Stressz kezelése reflexológiával

Hogy kezeled a stresszt?

A stresszhelyzetek kezelése az adrenalin és a kortizol hormonok összehangolt működésének köszönhető. Amitől a szíved gyorsabban doboz, az az adrenalin, mely megemelkedésével több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. A kortizol pedig biztosítja az ehhez szükséges energiát.

Ha állandóan stresszelünk, és nincs időnk regenerációra, visszatöltődésre, amikor már a stressz a mindennapjaink részévé válik, az kimeríti a hormontermelő szervünket, előbb-utóbb kimeríti a mellékvesénket.

Az első fázisban, megemelkedik a kortizolszint, hiszen a folyamatos stresszre így reagálunk, folyamatos készenlétben vagyunk.

Krónikus stresszben, amikor a zsák a hátunkon csak egyre nagyobb, az elfáradt mellékvese, egyre kevesebb kortizolt tud termelni. Ennek első jele az állandó fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek … és még rengeteg a lehetséges tünet, ami más állapotok jelei is, ezért kérlek ne állíts fel csupán a tünetek alapján magadról diagnózist!

A kortizol, azaz a stressz, a kimerültség még a gyermektervezést is kedvezőtlenül befolyásolja. Kortizol hiányában a nők esetében a megtermékenyített petesejt beágyazódását segítő progeszteront „lopja” a szervezet.

Kortizolhiány esetében a szervezet minden energiát a hiányzó hormon előállítására fordít.

Jó hír, hogy a reflexológiai kezeléssel nem csak a mellékvese stimulálása lehetséges, hanem te hetente egy alkalommal egy órát pihenéssel töltesz. A kezelés alatt halk relaxációs zene szól, finom illatok vannak, meleg puha takaró vesz körül, és lágy krémmel masszírozom a talpadat, ahol nagy figyelmet fordítok a mellékvesére is.

Tovább a talpmasszázshoz