Inzulinrezisztencia – labor

Az alábbiakban egy páciensem labor eredményét osztom meg veletek, azzal a szándékkal, hogy lássátok mennyire nem ad megfelelő információt a háziorvos által felírható reggeli éhomi vércukor mérés.

Ezen a laboron a reggeli éhgyomorra mért glükóz szint a megadott tartományon belül, még egy picit sem mondhatjuk magasabbnak. Erre az orvos azt mondja, minden rendben, még csillagot sem kapsz mellé. Ha esetleg valamilyen megfontolásból az éhgyomri inzulint is bemérik a vérből, akkor az az eredmény is értékhatáron belüli, se nem magas, se nem alacsony. Tehát minden rendben van. Te pedig nem érted, hogy miért lehet az, hogy menstruációs problémáid vannak, szőrösödsz, ahol nem kéne, nehezen tudod tartani a diétát, ha levegőt veszel, akkor is hízol, depressziós vagy, fáradékony vagy, és mindig ennél.

Az inzulinrezisztencia (IR) egy nagyon gyorsan terjedő állapot a nők körében, ma már a hozzám fordulók közül 10-ből 8-an inzulinrezisztensek, de ezen tudsz változtatni.

Nem a legjobb megoldás, ha ott feladod a kutakodást, hogy nincs csillag az általános laboreredményedben, menj tovább, és vizsgáltasd ki. Az alábbi laboreredményen jól látszik, hogy az éhgyomros vérvétel után elfogyasztott cukrosvíz után a vércukor igencsak magasra ugrott és még két óra múlva sem ment vissza eredeti állapotba. Ebben az esetben inzulinrezisztenciáról van szó.

Az is látszik a laboreredményen, hogy az inzulin kibocsátás megtörtént a vércukor emelkedésével, de az nem nyomta lejjebb a vércukorszintet, azaz nem tudott összekapcsolódni a sejtekkel. Ez az az eset, hogy a sejtek „éheznek”, mivel a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin nem, vagy csak gyengén tud kapcsolódni.  Jól látod a laboreredményen, hogy a 60. és a 120. percnél is még mindig igen magas az inzulinszint, egy egyértelmű inzulinrezisztenciára utal.

A szervezeted egészséges működése szempontjából fontos lenne, hogy vércukorszinted mindig stabil legyen. Ebben az esetben az inzulin és a cukor is kering a vérben. Míg ilyen mennyiségű inzulin van a vérben, addig bizony fogyás nem fog bekövetkezni. Tehát az életmódváltással az a cél, hogy kevesebb inzulin kibocsátás mellett éljünk, ezzel pedig a sejteket újra fogékonnyá tegyük az inzulinra. Ez olyan, hogy amikor mindennap elmész 8 kilométert futni, akkor egy idő után azt érzed, hogy kevés ez 8 kilométer, tehát „rezisztens” leszel a 8 kilométerre, de ha nem futsz hónapokig, majd újra neki indulsz egy 8 kilométernek, akkor végre érezni fogod, hogy futottál.

Az inzulinrezisztencia, a vércukorszint szabályozás működésének zavara, és

elsősorban a nőket érintő betegség. Sokszor szinte tünetmentes, mert nem jár mindenkinél feltétlenül hízással, és nem mindig ilyen laboreredmények születnek. Azonban, mikor a családalapítás kerül sorra, és nem jön a baba, akkor egy alaposabb kivizsgálás kapcsán derül ki, hogy itt bizony inzulinrezisztencia áll fenn, ami mellett nem könnyű teherbe esni

Milyen esélyeid vannak arra, hogy esetleg nálad is erről van szó? Egyrészt lehet hajlam, ha a családban előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. A mozgásszegény életmód, a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, a gyors kaják, és az alacsony D-vitamin szint is lehet okozója a cukoranyagcsere problémáknak.

Tapasztalatom, hogy az IR gyakran nem derül ki időben, így már csak akkor fordítunk rá hangsúlyt, amikor a nőgyógyásznál, vagy a komolyabb gyomor problémáknál tartunk, a pajzsmirigyünk alul működik, a mellékvesén kimerül, a gyomor- és bélrendszerünk taccson van, és a kellemetlen tünetek mindennapi ételünket nehezíti meg.  

Tanulj meg táplálkozni és egyél finomakat, ne fogyókúrázz!