Piriformis Szindróma

Lassan népbetegség lesz a piriformis szindróma

Azért mondom, hogy lassan népbetegség, mert szinte minden második vendégem ezzel érkezik hozzám. Mi is ez? A körte alakú izom (musculus piriformis) a medencében, az ülőizmok alatti mélyebb rétegben található. Ez az izom és társai segítenek nekünk a csípőízületet mozgatni. Ennek közelében fut az ülőideg (nervus ischiadicus), melyet a piriformis nyom(hat) és ez az, ami okozza már a fogainktól a kislábujjunkig hatoló fájdalmat.

Az történik, hogy ha a piriformis izom túlterhelődik, túlfeszül, vagy begörcsöl, az ülőideget elkezdi nyomni, ez okozza a bizsergést és a fájdalmat a csípőben, deréktáji szakaszt, a comb hátsó részét, mely végig fut a lábszáron is. Nem csak a túlterhelés okozhatja, hanem akár a helytelen mozgási szokások, mint például a keresztbe tett lábbal ülés is, a féloldalas ülés.

Továbbá a nehéz súlyok cipelése féloldalasan, a rossz mozgással végzett futás, az ülőmunka, a lábak nem egyenlő hosszúsága, műtött lábak – izomgyengeség az egyik oldalon, a medence elcsúszása, elhízás, és az ágyéki, deréktáji gerincproblémák is a kockázati tényezők közé tartoznak.

A piriformis szindróma esetén a lazító torna és nyújtás az egyik nagyon hatékony kezelés. Itt egy videót találsz, ahogy én nyújtok

Szeretettel várlak talpmasszázsra, átmozgatásra, a nyújtó gyakorlatok megtanítására Veresegyházon.