Amit a sörélesztőpehelyről tudni érdemes

A bioboltokban és reform élelmiszereket kínáló üzletekben egyre többször találkozhatunk a sörélesztőpehellyel, amelyet előszeretettel használ a vegán konyha. Először is szeretném leszögezni, hogy semmi köze a sörhöz 🙂

1. Magas fehérjetartalom

A sörélesztő pehely szelént, riboflavint, tiamint, niacint, rezet, káliumot és B-vitamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag. Kimagasló fehérjetartalommal rendelkezik, és olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezet nem tud előállítani.

2. Immunrendszer erősítő

Tény, hogy szeléntartalma kiválóan erősíti az immunrendszert és antioxidánsai a sejtek öregedési folyamatait lelassítják. A komplex B-vitaminok a szervezet több rendszerének működésére is jótékonyan hatnak.

3. Kiváló szépségvitamin

Amit talán elsőként tapasztalhatunk a sörélesztő rendszeres fogyasztásával, az nem más, mint az erősebb, egészségesebb haj és körmök. A bőr szintén élvezheti az alapanyag kedvező hatásait, ezért egyfajta szépségvitaminként is érdemes gondolni rá. Ha tehát természetes módon szeretnél megszépülni, akkor érdemes kihasználni a sörélesztőben rejlő lehetőségeket. A sokféle célirányos szépségvitamin helyett célszerű a sörélesztőpehely rendszeres fogyasztása.

Kedvezményes csomagok

4. B-vitaminokban gazdag

A sörélesztő jótékony hatásait a benne megtalálható B-vitaminoknak is köszönheti. Segítséget nyújt ahhoz, hogy a szöveteknek sikerüljön gyorsan regenerálódni, sőt, az izmokat is erősíti. A B-vitamincsoport elemei a krómmal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje csökkenhessen és az inzulint jobban hasznosítani tudják. A króm egyébként azok számára is hasznos, akik fogyni szeretnének, hiszen a mikroelem szabályozza az éhséget. A már említett tiamin és riboflavin az antioxidánsokkal karöltve a szem egészségének megőrzésében is segítenek. Ha kínzó migrénnel küzdesz, akkor is érdemes lehet a sörélesztő készítményeket választani.

5. A vérszegénység ellenszere

A sörélesztő nem csak ez utóbbiak esetében javíthat a helyzeten, hanem javítja a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Már napi két evőkanál sörélesztő pehely kiváltja ezt a hatást.

6. Emésztésjavító hatás

Mivel a sörélesztő probiotikumként is számon tartott, ezért hozzájárul a bélflóra egészségének megőrzéséhez. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítható legyen a megfelelő emésztést, elkerülhetővé váljon a puffadás, és az immunrendszer erősítéseérdekében is tehessünk.

Ha pehelyként fogyasztanád, akkor kaphatsz egyfajta pluszt a konyhában, és remek finomságok készíthetőek a sörélesztő pehely használatával, melyek egyúttal egészségesek is.

Szerezd be a legtisztább vitaminokat!

7. Sajtos ízvilág

Az alapanyagot nem ismerők talán nem is tudják, hogy a sörélesztő pehely íze nagyon hasonlít a sajtéra. Nekem ez a kedvenc tulajdonsága 🙂  Ezt rendszerint kihasználják a vegánok, akik a sajt helyettesítésére választják. Sajtszószok, sajtos krumplipüré, tésztamártás is készíthető sörélesztőpehely felhasználásával.

Egy szuper receptet is találtam nektek hozzá:

  • 50g sörélesztőpehely
  • 100g olvasztott vaj (kb.60g kókuszolaj)
  • 200g sűrű tejföl (100g coconut cuisine)
  • só, bors
  • 2-3 ek. szárított gomba
  • A sörélesztőpehelyre csöpögtetem a vizet és addig kavarom, míg teljesen felszívja.
  • Belekavarom az olvasztott zsiradékot, majd a “tejszínt” is. Sózom, borsozom, kézi mixerrel felhabosítom.
  • Két részre osztom a pástétomot. Az egyikbe belekavarom a gombaport.
  • Pirítóssal, Szafi Ripsszel, csírákkal nagyon finom
Az életmódváltás folyamata

Forrás: https://tetovainyenc.cafeblog.hu/2017/01/17/sorelesztopehely-pastetom/