Hormontípus szerinti diéta

Azt már biztos látod, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Az egyik ember a felső testére hízik, a másik körbe a hasára, a harmadik a popsijára és a combjára. Ezek szerint nem is egyforma út vezet a sikeres fogyáshoz sem? Lehet, hogy az edzésünknek sem kéne egyformának lenni?

imagesKY4ZHHAF

 

 

Igen, igen, ez így igaz!

Ebben a diétában négy típust különböztetünk meg, melyeket a hormontermelő mirigyekről neveztek el: pajzsmirigy, agyalapimirigy, petefészek és mellékvese típusokat. Fura egy dolog ez! Ezek közül az egyik dominál nálad, és egy másik dominál másnál. Ennek a mirigynek a dominanciája határozza meg, hogy melyek azok az ételek, amiket előszeretettel eszel, stimulálják a mirigyedet, átmenetileg tök jól érzed magad tőle, de emiatt is hízol. Könnyen magadra ismerhetsz, az is lehet, hogy kicsit kevert típus vagy és akár két típusban is magadra találsz.

 

KONZULTÁCIÓ

 

Pajzsmirigy-típus testalkata, tulajdonságai:

pajzsmirigyKarcsú, vékony csontozatú. Fiatalon akár mit megehetett mindent, sosem hízott. Később, ha felborul az egyensúly, akkor akár 10 kilót is felszedhet. Nőknél nem érvényesül a derék rész. olyan téglalap formájúak. Úszógumi szerű elhízás jellemzi. Ha hízik, akkor körbe, vagy a combokra. A nap folyamán vannak aktív és kevésbé aktív szakaszai is, inkább délutántól nyugisabb. Igazi koffein-függők, gyakran kimerülnek. Imádja a szénhidrátot, a koffeint, az édességet, ha elfogyasztja rövid ideig jól érzi magát, majd újra lemerül. Sokszor fáradtan ébred, lendülettel teli és dél körül újra kimerül. Gyakran fázik a kezük, a lábuk, alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint jellemzi őket. Hajlamosak allergiára, elképzelhető a száraz bőr és töredező köröm is.

Kerülendő élelmiszer: Kávé, tea, koffeines italok, “pörgetők”, édességek, gyümölcslevek, gyümölcsök, lekvár, zöldtea, fehér liszt, pékáruk, finomított szénhidrátok.

 

Az életmódváltás folyamata

 

Mellékvese-típus testalkata, tulajdonságai:

mellékveseZömök, erős testalkatú, nem vékonyak. Jellemzően előre, mellkasra és hátra híznak, nőknél a mellek is nagyobbak. Kezük és lábuk rövidebb, széles a válluk és a csípőjük, derékra híznak, háj-szerűen, formátlanok lesznek. Pocakjuk erősen kidomborodik, gyakori gondjuk a székrekedés és a magas vérnyomás. Elsősorban férfiaknál jellemző a kemény has, amit a belső szervközti zsír okoz, kívül szinte semmi háj nincs rajtuk. Ők az almatípusok. A nőknél nagyobb hát és mell jellemző. Viselkedésükre jellemző, hogy aktív, vezető személyiségek, igazi ragadozók, húsevő. Kedvence a hús és a csoki! Sokszor stresszel, délutáni nassoló.

Kerülendő élelmiszerek: Vöröshúsok, vadhúsok, belsőségek, fehér liszt, sós ételek, alkohol

 

 

Agyalapimirigy-típus testalkata és tulajdonságai:

AgyalapiTestükhöz képest a fejük, az arcuk nagyobb, fiús alkat, egyenletesen híznak. Babaháj szerű elhízás jellemzi. Laza és puha kötőszövet. Ébredés után a legaktívabb, hajlamosak gyakran megfázni, gyulladásokra, bélproblémákra panaszkodnak. Elvileg elvan néhány doboz joghurton, tejtermékeken egésznap, pedig nem tesz jót neki. Gondolkodó típus. Mivel a tejtermékek serkentik ezt a mirigyet, így az egyensúly kialakításához el kell hagyni ezeket.

Kerülendő élelmiszerek: koffein, alkohol, tejtermékek, tejszínes, tejes fagylaltok, jégkrémek, sajtok, fehér liszt, cukor, zsírban sült ételek.

 

Töltsd le az ingyenes anyagot!

 

Petefészek-típus testalkata és tulajdonságai:

petefészekNyilván ide csak nőket sorolunk, a tipikus körte alkatú nőket. Jellemző rájuk a szélesebb csípő, vastagabb boka, keskeny csukló. Hasa laposabb, popsija kerekebb, combja vastag. Imádja a lábedzéseket. Jellemzője a narancsbőr. Reggel is aktív, elég neki egy kávé délig, de este van igazán jó formában. Imádja a csípős, fűszeres ételeket, és a csokoládét. Érzékeny típus, hamar fel kapja a vizet. Nekik felső testre kellene edzeni inkább, hogy arányos és formás jó alakjuk legyen.  Ezzel szemben, inkább lábra szeretnek edzeni.

Kerülendő ételek: fűszeres, csípős ételek, túl zsíros ételek, belsőségek, vörös húsok, tej és tejtermékek, vaj, jégkrém, tortakrémek

 

Természetesen ez most nem azt jelenti, hogy csupán ezeket az élemiszereket fogyaszthatod, hanem inkább azt, hogy elsősorban ezek vannak rád jó hatással.

 

Jelentkezz konzultációra online vagy személyesen!

One thought on “Hormontípus szerinti diéta”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.