A belső motiváció a legfontosabb

… ami a felvételen nem hangzott el… A múltheti Veresi Városi TV felvételen, melynek témája a belső motiváció volt, arról kérdezett engem Enikő, hogy nálam hogyan is kezdődött az életmódváltás. Mi az, ami engem motivált? Milyen célom volt?

Emlékszem, hogy mikor még kislány voltam, irigykedve néztem a nálam jóval csinosabb osztálytársaimat, hogy nekik milyen szép alakjuk van. Iskolásként még nem tudtam, hogy mi a helyes út, de én szinte állandóan fogyókúráztam. A fogyókúra akkor 25-30 évvel ezelőtt nagyrészt a koplalásról szólt, vagy a szétválasztó diétáról, a 90 naposról, a délig csak gyümölcsevésről.

Még semmi híre nem volt a paleonak, a ketogénnek, a mentes étkezésekről. Pedig a múltkor az 1975-ben íródott Hedi Masafret talpmasszázsos könyvében igenis ott volt, hogy ne fogyasszunk tejet, csökkentsük a gabona fogyasztását, kerüljük a cukrot, a dohányzást, az alkoholt… Ennek ellenére én dohányoztam, jó tinédzser módjára ittam is alkalmanként, szóval züllött rocker voltam én is, aki amúgy koplalt is hozzá, hogy nehogy elhízzon.

Az idő persze telt, a tiniből közben nő lett, aki már férjhez ment, majd gyereket szeretett volna. Jött is a baba szerencsére, majd jött a következő is minél hamarabb, hogy ne kelljen lefogyni a két gyerek között, mert minek, hisz úgyis újra várandós leszek, meg fogok hízni újra. Ráérek a második után belevágni ismét a NAGY FOGYÁS című előadásomba.

El is jött ez az idő. Újra bújtam, hogy mit is lehetne enni. Akkor elkezdtem a húszas éveimben bevált módszereket, amik már nem hozták a várt sikert. Hiába a koplalás, hiába a szétválasztás, hiába a gyümölcs délig. Akkor tovább kutakodtam és jött az ápdét, ami szerencsére jól tele volt nyomva szójával, ezt tetőzte a fitnesz testépítő diéta, és minden, olyan étkezési mód, amiről bárhol is lehetett azt olvasni, hogy ETTŐL LE FOGSZ FOGYNI!

Valljuk be, ilyeneken azért a legtöbb nő szeme megáll egy pillanatra. Az enyém is megállt, majd a sok jó tanácstól azt sem tudtam, hogy mit is egyek, vagy ne egyek azért, hogy végre le tudjak fogyni. Fogyitablettákat is szedtem, meg ketogént is csináltam, amitől el is ájultam többször, mert nem értettem hozzá, csak az újságban és a neten olvasottak szerint tartottam magam valamihez. De közben az ájulások után úgy döntöttem inkább eszem szénhidrátot újra, hiszen biztos az a baj. Szóval se rendszer, se tudás, se szakmai felügyelet… csak legyen már valami! Fogyjak már le!

És megtörtént a csoda, kínkeservesen napi 2-3 órás edzésekkel, hajnali futásokkal! Végre lecsúszott rólam 9-10 kiló, aminek nagyon örültem. De akkor még mindig sehol a szakmai tudás és a háttér, csak folyamatban volt az edzői iskolám.

Engedd meg, hogy most itt megálljak egy pillanatra és RÓLAD is ejtsek szót. Te is úgy érzed, hogy hasonló a történeted az enyémhez, vagy vannak benne egyező pillanatok? Gondold el, hogy számodra, aki most pont olyan cipőben jár, mint én 10 évvel ezelőtt, milyen segítséget nyújt a világ? Olvashatsz ma már a mindenmentességről, a gluténról, a laktózról, a tejfehérjéről, az autoimmunról, az irritális-bélszindrómáról, az endometriózisról, a FODMAPról, az inzulinrezisztenciáról, a hashimotóról, az anyagcseretípusokról, a hormontípusokról, a ketogénról, a paleoról, a paleo-ketogénról, mindenféle olyan irányokról, amiket ki kéne próbálnod, hogy végre TE IS megszabadulj a felesleges kilóktól.

Laikusként ne is állj neki, hiszen lehetnek ennek olyan következményei, melyek pont az ellenkezőjét fogják kiváltani nálad, mint szeretnéd. Miközben ezekről olvasol, rájössz, hogy az egyik ellentmond a másiknak, a másik szapulja az egyiket. Nincs igazuk, vagy igazuk van? Ahol van előtte-utána fotó az biztos jó?! Ki tudja ezt követni? Nem értesz hozzá, nem tudod, így egyik nap lehet, hogy ketogén szerint táplálkozol, majd kiéhezel a szénhidrátra, ezért tartasz egy csalónapot. Hányszor fér bele a csalónap, és akkor lesz-e várt eredmény? Hajajjj 🙂 Most teljes a zavar! Persze, hogy ezek után feladod, mert nem tudom már mitévő legyél.

Ezt egyébként elmondom az említett interjúban is, hogy sokan vannak akik feladják. 30-40-50 évesen, már mások vagyunk. Ha nincs egy erős motiváció, ha nincs egy cél, ami tényleg fontos, akkor bizony könnyen legyintünk egyet, és ahogy jön egy ici pici trauma, mondjuk mint ez a covid, akkor képesek vagyunk elveszíteni a lelki egyensúlyunkat, és feladjuk az egészet, mert ehhez már tényleg nincs erőnk. Azonban igen csak most kéne a legerősebbnek lennünk, hiszen, ha jól táplálkozol, akkor lesz erőd legyőzni a negatív gondolatokat is, mert a sejtjeid vidámak lesznek.

Sok olyan cikk olvasható, főleg a telis-tele reklámokkal oldalakon, ahol nem az a cél, hogy TE EGÉSZSÉGES ÉS FITT LEGYÉL, hanem az, hogy vedd meg a terméket, ami majd segít neked lefogyni BÁRMI ÁRON! Ebben egyébként a sztárok, az újságok, az insta, a face, a twitter, a tiktok, a média minden zeg-zuga segít neked! Az a fontos, hogy amit ő kínál, azt te vedd meg, ingyenes házhoz szállítással, ajándékkal, mindennel!

Tudnod kell, hogy az egészséged a legfontosabb! Ami a szádon bekerül a bélrendszerbe, az onnantól kezdve az összes sejtedre hatással van!

Amit én ajánlok neked az egy olyan egyénre szabott táplálkozási javaslat, mely figyelembe veszi a jelen életedet, a bioritmusodat, az időbeosztásodat, a környezetedet, az egészségi állapotodat. A táplálkozáson túl megtanítalak egy olyan életmódot élni, amit életed végig alkalmazhatsz, ahol az a fontos, hogy a lelki egyensúlyod megmaradjon, egészséges legyél és energikus, hogy a betegségek minél messzebb kerüljenek tőled, ha mégis elkap valami vírus, akkor minél előbb kilábalj belőle.

Nem kínálok neked fogyitablettát, és nem kínálok neked porokat, melyektől garantált a fogyásod. Lehetőséget kapsz online edzésekre, lehetőséget kapsz természetgyógyászati kiegészítő terápiákra, melyek a sokszor említett lelkedet ápolják. A személyre szabott életmódajánlásodban pedig minden olyan információt rendelkezésedre bocsátok, mely ahhoz kell, hogy elsajátíts az élhető életmód technikáját. Továbbá segítségedre leszek egy egész hónapon át, amikor a kérdéseidre válaszolok, amikor az étkezéseidet nézem át, javítom, és javaslatot teszek a helyes étkezésre.

  • A mostani komplett életmódváltó csomag tartalmaz:
  • – 60 perc konzultációt online vagy személyesen (Veresegyházon)
  • – 4 hetes online kapcsolattartást
  • – személyre szabott életmód- és táplálkozási ajánlást, receptekkel
  • – Élj Élhető Életmódot c. e-bookot
  • – 4 hétre korlátlan és visszanézhető videókkal online edzés lehetőségét