Stressz öröklődése

A múltheti hormonrendszer és összefüggései továbbképzésen is többször felemlegettük a stresszt. A stresszt, ami szerintem a legtöbb betegség, vagy egyensúlytalan állapot okozója.

A nagymamáink által megélt stressz sejtszinten már minket is érintett! Az anyukánk, aki még magzatként a nagymamánk méhében fejlődött. Az édesanyánk magzati petefészkében pedig azok a petesejtek, melyek egyikéből majd megszületünk. Ez a sejt már érzékelte a stresszhormonok megemelkedett szintjét. Bármi történt őseinkkel, érzéseiket a mi életünkben is felfedezzük. Érdekes a folyamat. A jelenlegi viselkedésünk, szokásaink, berögződéseink anyáinktól, nagyanyáinktól hoztuk.

Figyeld meg ezt a képet!

Ez nem jelenti azt, hogy el kell fogadnunk és úgy kell élnünk, stresszben és hajtásban, örök mókuskerékben. Ez a folyamat megállítható, ha már most megtanulod, hogyan élj másképp! Tanuld meg, miképp csökkentheted a stresszt az életedben, és ezt hogyan vidd tovább a következő generációra.

A külső környezeti negatív hatás csak erősödik. Az ember is erősödik, de nem tudja tartani a ritmust a természet a technikával.

Azokon a dolgokon változtass, amin van lehetőséged. Ilyen például, az, hogy időben lefekszel aludni. Fogyassz olyan élelmiszereket, melyek valóban táplálóak. Válj meg néhány nem hasznos szokástól, és vegyél fel helyette újakat. Mozogj a friss levegőn rendszeresen! Tanulj meg nemet mondani! Azt csináld, amit szeretsz! Keress magadnak hobbit és gyakorold!
Járj masszázsra, szaunázni, jógázni. Adj időt magadnak, kérj szabadnapokat!
Olyan sok lehetőség van, de az emberek azt hiszik, hogy attól lesznek jók, és tökéltesek, ha túlhajtják magukat, és mindenben ők a legjobbak. A gyerekeinket is túlpörgetjük… A sok szakkör, nyelvtanulás, edzés, amire a gyerek lehet, hogy nem is szívesen jár. Kérdezzük meg, hogy szereti-e? Ha nem, akkor picit hagyjuk őt, menjen a maga útján. Lehet, hogy a matek szakkörre járó, szívesebben menne délutánonként a fazekas-szakkörre, vagy néptáncra. Engedd, hogy megismerje saját magát.

Te ne vidd tovább a stresszes, túlhajszolt élet mintáját!

Életmódváltó csomagjaim, konzultációra jelentkezési lehetőség, ahol a stresszről mindenképp beszélünk: életmódváltó csomagok

Fotó: Orvos Tóth Noémi – Örökölt sors c. könyvéből