Gyerekek egészségre nevelése

Ha újra kezdhetnéd, mit csinálnál másképp?

Nagyon sokan olyan válaszokat adnak, mely az egészségükkel, a rendszeres testmozgással, a táplálkozásukkal van összefüggésben. Azaz legtöbbünknek 30-40 évvel ezelőtt nem volt lehetősége megismerni és alkalmazni azokat a szokásokat, melyekkel a mai betegségek, kellemetlen állapotok megelőzhetőek lettek volna.

Most viszont a te kezedben van az a lehetőség, hogy gyermekeid már ne így éljenek. Az egészséges gyerekkor a sikeres felnőtté válás alapvető feltétele! A szülők nagy többsége nem is gondolja, vagy csak későn jön rá, hogy a kialakult betegségek megelőzhetőek lettek volna az egészséges életmóddal. A helyes táplálkozást, a pozitív gondolkodást, a test-lélek kapcsolatát, a rendszeres testedzést te tudod neki megtanítani, példamutatással ebbe az irányba terelni.

Természetesen a legjobb lenne minél előbb ezt elkezdeni, de sosincs késő!

Obesity among children in Europe – Landgeist


Hogy függ össze a táplálkozás a gyerekkori, később felnőttkori betegségekkel?

A gyermek fejlődésének alapja a táplálkozás és a megfelelő pihenés. Ezt mindaddig jól csináljuk, míg a csecsemő anyatejen él, és békésen alszik. Aztán jön csak a neheze. A kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond ezen a téren is teljesen igaz!

A tápanyagban szegény étkezés negatív hatással van a csont-, az izom-, a szív- és érrendszer fejlődésére, illetve a látására is. Hiszen sejtszinten azokból az élelmiszerekből, melyek csak kalóriát tartalmaznak, szerveink nem igazán tudnak valós tápanyaghoz jutni. Kialakul egy tápanyag szegény, de jól-lakott állapot. Egy csomag chipsz után tele van a gyerek, de nem jutott ásványi anyaghoz, vitaminhoz, rostokhoz, fehérjéhez, ami a fejlődéshez szükséges.

Az elhízás mellett, emésztőrendszeri problémák jelennek meg, esetleg kialakulhat a gyermekkori cukorbetegség is. A kiegészítő vitaminok szedése is felesleges abban az esetben, ha a táplálkozás nem megfelelő. Nem tudnak felszívódni, nem hasznosulnak.

A testi fejlődés másik tényezője a gyerekek testtartása, fizikai állapota. A kütyüzés miatti lelógatott fej, nem csak a nyaki csigolyák elváltozását okozza, hanem a szemizmok is folyamatosan feszülnek (meg kell tartani a szemet, ami egyfolytában lefelé lóg), így akár látásromláshoz is vezet.


A görbült hát és ezáltal a beesett mellkas miatt a tüdő elgyengül, így nagyobb lesz az esélye az asztma és az allergia kialakulásának. A kiskorban kialakult lúdtalp miatt a test egyensúlya megváltozik, melyet a boka, a térd, a csípő, a gerincoszlop, a váll, a nyak elmozdulásával próbál a test korrigálni. Ezek miatt az állapotok miatt a gyermek mozgás iránti lelkesedése alábbhagy, így az izmai sem fejlődnek megfelelő ütemben. Ha pedig már nem mozog, akkor eszik, és tovább lógatja a fejét. Az evés általában nem a tápanyagban gazdag ételekben merül ki, így elértünk a kör elejére.

Az egészségre nevelés nem csak a megelőzéskor fontos, de segít a már kialakult probléma leküzdésében is. Emellett a gyermek számára természetessé válik az egészséges életmód, ezáltal nagy eséllyel előzhet meg több felnőttkori betegséget is.