TESZTOSZTERON – nem csak a férfiakat érinti.

A tesztoszteron nevű hormon a nők szervezetében is jelen van, csak épp más mennyiségben, mint a férfiakéban. Vannak esetek, amikor a tesztoszteron szint megemelkedik a nőknél, és ez további problémákat okoz.

– megnehezíti a teherbeesést

– önbizalom rombolás

– bőr problémák, pattanások

– fokozott szőrnövekedés az arcon is.

– hajhullás

Mi az, ami megemelheti a tesztoszteron szintet?

Ilyen például az inzulinrezisztencia. A tesztoszteron egy negyede a petefészekben termelődik. Amennyiben inzulinrezisztencia áll fenn, úgy a vérből nem tud az inzulin a sejtekhez kapcsolódni, mert azok rezisztensek rá és az inzulin a vérben marad. Ha megnő az inzulin szintje a vérben, akkor az több tesztoszteron termelésre készteti a női szerveket. Minél súlyosabb ez a cukoranyagcsere probléma, annál magasabb lesz a tesztoszteron szint is, így a fenti problémák még szembetűnőbbek.

Abban az esetben, ha PCOS áll fenn, akkor is magasabb androgén hormon figyelhető meg, ez is lehet oka a peteérési zavarnak. Ilyenkor a magas tesztoszteron szint miatt nem történik meg a normál tüszőérés és tüszőrepedés. Ekkor a tüsző kialakulása helyett folyadékkal telt ciszták keletkeznek.

A magas tesztoszteron szint mögött pajzsmirigyzavar is állhat.

A pajzsmirigy nagyon sok mindent befolyásol és szabályoz a szervezetben, amikor ezzel probléma alakul ki, akkor dől akár az egész endokrin rendszer működése. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor SHBG szintje is lecsökken. Az SHBG dolga lenne, hogy megkösse a felesleges nemi hormonokat, de ha ebből nincs elegendő, akkor tesztoszteron túltengés is könnyen kialakulhat. Az egészséges nőknél a tesztoszteron 80%-a kötődik a SHBG-hez.

Jelentkezz személyes konzultációra!

A stressz is befolyásolja a tesztoszteronszintet – a stressz mit nem befolyásol?!

A stressz mint azt, már olyan sokszor említettem komoly befolyást gyakorol a hormonháztartásra és igen csak fel tudja borítani a rendszert. A túl sok idegeskedés hatására kimerülhet a mellékvesénk, a pajzsmirigyünk, a petefészek is és a hasnyálmirigy is. Ahogy azt az előbb írtam, ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a női nemi hormonok szintje is csökken, melyek ellensúlyoznák a tesztoszteron termelődését.

Ráadásul a stressz megnöveli a mellékvese által előállított DHEA szintjét is. A DHEA az, ami nagyon meg tudja emelni a tesztoszteron szintjét.

A mellékvesénk egy nagyon fontos hormontermelő mirigyünk. Ez az a szervünk, mely androgéneket is előállít. A mellékvese működésének zavara vezethet megemelkedett DHEA és tesztoszterin szinthez. Ezen kívül előfordulhat, hogy kortizolhiány, mellékvese-fáradtság okozza a zavart. A mellékvese fáradtság legfőbb tünete az extrém fáradékonyság.

Jó hír, hogy tudatos életmódváltással, egészséges táplálkozással orvosolhatóak ezek a problémák is. Ahogy elindul az öngyógyító folyamat, úgy állnak majd helyre a hormontermelések a szervezetünkben és érezzük energikusabbnak magunkat.

Így dolgozom én! >>> Ez vár rád!

Személyre szabott életmód és táplálkozási tanáccsal kapcsolatban várom jelentkezésedet a 06203313171 telefonszámon, vagy az ideirj@mozduljanyu.hu email címen. Saci