„Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”
» » »

Hormontípus szerinti diéta

testalkatok

Azt már biztos látod, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Az egyik ember a felső testére hízik, a másik körbe a hasára, a harmadik a popsijára és a combjára. Ezek szerint nem is egyforma út vezet a sikeres fogyáshoz sem? Lehet, hogy az edzésünknek sem kéne egyformának lenni?

Igen, igen, ez így igaz!

imagesKY4ZHHAFEbben a diétában négy típust különböztetünk meg, melyeket a hormontermelő mirigyekről neveztek el: pajzsmirigy, agyalapimirigy, petefészek és mellékvese típusokat. Fura egy dolog ez! Ezek közül az egyik dominál nálad, és egy másik dominál másnál. Ennek a mirigynek a dominanciája határozza meg, hogy melyek azok az ételek, amiket előszeretettel eszel, stimulálják a mirigyedet, átmenetileg tök jól érzed magad tőle, de emiatt is hízol. Könnyen magadra ismerhetsz, az is lehet, hogy kicsit kevert típus vagy és akár két típusban is magadra találsz.

Kitöltöm a BodyWakes típus kérdőívet!

Pajzsmirigy-típus testalkata, tulajdonságai:

pajzsmirigyKarcsú, vékony csontozatú. Fiatalon akár mit megehetett mindent, sosem hízott. Később, ha felborul az egyensúly, akkor akár 10 kilót is felszedhet. Nőknél nem érvényesül a derék rész. olyan téglalap formájúak. Úszógumi szerű elhízás jellemzi. Ha hízik, akkor körbe, vagy a combokra. A nap folyamán vannak aktív és kevésbé aktív szakaszai is, inkább délutántól nyugisabb. Igazi koffein-függők, gyakran kimerülnek. Imádja a szénhidrátot, a koffeint, az édességet, ha elfogyasztja rövid ideig jól érzi magát, majd újra lemerül. Sokszor fáradtan ébred, lendülettel teli és dél körül újra kimerül. Gyakran fázik a kezük, a lábuk, alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint jellemzi őket. Hajlamosak allergiára, elképzelhető a száraz bőr és töredező köröm is.

Kerülendő élelmiszer: Kávé, tea, koffeines italok, “pörgetők”, édességek, gyümölcslevek, gyümölcsök, lekvár, zöldtea, fehér liszt, zsírban sült ételek.

 

Kitöltöm a BodyWakes típus kérdőívet!

Mellékvese-típus testalkata, tulajdonságai:

mellékveseZömök, erős testalkatú, nem vékonyak. Jellemzően előre, mellkasra és hátra híznak, nőknél a mellek is nagyobbak. Kezük és lábuk rövidebb, széles a válluk és a csípőjük, derékra híznak, háj-szerűen, formátlanok lesznek. Pocakjuk erősen kidomborodik, gyakori gondjuk a székrekedés és a magas vérnyomás. Elsősorban férfiaknál jellemző a kemény has, amit a belső szervközti zsír okoz, kívül szinte semmi háj nincs rajtuk. Ők az almatípusok. A nőknél nagyobb hát és mell jellemző. Viselkedésükre jellemző, hogy aktív, vezető személyiségek, igazi ragadozók, húsevő. Kedvence a hús és a csoki! Sokszor stresszel, délutáni nassoló.

Kerülendő élelmiszerek: Vöröshúsok, zsírban sült ételek, fehér liszt, sós ételek, alkohol

 

Kitöltöm a BodyWakes típus kérdőívet!

 

Agyalapimirigy-típus testalkata és tulajdonságai:

AgyalapiTestükhöz képest a fejük, az arcuk nagyobb, fiús alkat, egyenletesen híznak. Babaháj szerű elhízás jellemzi. Laza és puha kötőszövet. Ébredés után a legaktívabb, hajlamosak gyakran megfázni, gyulladásokra, bélproblémákra panaszkodnak. Elvileg elvan néhány doboz joghurton, tejtermékeken egésznap, pedig nem tesz jót neki. Gondolkodó típus. Mivel a tejtermékek serkentik ezt a mirigyet, így az egyensúly kialakításához el kell hagyni ezeket.

Kerülendő élelmiszerek: koffein,  tejtermékek, tejszínes, tejes fagylaltok, jégkrémek, sajtok, fehér liszt, cukor, zsírban sült ételek.

 

Kitöltöm a BodyWakes típus kérdőívet!

 

Petefészek-típus testalkata és tulajdonságai:

petefészekNyilván ide csak nőket sorolunk, a tipikus körte alkatú nőket. Jellemző rájuk a szélesebb csípő, vastagabb boka, keskeny csukló. Hasa laposabb, popsija kerekebb, combja vastag. Imádja a lábedzéseket. Jellemzője a narancsbőr. Reggel is aktív, elég neki egy kávé délig, de este van igazán jó formában. Imádja a csípős, fűszeres ételeket, és a csokoládét. Érzékeny típus, hamar fel kapja a vizet. Nekik felső testre kellene edzeni inkább, hogy arányos és formás jó alakjuk legyen.  Ezzel szemben, inkább lábra szeretnek edzeni.

Kerülendő ételek: fűszeres, csípős ételek, túl zsíros ételek, belsőségek, tej és tejtermékek, vaj, jégkrém, tortakrémek

 

Természetesen ez most nem azt jelenti, hogy csupán ezeket az élemiszereket fogyaszthatod, hanem inkább azt, hogy elsősorban ezek vannak rád jó hatással.

Kitöltöm a BodyWakes típus kérdőívet!

mozduljanyu

Share This Post:

Related Posts

1 Comment

Comments are closed.

Életmódváltó csomagok

Beszélgessünk az életmódról, ha megfogadod a tanácsaimat, egy hónap alatt akár 6 kilótól is megszabadulhatsz

nézd meg

INGYENES táplálkozási kérdőív

Töltsd ki és tudd meg milyen típusba tartozol!

Kitöltöm a kérdőívet!

Sikersztorik

Kinőtt nadrágok, eltűnt centik, és lefogyott kilót gyűjteménye.

Nézd meg!

Személyesen

Budapesttől mindössze 20km-re Veresegyházon várlak szeretettel. Tedd meg az első lépést az egészséges életmód felé!

Konzultációk