Így lettem reflexológus

Ez kicsit „miből lesz a cserebogár?!” téma lesz.

Eredetileg sokan úgy ismertek meg engem, hogy egy fitneszes csajszi, aki a bálnából 4 év alatt csinált egy fitnesz modell testet. Az átalakulásom innen megint fordult egy óriásit. Akkor még az volt a fontos, hogy 40+ évesen bombázó legyek. De a fejlődés nem állt meg. Nem a testem fejlődése, hanem a fejem, az önfejlesztés és a tanulás.

Hónapról hónapra újabb képzéseken vettem részt. A táplálkozási ismeretek volt az első, de ennek is volt egy emelt szintű oktatása, aztán jöttek a laborelemzések, a hormonrendszerek, a cukorbetegek, a mellékvese-kimerülés, a pszichoszomatikus betegségek…

Amikor ezeken a továbbképzéseken részt vettem, ismerkedtem meg egy nagyon szimpatikus hölggyel, Csomai Zitával. Az ő előadásain találkoztam természetgyógyászokkal. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék közéjük tartozni. Így indultam el ezen az úton. Akkor még nem is tudtam, hogy Zita is tart természetgyógyász képzéseket, ezért egy másik felnőtt képzőnél tanultam.

Elindult egy újabb folyamat, amikor napról napra éreztem azt, hogy milyen keveset tudok még az emberi test működéséről, pedig az edzői iskolában is tanultunk anatómiát, egészségügyet, sőt a táplálkozási ismeretek oktatáson is vettük ezeket, de most megint egy harmadik oldalról szedjük szét darabjaira a testet.

Az egészségügyi alapmodul vizsga szuper lett, és máris belevetettem magam a természetgyógyászatba. Ez még jobban tetszett. Sári Róza tanítóm hangja, amikor online leckéket hallgattam szinte beleégett az agyamba. Róza is egy tüneményes oktató, szerencsére az életmódtáborban vele is találkozhattam. Az életmódtábor nem csak a tanultak mélyebb elsajátítására volt alkalmas, hanem még jobban megerősítettek engem abban, hogy igen, én ezt akarom csinálni.

A természetgyógyász vizsgám még jobb lett, mint az egészségügyi. Jöhet az utolsó rész, a szakmai vizsgára készülés. Ez megint sok-sok tanulás, újabb ismeretek, újabb rácsodálkozások, hogy mily keveset tudok még mindig, pedig már mennyit tanultam. Gyakorlati oktatások, sok-sok talpacska átvizsgálása, átmasszírozása, vizsgára készülés olyan természetgyógyász reflexológus segítségével, aki már több, mint 50 éve a szakmában dolgozik, aki az első közt volt a magyarországi reflexológusok közt.

A covid épp egy gyengébb idejében tudtunk vizsgázni, aminek az írásbeli része 100%-os lett, a szóbeli része ötös, a gyakorlati része pedig négyes. Azt gondolom, hogy lehetek elégedett. Nem mondom, hogy nem izgultam, mert ha nem izgultam volna, akkor olyan, mintha nem is érdekelne az eredményem. Tehát persze, hogy izgultam, konkrétan azt sem tudtam, hogy mi a kérdés, nem hogy mi a jó válasz. Van, az, amikor azt hiszem nem tudok semmit, aztán azt, hogy igen, tudok mindent, majd jön az, hogy „jajj, azt is el akartam mondani, nem ugrott be”… Izgulás, amikor remeg a kezed, amikor annyira egyszerű a válasz, hogy azt gondolod, hogy az nem lehet a jó válasz, mert az szinte evidens, biztos, nem is azt kérdezi. Szóval így utólag visszagondolva egy jó élmény volt.

Most jöhet a hivatalos ügyek intézése, de már egészségügyi szakdolgozóként szerepelek az Állami Egészségügyi Ellátó Központ névsorában, ami nekem nagyon fontos. Miért? Mert én orvos vagy tanár szerettem volna gyerekkoromban.

A 2020 az én évem! Ebben az évben sikerült sikeres vizsgát tennem reflexológiából, így hivatalosan is természetgyógyászként az egészséget képviselem, tehát egy gyerekkori álmom vált valóra. Továbbá a másik fele is teljesül, hiszen idén készülök mindkét fiammal a felvételikre, mindkettőjüket én készítem fel itthon magyar és matematika tárgyakból is, nem járunk külön tanárhoz. Így még egy kicsit tanár is lehetek.

Szeretek tanulni, a tudás az, ami örök, ami mindig itt marad, és arra vár, hogy alkalmazzam. A tudás az, amivel segítek másoknak egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet élni. A tudás az, amivel meg tudom neked tanítani azt, hogy élj egy élhető életmódot.

Bízom benne, hogy a sok gyakorlás, a sok tanulás egyszer elhozza azt a lehetőséget is nekem, hogy a reflexológia tudományát továbbadhassam a jövő tanulóinak, és egyszer én lehessek az ő tanáruk. Akkor majd természetgyógyászként és oktatóként valóban elmondhatom, hogy teljesültek a gyerekkori álmaim!

Tovább a talpmasszázshoz