A jelentudatos evés

Azt semmiképpen sem, amit az emberek többsége végez. Megfigyelhető, hogy a többség a hétköznapjaiban csak úgy össze-vissza eszik valamikor, valamit, valami csinálása közben. Itt elvész az evésélménye, ami nagyon fontos tényező a táplálkozás pszichológiájában. Van, aki úgy eszik, hogy még a hűtőszekrényt fogja az egyik kezével, a másikban már étel van és harapja.

Figyeljünk oda az evésre, az ízekre, az illatokra, a látványra, a megterített asztalra. Ezek az evésélmény részei, mely hiányában gyakran érezhetjük azt, hogy éhesek maradtunk. Már kisgyermek korban az etetőszékre tapasztható zenélő bigyó tereli el a baba figyelmét az evés élményéről, aztán jön a futkározás közbeni etetés, mindenképpen azzal a céllal, hogy mindenképpen ennie kell a gyereknek. A tiniknél tipikus, hogy még evés közben is videót néznek a telefonjukon, nem az étkezésre figyelnek. A munkahelyi ebéd pont ugyanilyen, közben még megírunk egy e-mailt. Azon az étkező asztalon otthon sem lehet tudatosan enni, ahol újságok, kulcsok, játékok, kifestők, laptopok vannak. Törekedjünk hétvégéken legalább az együtt-evésekre, kütyü és média nélkül.

Amikor kapkodva étkezünk, és kimarad az evésélmény, akkor a nap folyamán megfigyelhetjük, hogy egy későbbi étkezéssel próbáljuk pótolni ezt az élményt. Természetesen ez sem tudatos. De sok minden nem az, amikor túlesszük magunkat. Ezért fontos az önmegfigyelés. Vegyük észre, hogy mikor és hogyan eszünk, majd változtassunk rajta.

Azok az emberek, akik nem figyelnek oda étkezésükre, hajlamosak jóval többet enni. Sokszor nincs is meg emlékeikben, hogy mit ettek. Figyeld meg az alábbiakat evés közben: Hogy néz ki? Milyen érzés megfogni? Változik-e az íze, ahogy harapod, rágod? Milyen érzés megenni? Gondolkodj ez azon, hogy mi mindent történt például a répával, mire a tányérodra került!

Mindig étkezz úgy, mintha a saját vendéged lennél. Amikor vendéget vársz, akkor szépen megterítesz, szép tálra teszed az ételt, kirakod a szalvétát, az evőeszközöket, a poharat is. Együtt ültök le az asztalhoz és közben egymásra figyeltek, beszélgettek. Most, ha ezt egyedül teszed meg, akkor figyelj önmagadra, az ételre, és éld át az evés élményét.

Ha segítségre van szükséged ezen az önismereti úton, akkor szeretettel várlak egy támogatói beszélgetésre. Itt tudsz hozzám bejelentkezni: ideirj@mozduljanyu.hu