Terápiás csontleves készítése

A terápiás csontleves nem egyenlő a hétvégén gyorsan megfőzött húslevessel. Ez annál sokkal finomabb.

A porcos marha, disznó, pulyka, csirke (ALPI, Beregi, de mindenképp tanyasi) vagy hal csontokat hosszan, 12 órán keresztül kell főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból. A csontokból a hosszú főzési idő alatt MAGNÉZIUM, KALCIUM, FOSZFOR, KÁLIUM (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból KOLLAGÉN, ZSELATIN, GLICERIN, GLUTAMIN, HYALURONSAV, GLUKOZAMIN-SZULFÁT és KONDROITIN-SZULFÁT.

Jelentkezz személyes konzultációra!

A zöldségeket külön lábosban főzzük, vagy pároló edényben pároljuk meg, és a csontléhez tesszük. Ha lábosban főzzük, akkor a zöldségek levét hozzáöntjük a csontléhez és együtt fogyasztjuk.

Szerezd be a legtisztább vitaminokat!

A terápiás porcleves minden tekintetben bélflóra regeneráló:

– A glutamin a bélsejtek fő tápanyaga, mely elengedhetetlen az ez egészséges bélflórához, tehát:
– Visszaállítja a bél mikroflórát, javítva a felszívódást
– Kitisztítja a bélbolyhok közti területeket
– Helyreállítja a bélfal barrier funkcióját,
– A kollagén, a zselatin és a hyaluronsav sejtregeneráló-megújító hatásúak:
– Elősegítik a káros szövetek gyógyulását
– Immunerősítők
– Csökkentik a bakteriális fertőzéseket (gyulladás csökkentők)
– Bent tartják a vizet a sejtekben

A leves fogyasztása mellé további táplálékkiegészítők fogyasztást is javaslom, ilyenek a borsmenta kapszula, vagy doterra DigestZen belsőleg használható illóolaja, az Omega 3 gazdag halolaj, Probiotikum és Inulin, mely utóbbiak a www.blnce.hu oldalon rendelhetőek 10% kedvezménnyel (kód: EGÉSZSÉG)

RECEPT

– 1 kg csont
– kb. 4 liter víz
– 2 evőkanál almaecet
– 1 hagyma
– 2 nagy répa
– 1 db zeller felaprítva (tehetünk bele szárzellert is)
– Só, bors, zöldfűszerek

Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezzük a csontokat egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Adjunk hozzá almaecetet és áztassuk így 30 percet.

Daraboljuk a zöldségeket és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra. Az első 2-3 óra során szedjük le kanállal a leves tetején kialakult réteget. A marhacsontleves ideális főzési ideje 48 óra, a csirkéé 24 óra, a halat 8 órán át főzzük fedő alatt. Ha ezt az időt nem tudjuk tartani az sem baj, de próbáljuk a leghosszabb ideig főzni, például kora reggeltől késő estig. Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük üvegekbe és fagyasztóban tároljuk.

Jelentkezz 4 hetes online kurzusra!

Mihez használhatjuk a leveket?

– Simán alapléként
– Szószokhoz
– Pároláshoz
– Rostonsütéshez

A LEVEST JAVASLATRA FOGYASSZUK, MEGLÉVŐ ANYAGCSERE ÉS HORMONÁLIS PROBLÉMÁK ESETÉN KÉRJÜK KI ORVOSUNK, DIETETIKUSON TANÁCSÁT! Az oldalon szereplő információk nem helyettesítik az orvos utasításait!

(a recept a sokszinuvidek24.hu oldalról származik)