A keto diéta nagyon jó, de nem való mindenkinek!

Attól, hogy lepisilte valaki a tesztcsíkot és az elszíneződött nem jelenti azt, hogy egészséges szervezet működteti a testét.

A ketogén diéta egyébként egy jó gyulladáscsökkentő, energiaszint növelő, anyagcsere szabályozó, sőt még fogyni is lehet tőle. De már oly sokszor elmondtam, hogy attól hogy valaki lefogyott valamennyi idő alatt valamennyit, az nem jelenti azt, hogy egészséges. Sőt a legtöbben nem is tudnak róla, hogy betegek, mert nincsenek komoly tünetei, egyelőre csak „normális” kategóriába sorolt: puffadás, fáradékonyság, álmatlanság, hasmenés-székrekedés, pattanások…

Elég gyakran jutnak el hozzám olyanok, akik belefogtak egy ketogén diétába, az elején egészen jól is haladnak a fogyással, majd megrekednek és csak rosszabb lesz az állapot, na ilyenkor jön hozzám. Már mindent kipróbált és most segítsek én, mert nem érzi magát százasnak. Ugyanis a ketogén diétával csak a szénhidrátcsökkentésre figyelt.

Ez nem elég! A ketogén diéta nem csak arról szól, hogy kevés szénhidráton élünk!

A pácienseim elmondása alapján így ketóznak – még annak ellenére is, hogy szakember ajánlotta nekik a ketogén diétát. A “szakember” valószínűleg nem követte az étkezési naplójukat, ezért az alábbi hibákat vétik:

  • Nem számolja, hogy mennyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot fogyaszt. A jó arány gyakran személy szerint változik, de az általánosan elfogadott a 20% fehérje, 5% szénhidrát, 75% zsír.
  • Ezt a mennyiségű zsírt nem jó minőségű zsírból fedezi, illetve nem figyel az omega 3-6-9 arányokra.
  • Nem fogyaszt elegendő tápanyagban gazdag ételt (belsőségeket, zöldségeket, fermentált ételeket).
  • Nem eszik rostot, székrekedéssel küzd, nem teszteli folyamatosan magát a tesztcsíkokkal – legalább az elején, míg megtanuljuk, megismerjük magunkat!
  • Nem tudja, hogy IR-es így a szervezete még midig glükózt próbál használni üzemanyagként.
  • Nem jó az átvezetés, vegetál és legyengül, mely olyan szintű stresszfaktor, hogy nem tud adaptálódni, így lassan mellékvese kimerülésig jut.

Elmondásuk alapján elsősorban tejtermékeket, mégpedig sajtokat, mascarponét, camambert, tejfölt, vajat, olajat (is) fogyasztanak, de ezeket nagy mennyiségben. Sokszor naponta több étkezéshez használnak édesítőszereket, melyekkel becsapják az agyukat, azt hiszi az agya, hogy édességet kap (ez az agynak = cukor), tehát jön az inzulin, a hasnyálmirigy hosszútávon kifárad.

A tudatos táplálkozás alapja, hogy olyan egészséges és természetben előforduló élelmiszereket együnk, melyek a legegyszerűbben fogalmazva: meg tudnak romlani. Fontos a minőség, nem csak az, hogy ketózisban legyünk, mert akkor majd a zsír lesz az üzemanyagunk.

A bolti kolbászok, snack kolbik, bacon, tepertő, vaj mértéktelen fogyasztása hosszú távon nem sok jóra vezet. Az emésztőrendszer megkavarodik, a szervezet leterhelődik az összetevők a sok tartósítószer, a sok tejszármazék (mindegy, hogy laktózmentes, mert itt a kazeinről beszélek), így elvonja az energiát attól, hogy mi jól érezzük magunkat.

A homeosztázis fenntartása, a gyulladások, az esetleges kisebb vírusokkal való megküzdés, a sterssz kezelés, a sejtek károsodása (akár egy seb gyógyulás) mind olyan feladat, ami energiát igényel a testünktől, ami a rossz minőségű ételek feldolgozására használ.

Az egészséges életmódhoz fontos ásványi anyagokra, vitaminokra, mikrotápanyagokra is van szükségünk.

Tudjátok, sokkal jobban örülnék annak, ha minél többen lennének azok, akik tudják, hogy melyek a jó minőségű ételek, alapanyagok, és azokat fogyasztja, nem pedig mindenféle ketonteszteket pisilget, vagy feldolgozott zsíradékokat fogyaszt minden mennyiségben.

Tudjátok, sokkal jobban örülnék, ha az elme rendben lenne, ha minél többen tudnák, mi a mozgás és a pihenés közötti egyensúly, hogy figyeljenek a testükre és írjanak étkezési naplót, hogy megtudják mitől puffadnak. Nem pedig azzal kéne foglalkozni, hogy a ketózishoz keto-csigát kell enni, vagy épp sok zsírt és ennyi…

A ketogén életmóddal és étrenddel – tévedés ne essék! – nincs semmi bajom, és tudom, hogy a ketogén életmóddal nagyon sok népbetegség helyre rakható. Alkalmazom is a tanácsadásaim során, ellenben nem mindenkinél.

Mindig alapos feltérképezés előzi meg azt, hogy én valakinek ajánlom-e a paleo ketogén típusú (PKD) étkezést vagy sem. Még az időszakos böjtöt (IF) is szoktam ajánlani, de nem biztos, hogy ketogénnel kötöm össze. Az alacsony szénhidrát, magas zsír étkezés (LCHF) nem egyenlő a ketogén életformával. Mindannyian mások vagyunk és ezt minden egyes alkalommal szem előtt tartom.

Mi kell ahhoz, hogy te energikus, életerős és csinos legyél?

Szükséged lesz motiváció, amire nap, mint nap emlékeztetned kell magad. Kell hozzá a kellő tájékozottság. Ha ez nincs meg, kérd hiteles szakember támogatását, hogy kísérjen ezen az úton, figyelje az étkezési naplódat, melybe a hangulatodat, az esetleges tüneteidet is feljegyzed. Rávezetés, kivitelezés, és esetleges kisebb módosítások, a személyre szabottság. Hiszen nem mindenki egyforma. Nem ugyanannyit eszik egy 100 kilós, fizikai munkát végző férfi és egy nem ugyanazt egy 70 kilós irodai dolgozó nő.

Jelentkezz személyes konzultációra!

Már rengetegszer írtam azt, hogy az egészség többről szól, mint a számolgatásról. Az egészség = táplálkozás + mozgás + minőségi pihenés + stressz csökkentés

A sterssz és a ketózis nem barátok! Reggel például alacsonyabb a ketonszint, mert ilyenkor – jó esetben – magasan van a kortizol. Nehéz úgy ketózist létrehozni, hogy folyamatosan stresszben van valaki. Nem lehet úgy ketózni, hogy a szervezet kimerült állapotában van, hogy a hormonegyensúly felborult. Ezeket a problémákat csak komplett ÉLETMÓDVÁLTÁSSAL lehet helyre hozni. A pácienseim, akik – nem tökélestes – ketogén étrendet követően keresnek fel engem azzal is panaszkodnak, hogy nagyon merev a diéta nekik és rendszeres csalónapokat , csalóétkezéseket alkalmaznak. Azoknak nem biztos, hogy a ketogén életmód lett volna az ideális, hiszen ők folyamatosan valamilyen hiányérzettel küzdenek. Máris nincs ketózis, csak a zsír marad magasan, és hozzá jön egy kis csaló szénhidrát, ami azonnal kidobja a ketózisból és máris átvált a test raktározó üzemmódba. Itt van az, hogy a szénhidrát találkozik a zsírral és ez a kombó vezet hosszútávon az elhízáshoz, a metabolikus szindrómához akár. Ezzel dől a diéta azonnal.

Mivel nem vagyunk egyformák el kell mondanom, hogy egyébként vannak, akiknek sikerül, és hosszú éveken át képesek eszerint élni. De ők NEM biztos, hogy TE VAGY! Különböző embereknek, különböző állapotban, egészségi állapotban, különböző élethelyzetben, különböző tápanyagokra van szükségük.

Nézd meg táplálkozási típusod!

Ha egyszerűen azért választod a ketogén diétát, mert más is így él, és neki bevált, az csupán a saját lustaságod, eszed azt, amit ő és minden jó lesz. Honnan tudod, hogy ő jól van-e? És, hogy te ugyanolyan vagy-e, mint ő? Ne sajnáld az időd arra, hogy rátalálj arra az életmódra, arra a diétára ami neked való. Nekem meggyőződésem, hogy nem lehet általánosítani, és ezek nem személyre szabottak. Mindig figyeld a tested visszajelzését, mindig vezess naplót, különösen akkor, ha nem érzed jól magad. Ez az egészséges élet alapja.

Így dolgozom én! >>> Ez vár rád!