Nézd meg és értékeld, milyen a székleted!

Anyukaként azért ez annyira nem ciki… Hiszen két gyeremekem kakiját alaposan vizsgálgattam míg bébik voltak. Akkor is következtettem valamire a látványból, a szagából, a színéből, az állagából. Erről a hasznos szokásról nem kéne leszokunk. Miért is érdemes figyelnünk?

Emésztésünk egyik végterméke, a székletünk rengeteg információt nyújthat a hozzáértők számára a pillanatnyi egészségi állapotunkról, az étrendi és életmódi szokásainkról. A szokottól eltérő megjelenése, gyakorisága, színe, állaga, sőt, még a szaga is jelezhet megbetegedéseket, illetve tartós jellemzői tudósíthatnak a krónikus betegségek hátterében lévő emésztési, anyagcsere folyamatokról is. Jó magam kérem a pácienseket, hogy vezessék a naplóba, hogy milyen a székletük.

Jelentkezz személyes konzultációra!

A széklet legnagyobb része víz, a szilárd részében pedig közel egyforma tömegben vannak az emészthetetlen rostok, a bélbaktériumok és a kiválasztó-rendszer által eltávolított egyéb salakanyagok, mérgek, epesavakkal megkötött vegyi anyagok. Mivel a táplálék az útja során az emésztőrendszer minden szervével kapcsolatba került, ezek állapota, működése a végtermék összetételét és külső jellemzőit is meghatározzák.

A székelés gyakorisága változó: normálisnak mondható a naponta 3 (ez a leggyakoribb), vagy 3 naponta egy normál állagú széklet (ez a legritkább). Az ettől való eltérés, a túl gyakori, hasmenéses széklet, illetve a száraz, „besült”, bogyószerű, nehezen üríthető, székrekedéses széklet már betegséget, zavart jelez. A széklet mennyisége erősen függ az elfogyasztott étel mennyiségétől és rosttartalmától, néhány dekától akár fél kilóig is terjedhet.

A Bristol skála ezt a 7 féle típust különbözteti meg

a cikk elkészítésében a Budai Egészségközpont (bhc.hu) és az aranyer.info oldalak voltak segítségemre

1-es típus: a különálló csomók 1-2 centiméter átmérőjűek, megjelenésben mogyoróhoz hasonlóak, kemények, felületük durva, egyenetlen. A székelés fokozottan nehéz, fájdalmas. Vérzés is társulhat hozzá, ha a kemény csomók felsértik a bél nyálkahártyáját vagy az aranyeret.

2-es típus: kolbász alakú, kemény széklet, felülete csomós, fodros. Az 1-es típusú csomók összeállnak, és 3-4 cm átmérőjű egybefüggő tömeget formáznak. Kitolása rendkívül nehéz, ugyanis az átmérője gyakran eléri a végbélnyílás maximális tágulatát. A szorulásos betegek tipikus széklettípusa, amely akkor alakul ki, ha a széklet hosszú időre (akár hetekre) megreked a bélben.

3-as típus: kolbász alakú és állagú széklet, repedezett, egyenetlen felszínű. A 2-es típushoz hasonló, de a székrekedés foka már enyhébb. A kitolásához erőlködés szükséges.

4-es típus: kolbász alakú széklet, sima felületű és puha, általában naponta egyszer jelentkezik. A székletnek ez az egészséges állapota. Átmérője általánosan 1-2 cm, rostban gazdag táplálkozás mellett vastagabb.

5-ös típus: puha, sima felületű, több darabban érkező széklet. Ez is egészségesnek tekintendő, általában azoknál a személyeknél jelentkezik, akik naponta többször székelnek.

6-os típus: bolyhosan összeálló szakadozott székletdarabok, pépes állag. A hirtelen jelentkező székelési ingert gyakran nehéz visszatartani, átmenet a hasmenéses állapot felé.

7-es típus: vizes, teljesen folyékony széklet, amely szilárd darabokat nem tartalmaz. Hasmenés.