A stressz leggyakoribb tünetei és kezelése

Ha a tünetek bármelyikét tapasztaltad már és hosszútávon nem változott semmit az állapotod, netán rosszabb lett, akkor ideje lépned!

Az alábbi 7 tényezőből vajon mennyi igaz rád is?

– rossz emésztőrendszer, puffadás, hasra hízás

– álmatlanság, vagy éjszakai felébredések

– gyakori fejfájás, szemfáradtság

– túlzott izzadás, stresszes helyzetben esetleg remegés

– dehidratáció

– falási rohamok, nassolási vágy leküzdhetetlensége

– hajhullás, repedezett körmök, nagyon száraz bőr

– rossz közérzet, demotiváció

Normál esetben a stressz csak rövid ideig tartó állapot, és nem okoz hosszútávon kárt. Szervezetünk alaphelyzetben képes arra, hogy lereagálja a vészhelyzetet és visszaállítsa az egyensúlyt. A veszélyt a stressz krónikussá válása jelenti.

Sok ember szenved hosszasan fennálló stressztől. Ilyenkor már azt érezzük, hogy nem tudjuk életünket irányítani. Az egérből elefántot csinálunk és a pohár azonnal betelik. Ilyenkor történik az, hogy a kisebb stresszeket nem tudjuk feldolgozni, és halmozódnak a problémák, egy stresszspirálba kerülünk, ahonnan nem könnyű kijutni. Ilyenkor a stressz újabb stresszt generál.

Hogyan tudsz tenni ellene?

Először is fel kell ismerned, hogy a stressz átvette az irányítást az életedben.

Próbálj meg úgy reagálni a stressz-helyzete, amit meg kell oldanod, nem pedig úgy, hogy hagyod magad a spirálba lesüllyedni.

Tanulj meg tízig számolni, mielőtt reagálsz. Lélegezz! Gyakorold a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését.

Stabilizáld az érzelmi és fizikai állapotodat! Dobd el a cigit, és feküdj le mindennap este 10 előtt. Ami mind beválik: a hála- és céljaim-napló vezetése, barátokkal töltött idő, természetben tartózkodás, zenehallgatás, mozgás, jóga, meditáció, relaxáció, masszázs.

Tovább a talpmasszázshoz

A stresszt elkerülni nem nagyon lehet, de annak feldolgozása és kezelése már csak rajtunk múlik.