A bioboltokban és reform élelmiszereket kínáló üzletekben egyre többször találkozhatunk a sörélesztőpehellyel, amelyet előszeretettel használ a vegán konyha. Először is szeretném leszögezni, hogy semmi köze a sörhöz 🙂 Recept: sörélesztő-mártogatós
1. Magas fehérjetartalom
A sörélesztő pehely szelént, riboflavint, tiamint, niacint, rezet, káliumot és B-vitamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag. Kimagasló fehérjetartalommal rendelkezik, és olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezet nem tud előállítani.
2. Immunrendszer erősítő
Tény, hogy szeléntartalma kiválóan erősíti az immunrendszert és antioxidánsai a sejtek öregedési folyamatait lelassítják. A komplex B-vitaminok a szervezet több rendszerének működésére is jótékonyan hatnak.
3. Kiváló szépségvitamin
Amit talán elsőként tapasztalhatunk a sörélesztő rendszeres fogyasztásával, az nem más, mint az erősebb, egészségesebb haj és körmök. A bőr szintén élvezheti az alapanyag kedvező hatásait, ezért egyfajta szépségvitaminként is érdemes gondolni rá. Ha tehát természetes módon szeretnél megszépülni, akkor érdemes kihasználni a sörélesztőben rejlő lehetőségeket. A sokféle célirányos szépségvitamin helyett célszerű a sörélesztőpehely rendszeres fogyasztása.
4. B-vitaminokban gazdag
A sörélesztő jótékony hatásait a benne megtalálható B-vitaminoknak is köszönheti. Segítséget nyújt ahhoz, hogy a szöveteknek sikerüljön gyorsan regenerálódni, sőt, az izmokat is erősíti. A B-vitamincsoport elemei a krómmal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje csökkenhessen és az inzulint jobban hasznosítani tudják. A króm egyébként azok számára is hasznos, akik fogyni szeretnének, hiszen a mikroelem szabályozza az éhséget. A már említett tiamin és riboflavin az antioxidánsokkal karöltve a szem egészségének megőrzésében is segítenek. Ha kínzó migrénnel küzdesz, akkor is érdemes lehet a sörélesztő készítményeket választani.
5. A vérszegénység ellenszere
A sörélesztő nem csak ez utóbbiak esetében javíthat a helyzeten, hanem javítja a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Már napi két evőkanál sörélesztő pehely kiváltja ezt a hatást.
6. Emésztésjavító hatás
Mivel a sörélesztő probiotikumként is számon tartott, ezért hozzájárul a bélflóra egészségének megőrzéséhez. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítható legyen a megfelelő emésztést, elkerülhetővé váljon a puffadás, és az immunrendszer erősítéseérdekében is tehessünk.
Ha pehelyként fogyasztanád, akkor kaphatsz egyfajta pluszt a konyhában, és remek finomságok készíthetőek a sörélesztő pehely használatával, melyek egyúttal egészségesek is.
Szerezd be a legtisztább vitaminokat!7. Sajtos ízvilág
Az alapanyagot nem ismerők talán nem is tudják, hogy a sörélesztő pehely íze nagyon hasonlít a sajtéra. Nekem ez a kedvenc tulajdonsága 🙂 Ezt rendszerint kihasználják a vegánok, akik a sajt helyettesítésére választják. Sajtszószok, sajtos krumplipüré, tésztamártás is készíthető sörélesztőpehely felhasználásával.
Egy szuper receptet is találtam nektek hozzá:
- 50g sörélesztőpehely
- 100g olvasztott vaj (kb.60g kókuszolaj)
- 200g sűrű tejföl (100g coconut cuisine)
- só, bors
- 2-3 ek. szárított gomba
- A sörélesztőpehelyre csöpögtetem a vizet és addig kavarom, míg teljesen felszívja.
- Belekavarom az olvasztott zsiradékot, majd a “tejszínt” is. Sózom, borsozom, kézi mixerrel felhabosítom.
- Két részre osztom a pástétomot. Az egyikbe belekavarom a gombaport.
- Pirítóssal, Szafi Ripsszel, csírákkal nagyon finom
Forrás: https://tetovainyenc.cafeblog.hu/2017/01/17/sorelesztopehely-pastetom/