Mindenhol fáj

Hallottál már arról, hogy vándor-fájás? Amúgy nem tudom, hogy létezik-e vagy „csak korral jár”, de egyre több emberrel találkozom, akinek van ilyen. Együtt neveztük el vándor-fájásnak.

Fáj a válla, aztán jobb lesz, akkor majd fáj a könyöke, aztán az is jobb lesz, aztán fáj a nyaka és így tovább. Szóval, hogy mindig fáj valahol valami.

Tény, nem vagyunk már 20 évesek, DE ettől még nem kell elkönyvelni, hogy ez korral jár, mert igenis lehet tenni ellene. Természetesen a pihentesd az egyik leggyakoribb „jó tanács”. Csak éppen nem biztos, hogy valóban jó ez a tanács. Az okos-mozgás sokkal jobb gyógyír. Mozgatni, de okosan, tudatosan felépítve, lehetőleg szakember egy-két alkalommal kísérje figyelemmel a mozgást, majd mi magunk otthon szorgalmasan a mindennapjainkba illesszük be. Na most, aki nem alkalmazza mindennap a megtanított gyakorlatokat, az ne is várjon egy hét alatt javulást, mert egyszer vagy kétszer elment szakemberhez, de maga semmit nem tesz már.

Az okos mozgás után jöhet a kímélés. Itt sem arra gondolok, hogy feküdj, mert fáj a derekad – nyilván itt nem az olyan mértékű fájdalomról beszélek, hanem a sima hétköznapi fájásról, arról, amivel felkelsz reggel és alig bírsz a mosdó fölé hajolni.

Miért is nem tornázol 2 percet az ágyban, mielőtt felkelsz? Néhány alap gerinctekerés, láb felhúzás, nyújtózkodás, majd az ágy szélén ülve előrehajolgatás, felállva újra nyújtózás, kitárt ablaknál nagy levegővételek, karok, vállak átmozgatása és mehetünk tovább. Jó esetben 7-8 órát nem használtad a testedet, csak feküdt.

Aztán van az, amikor cipekedsz a piacon a kosaraddal. Amúgy meg miért is nincs húzós kocsink? Mert ciki? Mert „banya-tank”? Hát igen, a berögzült hiedelmek miatt nincs. Mert akkor már öregnek számítunk, mert csak az öregek járnak húzóskocsival a piacra vásárolni.

Elképzelted már milyen lenne úgy a bevásárlás a piacon, hogy nem kell a kosaradat cipelni a karodon, vagy magad mellett vinni, a lábadtól távol tartva, hogy ne rugdosd folyamatosan. Szerintem sokkal jobban élnéd meg a piacozást. Aztán persze ne akard a telepakolt kocsidat a csomagtartóba beemelni, hanem állj meg egy pillanatra, és pakolj ki a húzóskocsiból, tedd át a vásárolt árut a kosarakba, amik a csomagtartóban várnak.

Na, de úristen, ez milyen macerás! Igen, az, de ha leméred az időt, amivel ez jár, akkor kb. 2 percedbe telik, és nem kellett cipelni, nem szakadt le a karod, nem ferdült el a hátad, nem fáj a derekadat, sem a vállad.

Jöhet a home-office fájdalom… az, amikor egésznap ülsz az étkező asztalnál, a kicsit sem ergonómikus székeden, és akár 5-6 órán át görnyedsz úgy, hogy fel sem álltál. Maximum kiszaladtál pisilni. Az az igazság, hogy ha már az általános iskolában megtanították volna nekünk, hogy a 45 perces óra utolsó 5 percében nem az történik, hogy a tanár még gyorsan feladja a fél tankönyvet házi feladatnak… amúgy minek is, amikor már 8 órát bent tanultam, akkor otthon minek tanuljak még 2 órát? – vidd haza a munkát berögzítése!!! – de ez egy másik téma. Szóval a tanítási óra utolsó 5 percét sem a házi feladat feladásával kellene már eltölteni, hanem a gyerekeket 40 perc ülés után 5 perc mozgásra késztetni. Mozgassuk meg az ujjainkat, a karunkat, a nyakunkat, az arcizmainkat, a derekunkat, a hátunkat, a lábainkat, hajoljunk, nyújtózzunk, lépjünk fel a székre, és lépjünk le és így tovább, majd irány az udvar és a szünet. Talán, ha ez berögzül, akkor felnőttként sincs ennyi bajunk.

Rengeteg olyan ember jön hozzám, aki fenti problémákkal küzd, és amikor ilyen egyszerű ötletekkel és némi otthon végezhető tornagyakorlatokkal látom el, akkor csodákozás következik: „ez tényleg ennyire egyszerű” Igen, ez tényleg ennyi lenne a prevenció szintjén pedig különösen.

Újra jelezném, hogy itt nem a frissen műtött gerincsérvesek és a csípőprotézisesek gyógytornájáról beszéltem. De ha ezeket pont nem szeretnéd pár év múlva átélni, akkor megelőzésnek tökéletes egy olyan életmódváltás, ahol legalább ennyire figyelsz az okos-mozgásra is.

Ha segítségre van szükséged az életmódváltás terén, vagy a napi tornagyakorlatok megtervezésében, akkor szeretettel várlak. Itt tudsz hozzám bejelentkezni: ideirj@mozduljanyu.hu