Blog

Sárgabarack

A sárgabarack húsának legfőbb előnye magas flavonoid tartalma, ezért antioxidáns hatású, és ily módon segíti megelőzni a daganatokat. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely az A-vitamin előanyaga, és segíti a szem, a bőr, a haj, valamint a köröm egészségének megőrzését is. A gyümölcs továbbá gazdag C-vitaminban is, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, ként, foszfort, magnéziumot és vasat is tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Vannak azonban kísérletek, amelyek szerint a barackmagban található cián-glikozidok a kemoterápiához hasonlóan hatnak: elpusztítják a rákos sejteket. Azonban a kutatók felhívják a figyelmünket, hogy ne fogyasszunk belőlük túl sokat se (napi max 6-8 db). Helyette inkább a sárgabarackmag-olajat javaslom.
A kereskedelemben kapható sárgabarackmag-olaj könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakban és tápanyagban gazdag, ezért fogyasztás mellett bőrápolásra, a ráncok kisimítására is alkalmazható.

100g sárgabarack 10g szénhidrátot tartalmaz.

Barackos álom vaníliás shake

Magas rost-, kálium- és vitamintartalmú ital, igazi bomba reggelire!
Hozzávalók:
• 1 db apróra vágott nektarin
• 2 db apróra vágott sárgabarack
• 3dl kókusztej
• 1 kávéskanál chia mag
• 20g Blnce Pro3 vaníliás shake (www.blnce.hu)
Turmixolj össze mindent, és élvezd az ízeket.

 

Ha kicsit még többet szeretnél, akkor készíts belőle fagylaltot:

Barackos álom azonnal-fagyi

Hozzávalók:
• 1 db apróra vágott fagyasztott nektarin
• 2 db apróra vágott fagyasztott sárgabarack
• 3dl kókusztej
• 1 kávéskanál chia mag
• 1db M-es tojás
Turmixolj össze mindent, és élvezd az ízeket.

 

Receptek neked LETÖLTÉS

Különbség az életmódváltás és a gyors diéták között


Az életmódváltás egy olyan élményekkel, új tudással, új ismeretekkel teli módszer, mely célja a civilizációs betegségek megelőzése, a testi-, lelki ártalmak csökkentése. Célom, hogy segítsek neked az általam tanított elveket alkalmazni, hogy az életedben egy tartós javulást érhess el. Cél az egészség megőrzése, illetve a már kialakult betegségek, egészségkárosodások helyreállítása.
Figyelembe veszem a szervezetedben zajló folyamatok összességét, ehhez azonban nagy szükségem van arra, hogy te aktívan vegyél részt az életmódváltásban.

A gyors diéták csupán arról szólnak, hogy minél előbb minél többet fogyjál, de kérdés az, hogy vajon
megtarod-e még évek múlva is az álom súlyt?
jól érezed-e magad, energikus vagy-e?
mi lesz a pizzával, ha megeszed, vissza fogsz hízni?
tényleg nem eszel többé fagyit?
továbbra is mozogsz rendszeresen?
formás lettél, vagy lelaposodtál?

Egyre több olyan ismerősöm van, aki 1-2 éve szuper jól valami szuper jó diétával lefogyott, hozzám járt edzésre közben. Aztán nem jár edzésre, mert jött egy nyári szünet, egy karácsony, egy húsvét, egy ballagás, egy esküvő, egy influenza … és visszatérni olyan nehéz. Ezzel együtt jött a lelkifurdalás, hogy nem tudott elmenni edzeni. Esténként pedig megtörtént nála is az “olyan mindegy, együnk valamit, akkor legalább abban legyen öröme, ha már a mozgás öröme nem adatott meg neki”. És újabb találkozásunkkor látom, hogy …., majd megkérdezi: “Te tényleg mindig betartod a diétát? “

Nem, nem tartom be a diétát, én nem diétázom, így élek.

Eszem fagyit, ha épp olyan kedvem van, és iszom spenótos banánturmixot is, ami nagyon ronda, de finom, és sütök magamnak pékárut, ami nem olyan, mint a “lidlis”, pihe-puha illatos. Azonban nekem sokkal fontosabb az egészségem. Nem azért csinálom, mert baromi menő, hogy jól nézek ki 44 évesen, hanem azért, mert még legalább 40 évig szeretnék egészségesen, fitten élni.
Nekem nagyon jó, hogy van egy fitt-nagyi (anyukám), akivel bármikor elmerem engedni a nagy mozgásigényű gyerekeimet több napra is a Balatonra, mert tudom, hogy a mama bírja erővel, energiával, fizikailag és mentálisan is. Én is ilyen segítség szeretnék majd lenni a fiaimnál.

Élhetsz te is így, lehet neked is ez a célod.
Segítek neked, ha együttműködsz velem, ha kérsz segítséget, ha szeretnéd a támogatásomat, a már sok-sok páciensnél bevált ötleteimet alkalmaznád te is.

Életmódváltással kapcsolatban az alábbi linken tudsz tájékozódni:
www.mozduljanyu.hu/index.php/igy-csinald-anyu

Édes Élet 2.

Édes Élet

 

Ezt e bejegyzésemet 3 éve írtam, de itt az idő aktualizálni egy kicsit!
Mi a helyzet? A helyzet az, hogy mivel mindenki szereti az édeset, de a cukor tilos, vagy legalábbis kerülendő élelmiszer, ezért előszeretettel használjuk az édesítőszereket. 
A többségnek az is mindegy, hogy milyen az édesítő, mert a lényeg a CIMKE, amire az van írva, hogy ZERO vagy LIGHT vagy HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜLI. Ezek nagyon jó szavak, csak épp nem jelentik azt, hogy edd meg, és idd meg! Tájékoztatnak arról, hogy kristálycukor, finomított cukor tényleg nincs a termékben. 

Arról, hogy a aspartam rákkeltő már évek óta tudunk, olvastunk, hallottunk. Hagyjuk is, de itt hívnám fel a figyelmet, hogy a coca cola light is aszpartamos. És ajánlom, hogy legyen nálad nagyító, hogy el tudd olvasni az üdítős üvegek cimkéit mielőbb beteszed a kosaradba, mert hogy rá van írva, hogy light meg cukormentes, de vajon mivel van édesítve. Ezt azért nem rossz, ha kideríted. 

A baj a mesterséges édesítőszerekkel az, hogy megtévesztjük az agyunkat. Az agyunk úgy gondolja, hogy az édes íz = cukor, a cukor pedig azonnali inzulin kibocsátást eredményez. Az inzulint már ismerjük, egy olyan anyagcsere hormon, melynek az a dolga, hogy csökkentse a vérben a cukorszintet, hogy eljuttassa a sejtekhez a cukrot, mely energiát biztosít, hogy feltöltse a májban és az izmokban a szénhidrát raktárakat, végül, hogy testzsírrá alakítson minden feleslegesen bevitt cukrot, szénhidrátot, tápanyagot.  
Cukor viszont, valódi cukor nem került be az édesítős, light, zero, hozzáadottcukornélküli termékekkel, tehát az inzulin a normál vércukor szintet fogja tovább csökkenteni. Ekkor mi történik? Az alacsony vércukorszinttel működő szervezet veszélyt jelez, elsősorban éhségérzettel. Így az ember enni fog, ergo túleszi magát, mert erre a tápanyagra már nincs is szükség. 
A mesterséges édesítőszerek, a nullakalóriás édesítőszerek, elkerülhetetlneül növelik az étvágyat, és várhatóan, hosszútávon hízást és egyéb anyagcsere betegséget okozhatnak.

Az eritrit, a xilit, a stevia ugyan természetes édesítőszerek, azonban a hatásuk ugyanez. Édes íz a szájban > inzulin kibocsátás > vércukorszint csökkentése > vészjelzés > túlevés. 

Az alábbi, három évvel ezelőtti blog bejegyzésemben arról, olvashatsz, hogy mi történt velem, amikor nem ettem édesízű ételeket.

A fogyókúra lehet, hogy arról szól, hogy a cukor helyett édesítőt használunk és mindennap finom süteményeket sütünk, amiket bűntudat nélkül fogyasztunk, mert se cukor, se liszt, se tej nincs benne! 
Az életmódváltás viszont arról szól, hogy megváltoztatod lépésről lépésre azt, ahogy éled az életed! Nem kell holnaptól elfelejteni a paleo süteményt, és a mentes fagyit, de jó ha tudod a fentieket! 

Szívesen segítek neked is megváltoztatni az életmódodat. Elmondom, hogyan haladj az adott szintedről, a jelenlegi élethelyzetedben a célod felé, melyek legyenek az első lépések, és utána hogyan tovább.

Elérhetőségeim:
életmódcsomagok és blog: www.mozduljanyu.hu
instagram: #mozduljanyu
Telefon: 06203313171
E-mail: ideirj@mozduljanyu.hu

Egészségügyi alapmodul vizsgámról

Tanárnő én készültem!

Valóban. Hihetetlen mennyiségű anyagot próbáltam 44 éves fejemmel befogadni. Le kell szögeznem, hogy – bár sokan nem hiszik – de nincs segítségem a mindennapokban. Normális, átlagos családként élünk, nincs két autónk és nincs palotánk sem. Apa dolgozik, gyerekek iskolában, jól tanulnak, jó magatartással. Délután minden családtag edzésen van, jellemzően minimum három felé. A családnak mindent én főzök, én sütök, nem veszek készen pékárut és nem rendelem az ebédet sem, sőt csak a legkisebbik családtag ebédel az iskolában, az összes többi étkezésről mindenki számára én gondoskodom. Na de nem akarom magam fényezni, hogy mennyi energiám van, nyilván ez köszönhető az életmódomnak és a tudatosan kialakított életvitelemnek is.

Nem véletlenül vagyok edző és táplálkozási szakember, hiszen így a magam ura vagyok és mivel úgy érzem, hogy segítőnek jöttem e világra, a már meglévő tapasztalatommal azt csinálhatom, amit szeretek, akkor amikor tudom és magam oszthatom be az időmet is.

Szóval emellett tanultam.

Úgy jött ez az egész, hogy tavaly voltam egy laborleletek értelmezése elnevezésű továbbképzésen, ahol sok természetgyógyásszal együtt hallgattam az előadást. A szünetben néhányukkal beszélgettem, megtetszett a gondolkodás, az a segíteni akarás, a jó szándék, ami bennük van, és ez bennem is meg van, de ott volt még nekik nem mellesleg a tudás, ami nekem nem volt. Így még azon a hétvégén leültem a gép elé, chateltem egy régi barátnőmmel, akiről tudtam, hogy valami ilyesmi iskolát végzett. Végül odajutottunk az itthoni kupaktanácsban, hogy vágjak bele online, mert annyi időm viszont nincs, hogy a hétvégéket suliban töltsem. Nálunk ugyanis a hétköznapok mellett a hétvégén meccsek, versenyek vannak, és ilyenkor ketten két irányba visszük a gyerekeket. Szóval ez már tényleg nem fért volna bele az életembe.

 

Csoportos életmódváltás

 

Elkezdtem és tegnap már az első vizsgámon vettem észre magam.

A beregisztrálás során komoly azonosításon vettünk részt, személyi igazolvány, érettségi másolat és eredeti összevetése, ültetési rend, hogy ki hova ül. Mindenképpen két oldalamon természetgyógyász vizsgázó volt, nehogy tudjunk lesni egymásról. Mint egy érettségin. Közölték is velünk, hogyha ki kell menni a mosdóba akkor be kell adni a tesztlapot, tanár kikísér és csak így lehet elhagyni a termet. Egyébként ha kész van valaki, akkor nyugodtan elmehet, de maximum két óránk volt a tesztlapok megírására.

Úgy voltam vele, hogy semmiképpen nem hagyok üresen semmit, mindenhova írok valamit. Mert ha nem jó, akkor is nulla pont, és ha mégis jó, vagy jónak érzi a javító tanár, akkor talán csurran cseppen egy-egy pont azért is.

Egészen simán ment minden, de volt három betegség, amit a végére hagytam, mert azok olyan kifejtősek és előtte gyorsan a többit megírom – persze jól! Tényleg jó lett. A betegségek pedig:

myopia, phyelonephritis acuta, chlamydia. Na ebből a chlamydia volt a legkönnyebb, mert azt tudtam, hogy az egy nemi betegség, fel is soroltam a tüneteket. Ez pipa, a másik kettő viszont nagyon nem ugrott be. Leginkább azért, mert ez dupla próbatétel, mert mint olvasod te is, latinul volt megadva a betegség. Rá kellett jönnöm, hogy mi is ez. A myopia volt olyan, hogy először azt sem tudtam, hogy hova tegyem, így hát elkezdtem aszerint gondolkodni, hogy az eddig megoldott tesztlapok úgy épültek fel, hogy téma szerint jöttek sorban. Előző kérdés érzékszerv volt, a fül részei, a következő pedig már az elsősegélynyújtás témája. Tehát ez is érzékszerv, és mivel a szem nem volt még a tesztlapon, akkor ez tutti szembetegség lesz. Na, akkor kezdett derengeni, hogy a távollátás és a közellátás valamelyike lesz ez. Ekkor úgy döntöttem, hogy azt választom, amikor a távoli tárgyakat nem látja jól. Bejött, mert utólag megnézve ez az. Szerintem azért itt sem kapom meg a maximum pontszámot, de a csurran-cseppen pontokból azért néhány csak bejön.

A phyelonephritis acuta pedig megint csak homályként vetült az ideghártyámra 😀 Jött a szóelemzés. A nephron a vese, a …-itis gyulladásra utal, az acuta pedig a heveny pár napos, max egy hetes betegség lefolyásra utal. Tehát ez valami vesegyulladás lesz. Hát írtam tüneteket, olyanokat, amik vesegyulladás jelei lehetnek. Itt is számítok egy pár pontocskára, hiszen a betegség diagnózisát nem tudtam felírni pontosan, és az okához sem azt írtam, hogy „Gram-negatív baktériumo, 90%-ban Escherichia coli.” úgyhogy a maximumot itt sem kapom meg.

Ez a három betegség olyan volt a dolgozatban, hogy örülök, ha kapok értük pontot, így, hogy üresen nem hagytam, de szerintem már az is értékelendő, hogy tudtam hova tenni őket.

Latin szavakból a fültőmirigyet nem tudtam 🙁 illetve, amit hibázásként tudok, és szerintem nagy vétek volt, hogy a felcseréltem a vércsoportoknál az „antigén a vörösvértest felszínén” és az „antitest a vérszérumban” csoportokat. Na, ez hiba. Itt pontot valószínűleg nem kapok.

A többi szerintem jó lett. Így ahogy saccoltam, meg lesz a 71 %-os teljesítésem, ami a megfeleltet jelenti. Három hétig lesz a javítótanárnál a dolgozat, majd július 1-től lesz közzétéve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság honlapján.

Szóval az ez egész nem egy oklevélért megy most. Ha letelik ez a három hét, és megfelelek a vizsgán, akkor irány a természetgyógyászati vizsga novemberben. Ehhez szeptemberben kell beadni a jelentkezést, ami előtt augusztusban egy négy napos természetgyógyászoknak tartott tárborban kell részt venni, ahol gyógynövényezünk, illóolajozunk, akupunk-túrázunk :D, jógázunk, mozgásszervi masszázsokat végzünk, egészséges életmódot élünk és mindenféle ilyen csudijót csinálunk. Már alig várom, szerintem ez lesz a nyaram fénypontja.

 

 

Nagyon jó érzés, amikor az ember azt tanulja, amit szeret. Többen kérdezték, hogy miért tanulom én ezt ilyen szinten. Azért mert ha jön a páciens és hozza a leleteit, az belsőszervi ultrahangról, a gyomortükrözésről, a vérképről, a lábszár törésről, a trombózisáról stb. akkor nekem ne kelljen a guglival keresgélnem semmit. Hanem tudjak neki beszélni arról, hogy mit olvasunk ki a papírokból, hogy lássam az összefüggéseket, hogy tudjam, hogy ha egy 4 éves kislány a fogát fájlalja, akkor valószínűleg nem a fogászatra, hanem a fül-orr-gégészetre kell vele menni. Sajnos az orvosok csak megírják ezeket a papírokat, a többség már nem magyaráz semmit, csupán azt mondja, hogy „minden rendben”, közben pedig nem is, mert nekünk a megelőzés a cél. És egy éhomi 6,1-es vércukor nagyon is nincs rendben. Van olyan páciensem, akinek azt mondták a belgyógyászaton, hogy mivel nincs daganata, ezért nem tudnak vele foglalkozni. Köszöni szépen, tök jól van, és nincs abban az anyagi helyzetben, hogy több százezer forintot költsön el endokrinológusra és egyéb magán úton történő vizsgálatokra. Így inkább engem kért meg, hogy segítsek, jobban van. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a házi orvosa azt mondta „de jó, hogy van Önnek egy ilyen segítője”. Bizony nagyon jó neki!

 

Életmódváltó Csomagok

 

Vannak még olyanok, akik azt hiszik segítők, és úgy csinálnak, mintha azok lennének, de a legfontosabb az, hogy az ő betege minél több tápkieget vásároljon meg az ő általa adott weboldalról… Ilyennel is találkoztam már. Majd később kiderül, hogy a betegnek nem is volt szüksége arra a rengeteg vitaminra és löttyre (főleg nem a regenorra, ami nálam egyenlő az űrhajós diétával). Az illető végül nálam kötött ki, és most jól van, a laborban az értékek a helyükre kerültek.

Szeretek foglalkozni emberekkel, szeretek nekik segíteni, valóban segíteni (!) és szeretek fejlődni, tanulni. Hiszem és tudom, hogy ez az én utam.

 

Személyes konzultáció

A metabolikus anyagcsere típusok történelmi háttere

Több száz éves múltra tekint vissza azoknak a tudományos kutatásoknak a háttere, amelyek a különböző anyagcsere típusok táplálkozási programját megalapozzák. 

Anyagcserénket befolyásolja az idegrendszerünk, a hormonrendszerünk, az emésztőrendszerünk működése, vércsoportunk és akár egyéni élelmiszer-érzékenységek is, erről már korábban írtam nektek.

 

Milyen típusba tartozom?

 

Szántai Zsolt, egyik oktatóm, mentorom, akire már bemutatkozásomban is hivatkozom, személyesen Dr. Klaus D. Holzrichter német orvos-természetgyógyásztól tanultam ezt és kapta meg a jogosítványt arra, hogy Magyarországon képviselje ezt a technikát. Több mint 10 éve, több ezer kliensen alkalmazzák nagy sikerrel. Az elmúlt 3 évben pedig ezt a módszertant ötvözztek a funkcionális táplálkozási protokollokkal, kiegészítve az orthomolekuláris jódpótlás adta lehetőséggel, Holisztikus táplálkozási ismeretek néven.

Nézzük kik azok a tudosok, orvosok, természetgyógyászok, akik hozzájárultak ennek táplálkozástudományi ágazatnak a kifejlődéséhez. Ugyanis ezt nem mi, képzett táplálkozási szakemberek találtuk ki, hanem közel 100 éves szakmai múltra tekint vissza a következő nagyságok által:

1919: Dr. Frances Pottenger leírja könyvében a „Symtoms of Visceral Disease”-ban, hogy a táplálkozással elfogyasztott nyersanyagok hatással vannak az autonóm idegrendszer egyensúlyára.

1930-as évek: Dr. Weston Price levonja könyvében „Nutrition And Physical Degeneration” a következtetést, hogy az elődeink táplálkozására való orientálódás a helyes táplálkozás.

1940-es évek: Dr. W. Sheldon bemutatja könyvében „Varieties of Human Physique” az ő típusfelosztását Ecto-, Endo-, és Mesomorf típusok.

1950-es évek: Dr. Roger Williams a könyvében „Biocheical Individuality” bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését.

1960-as évek: Dr. George Watson publikálja „Nutrition And Your mind” könyvét, amiben elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés ill. a táplálkozás és a sejten belüli égetőrendszer között.

1965: Dr. Henry Bieler először mutatja be könyvében „Food Is Your Best Medicine” a különböző hormonális mirigytípusokat.

1970-es évek: Dr. William Kelley volt az első, aki a ’70-es évek közepén megalkotta a típusnak megfelelő táplálkozás rendszerét, amik nagyobb problémák nélkül praktikusan alkalmazhatók.

 

Hormontípusok jellemzői

1987-ben Dr. William L. Wolcott leírja könyvében The Metabolic Typing Diet-ban, hogy kifejlesztett egy módszert az anyagcsere típusok meghatározására, amelyet diagnosztizáláshoz és különböző terápiák alapjaként lehet alkalmazni, betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.

2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter feltalálja az EVA 3000 orvostechnikai mérőműszert, mely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak és megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot.

Azóta már számos olyan tanulmány is megjelent, ami indirekt módon, de azt igazolja vissza, hogy ember és ember között óriási különbség lehet az optimális tápanyag igényben.

A táplálkozási típusok kialakulása annak köszönhető, hogy az emberiség a vándorlása során különböző klímazónákban telepedett le, ahol a túlélés érdekében alkalmazkodnia kellett az adott környezeti hatásokhoz és az adott területeken lévő élelmi forrásokhoz. A táplálkozás befolyásolja az összes homeosztatikus ellenőrző rendszert. Tehát az alkalmazkodás hosszú távon módosulásokat okozott a vegetatív idegrendszerben, a sejt szintű anyagcsere folyamatokban, a hormonrendszerben és még a vércsoportban is.

Az alkalmazkodást az epigenetika tette lehetővé, mely napjainkban igen népszerű kutatási ágazata a genetikának. Tárgykörébe tartoznak azok a genomot érintő jelenségek, melyek a DNS-szekvencia „felett, azon kívül” állnak. (A fogalmat egy angol biológus-genetikus, Waddington említi elsőként 1942-ben.)

Az epigenetikában tehát a változás úgy történik, hogy magát a genetikai kódot (vagyis az aminosav sorrenden keresztül a DNS-ben tárolt információt) közvetlenül nem érinti, csak az abban tárolt információk megnyilvánulásának, vagy éppen meg nem nyilvánulásának szabályozásán keresztül fejti ki hatását (Riggs és mtsai., 1996).

Ezért az epigenetikai folyamatokat két fő tulajdonsággal rendelkező rendszerre bontják:
-„válasz” tulajdonság, amely során a külső, környezeti tényezőkből származó hatások érzékelésre kerülnek, befolyásolva a genetikai kódban tárolt információ megjelenését
– „memória” tulajdonság, amely adott epigenetikai változatok örökölhetősége által lehetővé teszi a szerzett változatok továbbadását a következő generációknak (Barnett és mtsai., 2014).

 

Életmódváltó Csomagok

Ilyen alkalmazkodás megnyilvánulhat pl. az FTO gén expressziójában is:
Szinte minden eddig elvégzett nagy, teljes genomszűrésen alapuló tanulmány szerint az FTO-gén (fat mass and obesity associated) polimorfizmusa összefüggésbe hozható a zsírszövet megnövekedett mennyiségével ugyanis ez a gén – humán- és állatkísérletes vizsgálatok alapján – szerepet játszik az étvágy szabályozásában. A hajlamosító génmutáció jelenléte növeli a táplálékbevitelt, és csökkenti a jóllakottság érzését, abban az esetben pedig elhízáshoz vezet, ha a vizsgált személy telített zsírfogyasztása meghaladja a napi táplálkozásban a 12%-ot. (Moleres és mts, 2012.)

Érdekesség, hogy azoknál, akiknél az FTO génvariáns A allél hordozói a hús alapú étkezéssel tudtak fogyást elérni. Viszont azok, akinél az FTO génvariáns A allélját nem hordozták növényi alapú étkezéssel tudták optimalizálni a testsúlyukat. (Yang és mts. 2014.)

 

Ingyenes táplálkozási teszt kitöltése

További érdekesség, hogy egy a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban kimutatták, hogy az emberek háromféle béltípussal, azaz enteromtípussal rendelkezhetnek. A mikrobák kombinációja az emberi bélrendszerben egyáltalán nem véletlenszerű. A bélflóra három különböző típusú összetételből állhat – tulajdonképpen három különböző ökoszisztémából áll. (Peer Bork és mtsai)

Az egyes mikrobióta törzsek és az étrend között szoros összefüggés van. A bél mikroflórája főleg három baktériumfajtából áll: Prevotella, Bacteroides és Ruminococcus. A Prevotella elsősorban a szénhidrát- és egyszerűcukor-alapú étrenddel kapcsolatos, mely a mezőgazdasági társadalmakra jellemző. A Bacteroides dominanciája az állati eredetű fehérjét, aminosavakat és telített zsírokat tartalmazó nyugati étrenddel függ össze (David et al., 2014).

 

4 hetes online kurzusra jelentkezés

 

Forrás: Szántai Zsolt (Bodywakes) hozzászólása a Facebookon

 

 

 

 

Tévhitek az erősítő edzésekről

Azt tapasztaltalom, hogy sok nő, főleg a negyven felettiek még mindig tartanak a súlyzós edzésektől. Mi lehet az oka? Talán az, hogy félnek az izom túlgyors és túl látványos növekedésétől, a férfiassá váló külsőtől? Valóban igazak ezek az állítások? Járjunk utána!

Tévhitek az erősítő edzésekről részletei…

Sonkás puffancsok

Sonkás “sajtos” puffancsok

 

Hozzávalók:

200g ANYAsüti házi fehér kenyér lisztkeverék

200g víz

20g olivaolaj

10g almaecet

100g fekete erdei sonka

20g sörélesztő pehely

1 csipet oreganó vagy 1 csepp doTERRA oragano olaj

1 tojás szétválasztva (sárgája majd a tetejére)

Elkészítés:

A hozzávalókat a tojássárgája kivételével összegyúrjuk. Először a lisztet, az apróra vágott sonkát, a sörélesztő pelyhet tettem a tálba, majd a nedves hozzávalókat. Az összegyúrt tésztát pihentetjük kb. 15-20 percig. Ez alatt az idő alatt a sütőt hagyjuk felmelegedni 180 fokra.

A kész tésztát enyhén lisztezett felületen, ehhez én rizslisztet használtam kinyújtjuk kb. fél – egy centi vastagságúra és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megkenegetjük a pici vízzel higított tojássárgájával.

A sütőbe toljuk és 20 perc alatt készre sütjük.

A sörélesztő pehely ad neki egy kis sajtos ízt.

 

Életmód E-book

 

Életmódváltó Csomagok

Anyagcseretípusok már pedig léteznek

Még mindig vannak néhányan, akik azt mondják, hogy parasztvakítás ez az egész hormon és anyagcsere típus szerinti táplálkozási tanácsadás.

Akkor most olvassátok el, hogy mit ír erről Magyarország legjobb táplálkozási szakértője, egészség mentora, Szántai Zsolt, aki nekem tanárom, egyik kedvenc előadóm, amit a hormonokról tudok azt elősorban tőle tanultam.

“Szántai Zsolt vagyok, táplálkozási szakértő. Abban az áldásban lehetett részem, hogy 2009-ben személyesen Dr. Klaus D. Holczrichter orvos-természetgyógyásztól tanulhattam Németországban a Horisan Metabolic Typing-ot, azaz az anyagcseretípusokra épülő táplálkozás egyik módszertani ágát. Én voltam az, aki meghonosította Magyarországon a Humán anyagcseretípusokra alapuló táplálkozási rendszert. Ennek már lassan 10 éve.

Azóta több ezer táplálkozási tanácsadást hajtottam végre személyesen a módszert alkalmazva, mely során megannyi olyan esettanulmányt sikerült összegyűjtenem, melyben laborokkal igazoltan, az alkalmazott diéta hatására, a szervezet belső egyensúlyát megtámogatva, felerősödtek az kliensek öngyógyító folyamatai és sokuk ennek köszönhetően visszanyerte az egészségét, vagy az optimális formáját.

Lehet, hogy az általános iskolában azt tanítják, hogy egy faj, mind például amilyen az ember is, egyedeire az jellemző, hogy a fajon belül minden egyed táplálkozása azonos, így minden ember ugyanattól hízik és fogy le.

A tudomány azonban folyamatosan fejlődik és számos olyan kutatást publikáltak, ami ezt megcáfolja.

Szinte minden eddig elvégzett nagy, teljes genomszűrésen alapuló tanulmány szerint az FTO-gén (fat mass and obesity associated) megnyilvánulása összefüggésbe hozható a zsírszövet megnövekedett mennyiségével (az elhízással). Ugyanis ez a gén – humán- és állatkísérletes vizsgálatok alapján – szerepet játszik az étvágy szabályozásában. A hajlamosító génmutáció jelenléte növeli a táplálékbevitelt, és csökkenti a jóllakottság érzését, abban az esetben pedig elhízáshoz vezet, ha a vizsgált személy telített zsírfogyasztása meghaladja a napi táplálkozásban a 12%-ot. (Moleres és mts, 2012.)

Bizonyos génvariánsok hordozói jobban fogynak fehérjediétán, más génváltozat hordozók pedig kevésbé képesek súlyt veszíteni korlátozott táplálékbevitel esetén is. Ráadásul egy génnek többféle megnyilvánulása is lehet. Egy gén ugyanis attól függően, hogy a kromoszóma egy adott lókuszán (génhelyén) milyen allél variációban helyezkedik el, befolyásolja annak hatását. Tehát az allél a kromoszóma egy adott génhelyén elhelyezkedő gén variációja. Az FTO génnek is több variációs formája van, ami a kutatások alapján összefügg a táplálkozással, illetve az adott gén megnyilvánulási hatásaival.

Azoknál, akiknél az FTO génvariáns A allél hordozói, a hús alapú étkezéssel tudtak fogyást elérni. Viszont azok, akinél az FTO génvariáns A allélját nem hordozták a növényi alapú étkezéssel tudták optimalizálni a testsúlyukat. (Yang és mts. 2014.)

Az egyes anyagcseretípusok kialakulása pedig annak köszönhető, hogy az emberiség a vándorlása során különböző klímazónákban telepedett le, ahol a túlélés érdekében alkalmazkodnia kellett az adott környezeti hatásokhoz és az adott területeken lévő élelmi forrásokhoz. A táplálkozás befolyásolja az összes homeosztatikus ellenőrző rendszert. Tehát az alkalmazkodás hosszú távon módosulásokat okozott a vegetatív idegrendszerben, a sejt szintű anyagcsere folyamatokban, a hormonrendszerben és még a vércsoportban is.

Ezt az alkalmazkodást az epigenetikai hatás tette lehetővé, mely napjainkban igen népszerű kutatási ágazata a genetikának. Tárgykörébe tartoznak azok a genomot érintő jelenségek, melyek a DNS-szekvencia „felett, azon kívül” állnak. (a fogalmat egy angol biológus-genetikus, Waddington említi elsőként 1942-ben)

Az epigenetikai szabályozás olyan környezeti hatások (pl. anyai hatás, táplálék, mozgás, gyógyszerek, mérgek, lelki hatások, fény, stb. -> ezeket összefoglaló néven epigenetikai tényezőknek hívjuk) összessége, amelyek a DNS nukleotid sorrendjét nem változtatják, viszont egyéb kovalens, a génműködésre ható változásokat idéz elő (pl. DNS metiláció, hiszton acetiláció és metiláció, telomeráz aktivitás, mikro RNS hatások, stb.).

Az epigenetikában tehát a változás úgy történik, hogy magát a genetikai kódot (vagyis az aminosav sorrenden keresztül a DNS-ben tárolt információt) közvetlenül nem érinti, csak az abban tárolt információk megnyilvánulásának, vagy éppen meg nem nyilvánulásának szabályozásán keresztül fejti ki hatását (Riggs és mtsai., 1996).

Az epigenetikai folyamatokat két fő tulajdonsággal rendelkező rendszerre bontják:

– válasz” tulajdonság, amely során a külső, környezeti tényezőkből származó hatások érzékelésre kerülnek, befolyásolva a genetikai kódban tárolt információ megjelenését

– „memória” tulajdonság, amely adott epigenetikai változatok örökölhetősége által lehetővé teszi a szerzett változatok továbbadását a következő generációknak (Barnett és mtsai., 2014).

Nem véletlen, hogy tanulmányában Loren Cordain (a Kolorádói Állami Egyetem professzoraként dolgozó amerikai tudós, aki a táplálkozás és testmozgás fiziológiájára szakosodott) is leszögezte, hogy a még fennálló, működő természetben élő vadászó- és gyűjtögető közösségek táplálkozásában igen nagy különbségek vannak a növényi táplálkozástól egészen a túlnyomórészt állati táplálkozásig.

Tehát, mind a tudomány, mind a személyes és ami a legfontosabb, hogy mind a kliens tapasztalatok azt bizonyítják, hogy bizony az emberi fajon belül, nagy különbségek lehetnek az anyagcserében és ebből kifolyólag a táplálkozási igényekben.” – Szántai Zsolt

 

Hozzáfűzni valóm, szerintem nincs is 🙂

 

Ha szeretnéd Zsolt hírleveit megkapni, szeretnéd tudni, hogy te melyik táplálkozási típusba tartozol, akkor klikk ide:

 

Ingyenes táplálkozási teszt kitöltése

 

 

Nem állhatok mérlegre, vagy mégis? – sikertörténet

Azt gondolom, hogy túl sokat eszem. Már saját magamat idegesítem azzal, hogy mindent lemérek, legrammozok. Nem járok étterembe, mert nem tudom, hogy mit ehetek meg. A fogyás mindezek ellenére mégis lassan megy. Régebben, a terhességeim előtt csak 10 kiló feleslegem volt, ami mostanra megduplázódott. Tulajdonképpen még éjszaka is azon gondolkodom, hogy másnap mit eszek majd. Segíts, hogy megváltozzon a gondolkodásom, azt hiszem az lenne a megoldás!”

 

 

Ezt a levelet kaptam egy online vendégemtől. Ezek a sorok egyébként nem ritkák, legtöbb hozzám forduló hasonló problémákkal küzd. Mindenféle diétákat próbálnak ki, az egyiket még be sem fejezik, de már a következőn gondolkodnak Szinte versenyeztetik a diétákat, hogy melyik hoz nagyobb eredményt. A folyamatos kudarcok azt sugallják, hogy nem elég jók, hogy ők világéletükre most már túlsúlyosok maradnak, nem a diétával van a gond, hanem velük, akik képtelenek lefogyni. Pedig ez nem igaz!

 

Életmódváltó Csomagok

 

Egyetlen fontos dolog van, amit szeretnék megjegyezni: Nem létezik olyan diéta, vagy fogyókúra, amivel könnyen, gyorsan, szenvedés, áldozatok, kompromisszumok nélkül tartósan le lehet fogyni.

 

INGYENES TUDÁSANYAG!!!

 

A jó hír az, hogy egyénre szabott módszerekkel, türelemmel, pozitív hozzáállással, kitartással, áldozatokkal viszont el lehet érni azt az egészséges formát (mindegy, hogy hány kiló!) amiben jól érezzük magunkat, és az immunrendszerünk is erős!

 

 

Néhány fontos információ a diétázással kapcsolatban:

A testnek szüksége van zsírra. Testünk élni akar, ezért zsírt raktároz. Tehát a zsírmentes diéta nem a legjobb választás. Az, hogy mennyi zsírra van szükséged, a vegetatív idegrendszer dominanciája mutatja meg nekünk. A paraszimpatikus idegrendszer több zsírt, míg a szimpatikus idegrendszer kevesebb zsírt igényel.

 

 

A normál testzsírra szükségünk van, ennek eltávolítása a szervezetből nem könnyű feladat, mert a test védekezik a fogyás ellen, azonban a felesleges testzsírt kontrollált étkezéssel, rendszeres és jól megtervezett testmozgással, pozitív gondolkodással ledolgozható.

 

Személyes konzultáció

 

Nem érdemes éhezni, mert éhezés idején testünk „takarék lángra” kapcsol, kevesebb kalóriát éget, nehogy éhen pusztuljunk. Ha pedig a hosszas, rendszeres éhezés után jól bekajálunk, akkor pedig elraktározza a következő ilyen éheztetős időszakra. (ez az éhezés nem egyenlő az időszakos böjtökkel)

 

 

Amikor elkezdünk bármilyen diétát tartani, azaz (alapok szerint) nem fogyasztunk gyorsan felszívódó szénhidrátokat (péksüti, kenyér, cukor…) akkor viszonylag hamar, az első két hétben 1-3 kiló is eltűnhet, ez azonban nem a zsírból történő fogyás, hanem izom és víz. A fogyókúrák elején testünk cukrot és fehérjét éget el, a zsírt, csak ezután fogja. A mérleg azonban kevesebbet mutat és mindenki boldog. Azonban eltelik az első és a második hét is ezen az alacsony kalóriás, ám de összetételt nem néző étkezésen és megszólal a vészcsengő, mely szerint indul a tartalék láng. Csökken az alapanyagcsere, azaz, ha innentől fogva egy picit is többet eszünk, akkor az már raktározás lesz, ahogy azt már fentebb írtam.

 

 

Mi lett végül az anyukával, akitől a sorok származnak? Először is kapott egy személyre szabott étrend-javaslatot, élelmiszer listát. Sok minden ismeretlen volt számára a testünk működésével kapcsolatban. Időbe telt megérteni és feldolgozni, hogy az elmúlt évek alatt végig evett fogyókúrák (90 napos diéta, léböjtök, Athkins és LowCarb) milyen hatással voltak a belső egyensúlyra. Úton vagyunk, és jól haladunk. Hetente küldi a naplóját, már 4 hónapja, és a fogyás is elindult. Szeretnéd tudni, hogy ezen a héten milyen levelet kaptam tőle?

 

 

Mivel mindig azt mondod, hogy ne álljak rá a mérlegre, nem is álltam rá! Azonban a szokásos éves kontrollra mentem a házi orvoshoz, hogy kérjek egy labor beutalót és mérjen vérnyomást, de ő ráállított a mérlegre is! Mondtam neki, hogy nem szeretnék ráállni, mert félek a csalódástól és a Saci azt mondta, hogy ne álljak mérlegre! Képzeld el végre két jegyű számot mutatott! Hálás vagyok, és ma bele fogom írni a naplómba neked, hogy a mai napban a legjobb: hogy mérlegre álltam!”

 

4 hetes online kurzusra jelentkezés

 

Illóolajokkal a normál pajzsmirigy működésért

A pajzsmirgyünk a testünk energiaközpontja, az általa termelt hormonok szabályozzák eneriaszintünket, anyagcserénket, emésztési folyamatainkat, izmaink és agyunk működését. A pajzsmirigy normál működése nélkül nem fogod jól érezni magad. Pajzsmirigy alulműködéssel lehetséges elhízás, állandó fáradékonyság, hajhullás, depresszió, dekoncentráltság. A pajzsmirigyünk akár túl- akár alulműködik a terápiának vannak közös vonásai. A mozgásterápia, a jóga terápia, a tudatos étkezés mindkét esetre biztos megoldást nyújt. Azonban van még valami. Tudnod, kell, hogy a pajzsmirigy abnormális működésének okét nem a pajzsmirigyünkben kell keresni, tehát a pajzsmirigy gyógyszerek csupán tünetet kezelnek, szabályozzák a hormontermelést.

Az illóolajok használatával segíthetjük a pajzsmirigy normál működését is.

Ilyenek a mirha, a szegfűszeg és a borsmenta

A mirha és a tömjén olaj túlműködés és alulműködés esetén is alkalmazható. Segítenek abban, hogy a pajzsmirigy normál szinten működjön. 

felhasznált forrás: rozsavolgyiregina.hu

A mirha szeszkviterpén tartalma igen magas (75%), ami jelentős segítséget nyújt a pajzsmirigy számára. Tömjénnel fokozhatjuk a hatását, mivel annak monoterpén hatóanyagával kiegészülve erőteljes támogatást adnak sejt, illetve DNS szinten. Hozzájárulnak az immunrendszer, illetve az idegrendszert normális működéséhez.

További támogatást jelent a szegfűszegolaj és bors-, illetve fodormenta alkalmazása. Túlműködés esetén a fenyőluc kifejezetten ajánlott.

DoTERRA olajok

INZULINREZISZTENCIA ÉS A CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE ILLÓOLAJOKKAL

INZULINREZISZTENCIA ÉS A CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE ILLÓOLAJOKKAL!

 

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség olyan állapotok, melyek változtathatóak, de vissza is fordíthatók, azonban ez tudatosságot igényel a táplálkozás és az életmód területén is. A cukorbetegségen, az inzulinrezisztencián javíthatunk például az esszenciák alkalmazásával.

Fontos, hogy az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség esetében is támogassuk a szervezet anyagcsere folyamatait, ezzel együtt a máj és a hasnyálmirigy működését. Amennyibe a cukorbetegség már egyéb tünettel is párosul azokra külön figyelmet érdemes fordítani ( például: alvásproblémák, magasvérnyomás, elhízás). Az aromaterápia ezekre is jó megoldásokat kínál.

 

Az egyik leghatékonyabb esszencia keverék a doTERRA által összeállított Smart&Sassy keverék, amely kimondottan az anyagcsere helyreállítását szolgálja. Ebben a gréfruit, a citrom, a borsmenta, a gyömbér és a fahéj olajokat keverték össze, melyek önmagunkban is alkalmasak arra, hogy akár az inzulinrezisztencia, akár a cukorbetegség esetén használjuk őket, ezek az esszenciák fokozzák az inzulin érzékenységet, így együtt a tudatossággal, a kontrollált táplálkozással segítik a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia állapotának javulását. Általánosságban ez a keverék az anyagcsere folyamatok támogatására való, valamint a fogyókúrákat is támogatja.

 

 

Miket tartalmaz?
A grapéfruit segít a testsúly kontrollálásában, mivel gyorsítja az anyagcsere folyamatait és mérsékli a vér cukorszintjét is. Kitűnő a stressz tüneteinek enyhítésére. Belélegezve olyan üzeneteket küldünk az agy limbikus területére, melyek további üzenetek által, kiegyensúlyozzák az idegrendszer működését és csökkentik a vérnyomást. Csökkenti a nassolás és az édesség utáni vágyat.

 

A fahéj is sokat tud segíteni, finom édes ízével. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a fahéj esszenciából minimális mennyiséget teszünk az ujjunkra, majd a nyelvünk közepére kenjük és a nyelvünkkel feldörzsöljük a szájpadlásra, akkor elillan a vágyunk arra, hogy valami édességgel kényeztessük magunkat.

 

Ez a két olaj magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, megszüntethetik a gyulladásos folyamatokat, serkentik az immunrendszer működését, tehát fogyasztássukkal nem csak a cukorproblémák rendeződéséért tehetünk, hanem javíthatjuk általánosan is egészségi állapotunkat. 

 

A koriander esszenciával kapcsolatban pedig számos kutatás bizonyítja már, hogy a koriander esszenciája segíti a hasnyálmirigy működését és az inzulin kiválasztását, de sejtszinten javítja az inzulinra adott válaszreakciókat és a cukor felhasználását, s így a vércukorszint csökkentését. A koriander esszencia egyébként a pajzsmirigy egészséges működését is támogatja.

Belégzésre: diffúzorba 3-4 cseppet tegyünk;

Belsőseg 120ml folyadékba 1-2 cseppet igyunk meg;

Külsőleg: kókuszolajjal keverve 1-2 cseppet a kívánt testrészt masszírozzuk be (bőrtesztet végezzünk!!!)

Az itt leírtak nem minősülnek terápiás útmutatásnak, csupán ismeretterjesztő jellegűek. 

 

DoTERRA olajok

 

 

 

 

Új év új élet?

Újévi fogadalmak, óévi tanulságok…

Ezt már mindenki megírta. Nem szeretném nagyon sablonosra venni, kicsit összefoglalom a gondolataimat arról, hogy mit változtam egy év alatt.

Nagyon sokat!

  • Két éve még nem hittem volna, hogy megkedvelem a jógát.
  • Egy éve már kapizsgáltam valamit, a jógáról, és annak jótékony hatásáról.
  • Ma már mindennap van 15 percem, amikor jóga gyakorlatokat végzek.
  • Két éve még nem hittem volna, hogy a szénhidrát nem hízlal. 
  • Egy éve már jóval több szénhidrátot ettem, mint előtte.
  • Ma már 60%-ban szénhidrát van a tányéromon és nem hízom meg tőle.
  • Két éve alig tudtam valamit, a táplálkozás és az egészség összefüggéséről.
  • Egy éve még kesze-kusza gondolataim voltak, rendet kellett tennem a fejemben a sok információval.
  • Ma már tudom, hogy a pozitív gondolkodás és a pozitív hozzáállás az alapja az egészségnek és a tudatos táplálkozásnak.

 

 

 

Rengeteget tanultam! A 2018-as végülis a tanulásról szólt számomra.

 

Nem csak arról, hogy az elmúlt évben 12 könyvet olvastam el a gondolkodás és a táplálkozás témájában. Összesen 32 előadást hallgattam meg nálam okosabb, tanultabb emberektől. Összesen 3 továbbképzésen voltam, de a könyvek és az előadások szerintem sokkal hasznosabbak voltak.

A sok olvasás és előadás hatására úgy éreztem még többet szeretnék tudni és ezt hivatalossá akarom tenni. Ezért elkezdtem a természetgyógyász iskolát, melyben az egészségügyi és a természetgyógyász alapmodulokat egyszerre tanulom. Először az egészségügyi modulból tervezek az ÁEEK követelményei szerint vizsgákat tenni, majd a természetgyógyászatiból, és végül egy szakmai tanfolyamra szeretnék jelentkezni.Ez jelenleg heti 50 oldalnyi jegyzetet jelent, heti 5-6 óra online előadás meghallgatását, továbbá 20 oldalnyi feladatlapot. Van mit csinálnom!

Mindennap hallgatok 5-10 percben meditációs zenét, és közben igyekszem a mostra, a jelenre koncentrálni. Ez a legnehezebb feladat, mert mindig elkalandoznak a gondolataim.

Miért teszem mindezt? Mert a mellékvesét támogató projektem 2018 második felében kezdődött. Egyértelműen vettem észre jeleit annak, hogy elfáradtam, túl sokat vállaltam, túlpörögtem és a pihenésnek hívott tevékenységem nem pihentet, csak saját magamat verem át ezzel a szóval, hogy „pihenek”. Akik edzettek velem régebben, tudják jól, hogy sokszor volt az a mondat: „akkor most pihenésképpen egy kis bicepsz, vagy egy plank jöhet”. Pont ezt alkalmaztam a mindennapjaimban is.

Nyitottam egy életmódirodát, ennek annyira megörültem, hogy van, hol fogadni a pácienseimet, van egy munkahelyem, hogy bejártam oda dolgozni is, nem csak akkor amikor ügyfél jött konzultációra, hanem állandóan ott voltam, közben azt mondtam magamnak, hogy ez szuper jó, hogy ott dolgozom és itthon már nincs munka. Aztán mégis csak lett itthon is munka, és az irodába is dolgoztam. Visszatértem az eredeti valós munkahelyemre, itthonra, és inkább egyre kevesebbet mentem be. Mi történik velem? Mit csinálok? – gondolkodtam.

Elfáradtam! Már fájt a kezem, már fájt a vállam, kerestem az okokat, nem találtam, vagy nem akartam látni, nem akartam észre venni a fáradtságot. Már azon törtem a fejemet, hogy abba hagyom a délelőtti csoportos órák tartását és azt az időt magamra fordítom. Nem tettem, és milyen jó, hogy nem tettem! Úgy éreztem, hogy nem az a megoldás, hogy lemondom az órákat és helyette majd el fogok járni reggelente futni, mert ismerve magamat ez lett volna belőle. De akkor hol a megoldás?

 

Bejelentkeztem orvosokhoz góc kutatásra, de míg az időpontokra vártam, addig elkezdtem a mellékvese támogató projektet. Ebbe tartozott a táplálékkiegészítők beszerzése és rendszeres bevétele, ugyanis hajlamos vagyok kihagyni, a napi kötelező 15 perc jóga, a napi 5-10 perc meditációs zene segítségével az agy kikapcsolása, a kevesebb futás, a kevesebb súlyzós edzés, a több olvasás, a kevesebb pc és iphone képernyő, a több minőségi idő a szeretteimmel. Az orvosok közben persze semmit nem találtak. A csukló fájásom is kezdett megszűnni, a vállam fájdalma teljesen elmúlt. Így hoztam azt a döntést, hogy sokkal több időt fordítok magamra. Átvariáltam a naptáramat, beálltam arra, hogy csak akkor megyek az irodába, ha konzultáció van. Maradok az itthoni munkánál. A gyerekek itthon vannak, és félfüllel hallom őket, mert ez megnyugtat. Jobban volt időm mindenre, magamra is. Nyugodtan intéztem a saját életemet is. Gyakoroltam tovább a lenyugtató projektemet. Ez nem egoizmus, vagy önzőség, ez pont azt jelenti, hogy fontos vagyok saját magamnak, hogy ha én nem vagyok fontos magamnak, akkor mégis mit várhatnék az élettől. 

Miért is kellett ez a mellékvese támogató projektem? Kevés a jól étkezés ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Hiába eszem most már két éve a típusomnak megfelelően és semmiben nincs hiányom,nem szenvedek és jóllakom, ez még nem elég. Ha a gondolataim nem elég jók, nem elég pozitívak, akkor kifáradok. Elindítanak a rossz gondolatok, vagy a semmilyen gondolatok egy olyan lavinát, mely kimeríti a pajzsmirigyünket, felborítja a homeosztázist, ingadozni fog a vércukorszintünk, azaz jön a farkaséhség, az édességutáni vágy, ami sokszor leküzdhetetlen, én is beleestem, amikor az év második felében nagyon kimerültem. De ezzel csak tovább rontunk a helyzeten.

Időben észre kellett vennem, ami meg is történt, valamint cselekednem kellett. Rengeteg pozitív gondolkodást tanító előadás, könyv következett. Olyan önbizalom fejlesztő, pozitív szemléletű, jó gondolkodású cikkeket olvastam el többször és a könyvekben kapott feladatokat megoldottam, hogy sokkal jobban kezdtem érezni magam. Nem hagytam ki a jógákat, elmentem hangtál kezelésre, masszázsra, szaunázni, kiültem a tópartjára beszívni a levegő illatát, hallgatni a víz zubogását, hallgatni a fák susogását, a madarak csicsergését a békák brekegését, a teraszon dolgoztam és tanultam… minden olyat tettem, ami nem pörget és jól eső érzéssel tölt el. Nem is hittem el sokszor, hogy ez valóban én vagyok.

 

Amikor végre beálltam a jóra, akkor jött, hogy a Matyinál kiderült a tej- és gluténérzékenység, mely újabb feladatok elé állított. Még több otthoni főzés, sütés, és komoly beszélgetés a táplálkozás fontosságáról egy kamaszodó sráccal, akit ez nagyon nem érdekel. Újra rendeztem a soraimat, beálltam a minden másnapos sütésre és főzésre. Bele illesztettem pluszba az eddigiekbe.

Azt hittem össze fogok rogyni és nem fog sikerülni – ez volt az első reakcióm. De egy éjszaka után rájöttem, hogy miért kaptam ezt az univerzumtól. A Matyi egy sportoló szeretne lenni, olimpiára akar menni, imádja a judot, de képtelen voltam neki anyukájaként egészséges étkezésre állítani. Kellett hozzá ez a rögtönzött vizsgálat, hogy most van egy papír, amit lobogtathatok neki és ezért már hajlandó jobban étkezni.

Sikerült ezt a feladatot is elfogadnom, beillesztenem a mindennapjaimba. Jól éreztem magam attól, hogy végre a gyermekemnek is egészséges ételeket adhatok. (eddig is adtam, de nem fogadták el!)

Az év vége felé egy kedves barátom jegyezte meg, hogy nagyon sokat változtam, más a kisugárzásom, talán még a hangom is megváltozott. Annyira jó volt ez a megerősítés, annyira sok erőt adott! Ezért számít az, hogy van valaki, aki figyel rád, aki visszajelez. Nekem valahol titkon egyébként ő a kis visszajelző tükröm. Sokat segít ezen a területen.

Tanulság az elmúlt évből? Vedd észre, hogy nem érzed jól magad és cselekedj!

Hogyan tovább az új évben?

Biztos, hogy nem adok lejjebb ezekből a szuper tevékenységeimből. Egész más lett mára már fontosabb az ételek grammozásánál. Nem mérem, de tudom, hogy mit eszem. Szinten mindennap ugyanaz, vagy hasonló a menüm, nem görcsölök rá az étkezésre. De ragaszkodom ahhoz, hogy időt szakítsak az edzések mellett a jógákra, a meditáció gyakorlására. Nem könnyű a meditáció, a relaxáció egy szimpatikus idegrendszeri dominanciával rendelkezőnek. Igyekszem az egyensúlyra törekedni.

Karácsony előtt rendeltem meg egy könyvet, ami segít a meditáció gyakorlásában. Bízom benne, hogy ha kivégeztem a könyvet, akkor segíthetek nektek is majd egy-egy rész kiragadásával. Bele fogom építeni az életmódváltó programomba azt is, hogy mentálisan segítsek nektek megváltozni. Melyek azok a fontos lépések, amiket bevezetve az életetekbe tudtok majd több időt szánni magatokra, s ettől kiegyensúlyozottabban tudjatok élni.

A csoportos órák mennek tovább, a táplálkozási és életmód-tanácsadás megy tovább, mennek tovább a fogyiklubbok, és a természetgyógyász képzésen legjobb tudásom szerint szándékozom vizsgákat tenni.  Vannak terveim, hogy melyik szakmát választom, de majd addig még egy év tanulásnak biztosan el kell telnie, akkor fogok erről végleges döntést hozni.

Szeretnék minél több embernek segíteni abban, hogy megtalálja Önmagát, szeretni tudja önmagát, boldogan és kiegyensúlyozottan éljen. Szeretném átadni a tapasztalatomat, a tudásomat nektek, akiknek erre szüksége van. Akik úgy érzitek, hogy készen álltok a változásra. Időbe telik elérni az álmokat, de tenni kell érte, mert megéri.

Nekem ez nem volt álmom, jött magától, sodor az ár magával. Kinyíltak sorra az ajtók és én beléptem rajtuk, nem álltam meg egyik szobában sem. Lépj be te is, hogy meglásd a csodát! Továbbra is be fogok menni a nyitott ajtókon, ki tudja mi vár ott rám!

Ma Matyi úgy jött haza a suliból, hogy ez a zsemle nagyon finom. Küzd még a pékség és a KFC illatával, de komolyan vesz és mivel látja az eredményeket, betartja a diétáját.

Nem hiszem, hogy lehetne ennél jobb!

 
 

„Az majdhogynem természetes, hogy az emberek kifogásokat keresnek, mielőtt valami újba kezdenének. Nagy különbség viszont, hogy hajlandó vagy-e tenni is azért, hogy változás álljon be az életedbe, vagy inkább ragaszkodsz a negatív hiedelmeidhez”.