy épp fehérje típusként vegán módon enni.

A hormontípusod meghatározása pedig csak most következik.

Erről egy következő posztomban, vagy kattints ide, hogy az ingyenes anyagok közt te is be tudd azonosítani magad, a leírt jellemzők segítenek neked: Táplálkozási típus kérdőív