A cím ne tévesszen meg… a cikk végén egy szuper medvehagyma pesztó recept vár rád 🙂
Testünknek saját méregtelenítő rendszere van, mely feladata a káros anyagok kiszűrése és eltávolítása szervezetből. A méregtelenítésért felelős szerveink, szervrendszereink a máj, a vese, a bélrendszer, a tüdő és a bőr. Az, hogy vajon a káros anyag szennyeződéstől betegszünk-e meg, az nem bizonyított. Az viszont biztos, hogy ha szervezetedben felhalmozódtak a káros anyagok, akkor fogékonyabb vagy a betegségekre. A a krónikus szív- és érrendszeri, a légzőszervi vagy a vérképzési problémákkal küzdők jobban ki vannak téve a vírusok támadásának.
Egy kis házi méregtelenítéssel segítheted, hogy immunrendszeres erősödjön.
Medvehagyma szezon van!
Ami a legjobb, hogy mindig figyeld, hogy az adott szezon milyen kincseket rejteget. A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy amikor a medvék téli álmukból felkeltek, akkor medvehagymát fogyasztottak, hogy beleik kitisztuljanak. A medvehagyma fokozza az anyagcserét, a vér- és nyirokkeringést, serkenti a bélműködést, ráadásul baktérium-, vírus- és gombaölő, továbbá féreghajtó hatású.
A kártékony bélbaktériumokat megtizedeli, ezzel erősödik a bélflóra és ellenállóbbá válunk a kórokozókkal szemben.
A medvehagyma alkalmas saláták ízesítésére, pestot készíthetünk belőle, levest főzhetünk. Márciustól májusig a lombhullató erdőkben találod meg.
Medvehagyma pesto receptje
- 1 csokor medvehagyma
- 60g darált mandula
- 50g parmezán sajt reszelve
- só, bors
- 0,5dl olívaolaj
A medvehagymát összevágjuk, a mozsárba tesszük, és pár perc alatt pépesre törjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, egy kicsit megint törünk rajta, majd mehet bele a reszelt parmezán és az olívaolaj. Sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Kisebb üvegbe tesszük, a tetejét pedig leöntjük olívaolajjal, így nem romlik meg.